Hello Halloween: gépeinket is támadják a zombik

Hello Halloween: gépeinket is támadják a zombik

Védelem tippek a téli időszakra. (Kiemelt Partnerünk híre)

A divatos Halloweeni időszak tapasztalatai után a következő ünnepek előkészületeként is érdemes megfontolni és betartani néhány rendkívül egyszerű javaslatot, amivel megvédhetjük számítógépeinket, kütyüjeinket az online veszélyektől. A vezető, proaktív védelmet kínáló biztonságtechnológiai vállalat, az ESET kutatói most a Halloweeni tapasztalatok alapján adnak védelmi tippeket.

Négy tipp arra, hogy miként kerüljük el a “legfélelmetesebb/legijesztőbb” online kalandokat Halloweenkor:

 

  • Legyünk óvatosak a Halloween tárgyú e-mailekkel. Halloween, mint minden más ünnep, külön figyelmet kap. A támadók ilyenkor a social engineering (pszichológiai manipuláció) használatával próbálják meggyőzni áldozatukat az általuk küldött fertőzött levél ártatlanságáról. Ha nem várunk hasonló tárgyú leveleket, akkor inkább egyszerűen ne nyissuk meg ezeket az e-maileket, mert könnyen áldozatokká válhatunk.
  • Frissítse az antivirus megoldásokat a számítógépén és a mobil eszközein. Ha még nem rendelkezik ilyennel, akkor telepítsen egyet. Mára már egyáltalán nem menő a “Tudom mit csinálok az interneten, nekem nincs szükségem védelemre!” és az “Én biztonságos platformot használok.” kifogások. A mai kártevők már kihasználják a böngészőben található biztonsági réseket, így amint meglátogatjuk a fertőzött oldalt, már kattintás nélkül elkezdik megfertőzni a számítógépünk. Korábbi megfigyelések alapján Halloweenkor az ilyen típusú támadások száma növekszik.
  • Állítsa be a frissítések rendszerességét és automatikus indítását. Túl sok programot használunk már ahhoz, hogy egyesével manuálisan frissítsük őket a számítógépünkön. Még szerencse, hogy be tudjuk állítani automatikusra a frissítések elindulását. Ne feledjük, hogy minden szoftvert frissíteni kell, nem csak az operációs rendszert, a böngészőket és az antivirus programokat. Fontos, hogy a PDF olvasó, a Java, az Office programok és a videó lejátszó is mindig naprakész legyen, így minimalizálhatjuk rendszerünk sérülékenységének veszélyét.
  • Figyeljünk, ha a neten keresgélünk: Halloween ideje alatt a Google, Bing vagy Yahoo felületeken a fertőzött oldalak jobb elérést igyekeznek elérni etikátlan, nem engedélyezett keresőoptimalizálási módszerek (BlackHat SEO) segítségével, így könnyebben kattinthatunk veszélyes oldalakra. Ebben az időszakban még jobban figyeljünk a kattintásainkra és védjük számítógépünk és mobil eszközeinket antivirus programokkal, amelyek segítenek felismerni az ilyen típusú veszélyeket is.


További információ: www.eset.hu

Letölthető állományok