Informatika Történeti Kiállítás

„Megőrizni a múlt értékeit, alkalmazkodni a jelenhez, befolyásolni a jövőt.”

A múlt század utolsó évtizedében felgyorsult társadalmi változások az emberek kulturális „fogyasztási szokásaira” is kihatottak. A múzeumok és kiállítótermek igyekeztek a közönség új igényeit kielégíteni, ezért a hagyományos kiállítások helyett egyre inkább a „szórakoztatva tanulás/tanítás” programja mellett kötelezték el magukat.

A Szent-Györgyi Albert AGÓRA két szintjén a számítógépek hőskorának „ereklyéit”  - M3, URAL2, RAZDAN, MINSZK 22, a „szegedi Katica” stb. - is felvonultató, s a sort szinte a napjainkig folytató, világ színvonalú gyűjtemény a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság támogatásával XXI. századi élményt nyújtó kiállításként megtekinthető a szakemberek és a széles látogatóközönség számára egyaránt. A számítástechnika hőskorát szimbolizáló gépekből ennyire sokrétű gyűjteménnyel egyik múzeum sem rendelkezik a világon. A több mint 20 országot felvonultató hőskor technikai fejlődésének ütemén túl jól érzékelhető a keleti és nyugati műszaki megoldások eltérő színvonala, az óriási súlykülönbségek, működtetési energiaigények vagy a programozás és kezelés bonyolultsága. Az első szinten javarészt olyan tárgyakat láthatunk, amelyek a mindennapi életben ismeretlen, különleges világ részei és saját korukban is ritkaságszámba mentek; a felső szint tárgyai viszont már tömeggyártásban készültek, ám – hatalmas társadalmi jelentőségükön túl – megszépíti őket az egyéni emlékezet. A működőképes eszközök bemutatóján túl a legkorszerűbb interaktív látványelemek és kiállítási tartalmak teszik felejthetetlen élménnyé a Kiállítás megtekintését. A kulturális szakemberekkel és múzeumpedagógusokkal közösen dolgozunk azon, hogy az élethosszig tartó tanulás jegyében valamennyi korosztály számára vonzó programokat, interaktív kiállításokat, múzeumi foglalkozásokat szervezzünk.

 

 

szakmai munkatárs:

kapcsolat:

telefon: +36(62)563-487

mail: itmuzeum@agoraszeged.hu

web: www.ajovomultja.hu

nyitva tartási időhttp://www.agoraszeged.hu/nyitva-tartas

 

6722 Szeged, Kálvária sgt. 23 Telefon: +36 62 563 480 fax: +36 62 563-499 email: kapcsolat@agoraszeged.hu www.agoraszeged.hu