Drámapedagógiai szakmai nap 2018.

Agóra
Program
2018 02 24
09:00
2018 02 24
16:30
Drámapedagógiai szakmai nap 2018.
A Magyar Drámapedagógiai Társaság és a Szent-Györgyi Albert Agóra módszertani napot és szakmai találkozót rendez Szegeden.
Helyszín: Agóra
Címe: „A gyermekszínjátszás közösségi ünnepei”
 
Programjaink
 
9.00 Regisztráció, köszöntő 
 
9.15-10.45 HASZNOS HOLMIK
Improvizációs gyakorlatok alkalmazása a (dráma)tanári praxisban 
Az improvizáció azon túl, hogy egyre népszerűbb színpadi műfaj, önálló módszertannal rendelkezik, melynek alapja az elfogadás, az odafigyelés, illetve az Igen, és... gondolkodás. Miközben improvizálunk, agyunk, egész lényünk olyan állapotba kapcsol, melynek középpontjában a pozitív hozzáállás, a partner ötleteinek elfogadása, továbbgondolása áll.
A résztvevők olyan gyakorlatokkal, technikákkal találkozhatnak a tréning során, melyek tantermi körülmények között is könnyedén használhatóak, és segítik abban a (dráma)tanárokat, hogy színesebbé, a gyerekek és saját maguk számára is izgalmasabbá tegyék 
a foglalkozásokat, órákat.
Vezeti: Varjú Nándor
 
11.00-12.30 SZEMBESÍTÉS
Hogyan fogjunk neki? Fel a színpadra, vagy ki a szabadba? 
Milyen formában és milyen eszközökkel? 
Az érdeklődőket végigvezetem a kecskeméti Lazarcú Maszkák színjátszókör "Szembesítés" c. előadásának kulisszatitkain, mely a tavalyi Országos Weöres Sándor találkozón, Debrecenben, „Arany minősítést” kapott. Az dramatizált mesét Gimesi Dóra írta meg a Grimm testvérek Egyszemke, Kétszemke, Háromszemke című meséjéből. Miközben az előadást megnézzük, szövegkönyvvel a kezünkben, minden technikai manővert megvitatunk, kibeszéljük a kecskeméti "színházcsinálás" mechanizmusát, mely így bárki számára szabadon használhatóvá és tovább formálhatóvá válik.
Vezeti: Sárosi Gábor
 
12.45-13.30 Ebéd az Aranyhal Étteremben (igény szerint)
 
13.30-15.00 APA és ÉN
Játékfüzér apa napon  óvodában, amikor kihangosítjuk a legfontosabbat, ami el kell hogy hangozzon az apák szájából: Büszke vagyok rád lányom! Jól csináltad fiam! Ez alkalommal a szülő és gyermek a közös JELENLÉTET ünnepli. 
Vezeti: Kunné Darók Anikó 
 
15.00-16.30 Érzékenyítő játék kötéllel! 
„Olyan játéksorozatokat mutatunk be,ahol használjuk a kötelet, de nem öncélúan. Alapja a páros-játék, s hogyan válik karácsonyi ajándékká ? Saját életszagú élményeinket osztjuk meg a fogyatékos gyerek elfogadásáról, segítéséről, megajándékozásáról. A résztvevőkkel játszani szeretnénk.” 
Vezeti: Kunné Darók Anikó és Rusz Csilla 
 
A RÉSZVÉTEL DÍJTALAN!
 
A szakmai nap az EMMI támogatásával valósul meg. 
Jelentkezni a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével és visszaküldésével lehet 2018. február 22-ig
 
A program a MDPT Gyermekszínjátszás közösségi ünnepei programsorozata keretében valósul meg.
Letölthető állományok