Bemutatkozás

Szent-Györgyi Albert Agóra

 

Tisztelt Leendő Látogatóink, Vendégeink, Kedves Szegediek!

A mi szép városunk neve mellé sokféle állandó jelzőt ragasztottak már korok, építő törekvések, vagy egyszerűen csak a természet bőkezűsége – a legtalálóbb, s egyszersmind a legnagyobb büszkeségre okot adó minősítésünk mégis talán „a tudomány fellegvára”, „a régió kulturális fővárosa”, „a szellem dél-alföldi központja”.
S bár Klebelsberg óta tudjuk, hogy a „város, a városvezetés csak falakat emelhet, s e falakat lélekkel megtölteni a bennük munkálkodók feladata”, most ismét örömmel jelenthetem: a város, bizony, elkészítette, fölépítette a falakat.
Mégpedig azokat a falakat, amelyek újból bizonyságát adják Szeged tudományos, kulturális, szellemi arculatának, s egy újabb lehetőséggel gazdagítják az amúgy is örökké pezsgő, széles kínálatú városban a kellemesen és egyúttal hasznosan eltölthető időt.
Igen, egy – gyakorlatilag ismeretlen, elhanyagolt – tömbbelső helyén   most valami szép, egyedi és különleges emelkedett. Szent-Györgyi városában, Szent-Györgyi nevével fémjelezve létrejött a tudomány és kultúra, a tanulás és szórakozás, sőt, leginkább a szórakozva tanulás egy olyan fellegvára, amely országosan is páratlan a maga nemében. A négy szintes, hatalmas, különleges, környezetbarát építészeti megoldásokban gazdag épületben szülő és gyerek, nagypapa és unoka, a természettudományok barátai és az „ellenük beoltott” látogatók egyaránt és együtt tehetnek csodás utazást a múltba és a jövőbe, a számítástechnika és a biológia világába, és találkozhatnak – hiszen „agóráról” van szó – nemcsak az élményekkel, hanem egymással is.
Mert azért – falak ide és rájuk költött milliárdok oda – mégiscsak ez a legfontosabb. A Klebelsberg említette „lélek”. No és az út, lélektől lélekig.

 

 


A Szent-Györgyi Albert Agóráról


A Szent Györgyi Albert Agóra (korábban Százszorszép Gyermekház) Szeged Város Önkormányzatának önálló intézménye. Az előd intézmény alapfeladata a 0-14 éves korosztály számára színvonalas szabadidős programok, rendezvények, foglalkozások szervezése volt. Az intézmény 1990. óta viselte gyermekek javaslata alapján a tevékenységére utaló Százszorszép nevet. Nagyon sok középiskolás és fiatal felnőtt a látogatónk, valamint több felnőtt művészeti alkotó csoport dolgozik falainkon belül. A Szent-Györgyi Albert Agórába történő költözésünket és a névváltozást követően a város teljes lakosságát, a gyerekektől az idősekig mindenkit megszólítva, városi tudományos, kulturális központként végezzük munkánkat.

Az intézmény fő tevékenységi körei:

  • Gyermek, felnőtt szakkörök, közösségek, művészeti csoportok működtetése, néptánc, modern tánc, sakk, Játsszunk tudományt, Bartók Béla Női Kar, Ifjú Zenebarátok kórusa, 3-100 éves korosztály számára
  • Városi, országos, megyei rendezvények szervezése (pl. Gyermeknap, Néptáncfesztivál)
  • Kiállítások, ismeretterjesztő vetélkedők szervezése általános iskolásoknak, középiskolásoknak,
  • Színházi előadások szervezése óvodás korosztálytól a középiskolásokig
  • Szaktáborok működtetése, kerékpáros, gazdálkodj okosan, kézműves, sporttáborok megszervezése, az önkormányzati napközis tábor megvalósítása
  • A Szegedi Vakáció programfüzet megjelentetése 15.000 példányban
  • Játéksziget, Játékváros működtetése a 0-8 éves korosztály számára, rengeteg játék lehetőséggel
  • Hangversenyek, kóruspódiumok, karnagyi kurzusok lebonyolítása
  • Akkreditált képzések szervezése pedagógusok számára
  • Az Informatika Történeti Kiállítás (ITK) bemutatása


Az intézmény elhivatott munkatársai és az évente a munkánkat segítő 60-100 fő önkéntessel, a Szent-Györgyi Albert Agórában gazdag programkínálattal, a látogatók véleményét is kikérve várjuk Szeged lakosságát!


Központi kapcsolat:

telefon: +36(62)563-481
mail:


Önálló szervezeti egységeink:

 

A létesítmény főbb adatai

A négyszintes főépület T alakú elrendezésben épül. Hasznos alapterülete 6863 m².

Fő funkciója a közművelődés szolgálata, a tudomány népszerűsítése. A fő funkción kívül helyet kap még a létesítményben büfé, könyvtár, továbbá 78 db parkolóhely került kialakításra.

Megközelítés, külső helyszínek

A Kálvária sugárúti főbejárati kapun belül került kialakításra a fogadó udvar, innen közelíthető meg a Nyári Pavilon. A fogadóudvar és a főépület közötti tér a rendezvénytér, amely burkolatával, vízjátékaival a terület legreprezentatívabb külső tere, a felhasználás számtalan lehetőségével. Itt magasodik a létesítmény jelképeként a Klímatorony. A Gogol utca felől történik a gépkocsi bejárás biztosítása. A terület érdekessége a lebontott asztalosműhelyhez tartozó portorony, amely mementóként megmaradt, felújításra került.

A földszinti közösségi terek

A főépület földszintjén kapott helyet a tágas aula ruhatárral, büfével, valamint egy 280 férőhelyes nagy és egy 85 férőhelyes kis előadóterem. Itt található a Somogyi Károly Városi Könyvtár Agóra Gyermekkuckó könyvtára, ahol gyermekkönyveket lehet olvasni és kölcsönözni. A nagyterem mobil válaszfallal szekciótermekké alakítható. A mobil színpadrendszer sokféle kialakítást és használhatóságot tesz lehetővé. Beépített vetítővászonnal, vetítésre alkalmas technikával, korszerű fény- és hangtechnikai rendszerrel ellátott terem, melynek akusztikája a mozgatható oldalfalakkal az igényeknek megfelelően állítható. A kisterem akusztikája pedig kimondottan igényes kialakítású, kamarazenei koncertek tartására is alkalmas.

Az intézmény földszintjén és első emelet a közművelődésé

Az épületnek ez a szintje a Százszorszép Gyermekház jelenleg is működő programjai elhelyezésére szolgál. A zsibongó, a 4 db mozgásműhely, 2 db alkotóműhely, az élményműhely, a hangklub és a játéksziget-játszószoba fogadja a szakkörökön és programokon résztvevőket. A függő folyosón lehet átjutni a megmaradó épületben kialakított irodaházba, ahol az intézmény személyzete dolgozik.

Második és harmadik emelet: a tudomány népszerűsítése

Ezeken a szinteken kerültek elhelyezésre a tudományos ismeretterjesztő funkciók. Itt készült el az SZBK látványlaboratóriuma, itt kapott helyet az Informatórium két szint magas, nagyméretű vetítésre alkalmas fallal. Ugyancsak két szinten helyezkedik el Informatika Történeti Kiállítás mintegy 1000 m² kiállítótérrel. A harmadik emeleten vannak az épületgépészeti terek.

Az épületben rendkívül korszerű építészeti megoldásokkal találkozhatunk. A hűtést és a fűtést főként napkollektoros és hőszivattyús rendszerek biztosítják, az elektromos áram igény kiszolgálását napelemek segítik. A gépészeti terek kialakítása lehetővé teszi a látogatók fogadását, ezáltal bármely érdeklődő megismerheti a megújuló energiákat előállító gépeket és rendszereket működés közben is.

A létesítményt a BAHCS Művek Kft. tervezte, kivitelezője a KÉSZ Építő- és Szerelő Zrt.

 

Kapcsolattartók

Orbán Hedvig - igazgató
Orbán Hedvig
igazgató
Agóra
+36(70)616-4013
Jarabekné Treplán Mariann - hálózati igazgatóhelyettes
Jarabekné Treplán Mariann
hálózati igazgatóhelyettes, a 7 lakóterületi művelődési házzal kapcsolatos ügyek
Agóra
+36(20)455-6145
Móczárné Gila Gabriella - közművelődési igazgatóhelyettes
Móczárné Gila Gabriella
közművelődési igazgatóhelyettes, színházi programok, mesemondó verseny, drámapedagógiai programok, színjátszó fesztivál, nagyrendezvények
Agóra
+36(70)336-7063