Digitális témahét

Program kezdete: 2018-04-09 09:00
Program vége: 2018-04-13 11:40
Helyszín: Agóra, Informatika Történeti Kiállítás (III. emelet) és Informatórium (II. emelet)
Minden, ami IT! Digitális témahét 2018. a Szent-Györgyi Albert Agórában, az Informatika Történeti Kiállításon.
A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság szervezésében olyan komplex, diákok és pedagógusok számára alkalmas IKT-eszközöket használó tanórákat, foglalkozásokat mutatunk be partnerszervezetek segítségével, amelyek lehetővé teszik a digitális kompetencia fejlesztését, megismertetik az IKT-eszközök sokrétű alkalmazási lehetőségeit tanórákon és a hétköznapi életben, valamint távlati célokat állítanak a felnövekvő generációnak az IT-szakma különböző területein. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a munkaerőpiacon ma már minden állampolgárnak nélkülözhetetlen digitális írástudás fontosságára és az informatikus pálya szépségeire. A Digitális Témahéten résztvevő diákok megtekinthetik az IKT-eszközök történetét, azaz a „Jövő múltját” bemutató, átfogó informatikatörténeti tárlatunkat is!
 
Partnereink:
  • Szent-Györgyi Albert Agóra
  • Creativ_it
  • SZTE Informatikai Intézet
 
Programjaink leírása
 
Lego-robotika
Számos lehetőséget rejt a robotokkal való foglalkozás a természettudományos órákon. A program célja, hogy minél szélesebb körben mutassa be a diákoknak, hogy különböző tanórákon hogyan alkalmazható egy Lego-robot.
 
ECDL bemutató órák
ECDL: Európai Számítógép-használói Jogosítvány - European Computer Driving Licence
Az ECDL az Európai Unió által támogatott, egységes európai számítógép-használói bizonyítvány, amely nem elsősorban az informatikai, hanem a felhasználói ismereteket, az informatikai írástudás meglétét hivatott igazolni. (http://njszt.hu/ecdl (link is external))
Programunkban a prezentáció modulhoz kapcsolódó példaórával csinálunk kedvet az ECDL-hez. Egy tantárgyhoz kapcsolódó (Biológia – Az agy) bemutatóval engedünk betekintést a jó prezentáció titkaiba és trükkjeibe multimédiás megoldások bemutatásával, kedvet csinálva a modulok elvégzéséhez, majd az ECDL-bizonyítvány megszerzéséhez.
 
SZTE Informatikai Intézet
Izgő-mozgó informatika
Az MTA-SZTE Műszaki Informatika Szakmódszertani Kutatócsoport bemutatja a népszerű Arduino platformra épülő fejlesztéseit, mely a középiskolai demonstrációs lehetőségek mellett a tanulók gyakorlati munkáját is támogathatja. Az SZTE TTIK Informatikai Intézete ezután látványos bemutatókkal nyújt betekintést a hétköznapjainkat is meghatározó technológiai újdonságokba és azokhoz kapcsolódó kutatási eredményeibe olyan különböző területeken, mint például a virtuális valóság, információbiztonság, robotika és a mozgás- vagy orvosi jelek szenzoros mérése.
 
Creativ_it ( a NJSZT szakmai közössége)
Ismerkedj meg a számtalan lehetőséggel, amit az informatika kínálhat számodra!
Útlevél a digitális szabadság földjére: Szeged vezető IT cégei kalauzolnak utadon, melynek során a különböző állomásokat teljesítve, a helyes válaszért kapott vízumpecsétekért cserébe a program végén ajándékok várnak.
 
április 9. 9-12.45
Tanulás Lego robottal (Informatika Történeti Kiállítás)
 
április 10. 9-12.45
Creativ_it (Informatika Történeti Kiállítás)
 
április 11. 9-12.45
Tanulás Lego robottal  (Informatika Történeti Kiállítás)
 
április 12. 9-11.45
ECDL bemutató óra (Informatórium)
 
április 13. 9-11.45
Andruino - SZTE Informatikai Intézet (Informatika Történeti Kiállítás)
 
A különböző programokra és időpontokra előzetes regisztráció szükséges. A regisztráció alkalmával fel kell tüntetni a programot időponttal együtt, az intézmény nevét, az osztályt és annak létszámát, valamint egy telefonos elérhetőséget. 
 
Jelentkezési határidő: 2018. április 4. (szerda)
 
 
6722 Szeged, Kálvária sgt. 23 Telefon: +36 62 563 480 fax: +36 62 563-499 email: kapcsolat@agoraszeged.hu www.agoraszeged.hu