előadó: Dr. Monostori Tamás - intézetvezető főiskolai tanár, SZTE MGK Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézet
Az édesburgonya – más néven batáta – az utóbbi bő évtized során lett keresett és rendszeresen elérhető termék a hazai piacokon és az élelmiszerboltokban. Az újdonság varázsa mellett köszönhető ez finom ízének, változatos elkészíthetőségének, és – nem utolsó sorban – kedvező beltartalmi összetételének. Ki gondolná, hogy ezzel a borsos ára miatt még mindig kicsit különlegesnek számító növénnyel már a múlt század elején is folytak hazánkban kísérletek? Hogy azután néhány évtizedre eltűnjön, de az ötvenes években ismét részese legyen egy publikációra való kísérletnek, és végül a nyolcvanas évektől folyó lelkes nemesítő munka eredményeként napjainkra két minősített fajtával is képviseltesse magát a Nemzeti Fajtajegyzékben.
A fogyasztói igényeket hazai terméssel kielégíteni kívánó, egyre bővülő termelői kör, azonban, - az egyre szaporodó tapasztalatok ellenére – rendszeresen találkozik a termésbiztonságot veszélyeztető problémákkal. Ezekre, illetve a hazai szaporítóanyag-ellátás problémáira is megoldást kereső kísérletek eredményeibe nyújt betekintést az előadás. A kutatások mellet szó esik, természetesen, a növény jelentőségéről, biológiájáról, valamint az európai és Európán kívüli batátatermesztés néhány példájáról Izraeltől Tahitiig.
Az előadás díj nélkül látogatható.