Programozott grafikák

Neumann János
Informatika Történeti Kiállítás
Időszaki kiállítás
2023 03 11
11:00
2023 04 28
18:00
Programozott grafikák
Csízy László számítógépes grafikái a Neumann 120 évben.
Helyszín: Agóra Aula (földszint)

A Neumann Társaság szeretettel meghívja Önt és barátait Csízy László kiállításának megnyitójára.


Program

  • Házigazdai köszöntő – Orbán Hédi, a Szent-Györgyi Albert Agóra igazgatója
  • Neumann 120 emlékév – Szalay Imre, az NJSZT igazgatója
  • Csízy László művészete – a kiállítás és a Neumann Társaság támogatásával megjelent, Programozott grafikák című könyv bemutatása. Szöllősi-Nagy András egyetemi tanár
  • Tárlatvezetés az alkotóval, Csízy Lászlóval

 

A kiállítás várhatóan április végéig látogatható!


A tárlaton az 1970-es években Magyarországon gyártott EMG-666 programozható számológéppel alkotott korai munkáiból és Macintosh számítógéppel készített újabb műveiből is láthatunk válogatást.
A Programozott grafikák a Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállításának (ITK) is helyet adó Szent-Györgyi Albert Agórában látogatható, az időszaki tárlaton a computer art művek mellett az eszközeként használt számítógépek is bemutatásra kerülnek. A látogatók az állandó kiállításon az egész informatikatörténetet átfogó gyűjteményét is megtekinthetik az épületben.
A művész a “humán” és a “reál” világ szétválasztásában nem hisz, érték számára a közös emberi tapasztalat. A vizuális elemekkel végzett számítógépes műveletek eredménye van, amikor vizuális kísérlet maradt, máskor önálló alkotássá vált.

A kiállítás és az azonos című könyv kapcsolódik a Neumann János születésének 120. évfordulóját köszöntő tisztelgéshez Neumann János életműve előtt, aki matematikai gondolkodásmóddal adott választ egy sor, az emberiség számára fontos, gyakorlati kérdésre, beleértve a modern, hatékony számítógépek elveinek megalkotását is. A kiállításon Neumann arcképe is megjelenik, a művész az emlékévre készített, friss műve által.
CSÍZY László villamosmérnök (jelenleg a Magyar Elektrográfiai Társaság és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete aktív alkotója) távközlési munkája mellett a LANTOS Ferenc által vezetett Pécsi Vizuális Műhelyben tevékenykedett a 70-es, 80-as években. Asztali síkplotterrel és konzolírógéppel készített korai számítógépes grafikákat. Nem volt kapcsolata a nyugati országokban akkor már évek óta tartó számítógépes aktivitással, elképzelései mégis újszerűnek hatottak.

agoraszeged.hu ajovomultja.hu

#njszt #neumann #neumann120 #programozottgrafikak #emg666

Kónya Orsolya
Kónya Orsolya
közművelődési munkatárs, tárlatvezető, múzeumpedagógus
Informatika Történeti Kiállítás
+36(70)336-7064