Drámapedagógiai szakmai nap 2015/2

Agóra
Program
2015 09 19
09:00
2015 09 19
18:00
Drámapedagógiai szakmai nap 2015/2
A Magyar Drámapedagógiai Társaság és a Szent-Györgyi Albert Agóra módszertani napot és szakmai találkozót rendez Szegeden.
Helyszín: Agóra, Díszterem

Programjaink:

9.00 Regisztráció, köszöntő

9.15-10.45 Színjátszó tréning és improvizáció - némi verses humorral megtűzdelve
Tréning, mely a színjátékos attitűd megteremtését szolgálja, s ezáltal előkészíti a „terepet” a kreatív sikeres csapatmunkának  
Vezeti: Boldis Julianna

11.00-12.30 Apám valcere – lírai mű körüljárása a dráma eszközeivel
„Én csak annyit kérdeztem, hogy mi történt veletek, amikor a verset elolvastátok. Ha nem történt semmi, az se baj. [...] Nem reagálhatunk a világ összes ingerére. Ha az Apám valcere hidegen hagy titeket, akkor hidegen hagy.”
Frank Mc Court beszélt így tanítványaihoz egy kreatív írás órán A tanárember című önéletrajzi könyvének tanúsága szerint. Az említett verset választottam egy tárgyanimációból indított, különböző konvenciókat használó, körüljárós drámaórához. Várok mindenkit, akit e körüljárás nem hagy hidegen.
Vezeti: Török László- Dafti

13.00-13.30 Ebéd (igényelhető a közeli ETAGE Étteremben)
Az ebéd díja: kb.1000 Ft, amit mindenki maga fizet. Aki igényli , kérjük jelezze a jelentkezési lapon!

13.30-15.30 Vajk-játszók: A hold fia – a XIV. WSO-n arany minősítést kapott előadás bemutatója.
Kányádi versétől a színpadi megvalósulásig: a saját élményű foglalkozás abba ad bepillantást, hogyan dolgozik a csoport versből kiindulva. Milyen tréningeken keresztül jutnak el a gyerekek a vers mélységeinek felfejtésén át a megértéshez, a saját élményekkel, jelentéssel való feltöltéshez, ahonnan a színpadi átélés természetessé válik, és Kányádi sorai hitelesen szólalhatnak meg.
Vezeti: Dolmány Mária

15.30-17.30 „Nekem édes, neked keserű.”
Játsszunk a mesében, válasszunk értékeket! Azonosuljunk a szereplőkkel, hozzunk döntéseket!  A mese feldolgozásának lehetőségei kicsiknek és nagyoknak.  Játékunk színpadi megjelenítésének lehetőségei.  Kontextus építés, hangulatteremtés formái a mese műfajában.
Vezeti: Kovács Éva

15.30-18.00 Epikai művek dramatizálása
A gyermekeknek szóló irodalom jelentős része epika. Gyermek és ifjúsági regények, mesék, novellák várják, hogy színpadra kerülhessenek. De hogyan? Mit tegyünk a narrációval? Kihúzni teljesen, vagy maradhat? Hogyan válik drámává, „itt és most” akcióvá az elbeszélés? Ha marad a narráció, mit lehet, mit kell tenni vele, hogy ne borítsa fel a színpadi jelent. Rengeteg kérdés vár válaszra az epika színpadi megjelenítése során. A foglalkozás résztvevőit egy gyakorlati kalandra hívom, melyben Lázár Ervinnel kezdünk, de bebarangoljuk az ifjúsági regények háza táját is.
Vezeti: Kis Tibor

Regisztrációs díj: 1.500 Ft, amely a helyszínen fizethető.
Információ: Gila Gabriella, +36(70)336-7063, gilagabriella@agoraszeged.hu


 

Letölthető állományok