Bemutatkozás

A HELLER ÖDÖN MŰVELŐDÉSI HÁZ TÖRTÉNETE

 

1958. február 2-án avatták fel ünnepélyesen az akkor még Juhász Gyuláról elnevezett Művelődési Otthont.

A művelődési házat, vagy ahogyan akkoriban mondták a „Kultúrt” kalákában építették fel a tápai emberek és mindig is magukénak érezték.

Mozi működött benne, a falu apraja-nagyja örömére. Minden tápai fiatal lakodalma is e falak között zajlott. Itt alakítottak klubot a nyugdíjasok, később a házasok is. Itt próbálhatott a népi együttes és kisegyüttese, melyeknek az elmúlt évtizedek alatt sok száz falubéli volt a tagja; itt működött és kezdte meg gyűjtőmunkáját a Honismereti szakkör, itt dolgozott a Hímzőkör, - tette mindenki a dolgát Tápé színes és gazdag hagyományvilágának, népművészetének megőrzéséért és átörökítéséért.

1989-ben vette fel a művelődési ház Heller Ödön, Tápé neves festőművészének nevét.

A művelődési ház épülete 1992-re mind funkcionálisan, mind formai vonatkozásában méltatlanná vált a településhez, ezért bővítése és korszerűsítése elodázhatatlanná vált. A művelődési ház rekonstrukciójának első üteme hivatalosan 1999. január 21-én fejeződött be.

A több ütemben felújított közel 850 m2-es művelődési ház 2004-ben készült el, hivatalos átadó ünnepségére 2004. május 28-án került sor.

Tápén magas kultúrája van a hagyományőrzésnek, a helyiek igen erős identitástudattal rendelkeznek. A Tápai Hagyományőrző Egyesület hivatott a helyi kultúra megőrzésére.

Továbbra is fontosnak tartjuk, hogy ez a hely az itt élők számára találkozási pont lehessen - eszmecserére, alkotó művészi tevékenységre, a kultúra értékeinek közvetítésére, minőségi kikapcsolódásra, szórakozásra.

Jelenleg is működik a Gyékényes Műhely, a Hagyományőrző Egyesület, a Honismereti Gyűjtemény. Rendszeresek a helyi alkotók kiállításai és számos klub fogadja az érdeklődőket a babáktól a nyugdíjasokig.

Néhány rendezvény, ami a művelődési házból indult, kinőve a helyszínt mára a Búcsú téren kerül megrendezésre, pl.: Falunapok és a Tarhonya Fesztivál.