ONLINE kiállítás: Székely János - A Tűz varázsa

2021-03-16
Székely János festőművész önálló kiállítása az Agórában.

A művész bemutatkozása:

Székely János vagyok, 70 éves. Sopronban születtem, fél éves korom óta Szegeden élek.
Már gyermekkorom óta vonzódom a különböző művészeti ágak iránt. 7 éves koromtól 15 évesig táncoltam. 13 éves voltam, mikor testvérbátyámmal a moziban láttunk egy rövidfilmet, aminek A Tűz varázsa volt a címe.
Gorka Géza és leánya Gorka Lívia munkásságáról szólt a film, ami olyan átütő hatással volt mindkettőnkre, hogy beszereztünk egy rakás agyagot egy alsóvárosi fazekastól. Azonnal hozzáláttunk a kerámia készítéshez, felrakásos módszerrel. A kiszáradt vázákat, jobb híján kerékpár zománcfestékkel festettük be, amiből a mai napig két darab is megvan.
Én hamar abbahagytam, de a bátyám folytatta és keramikus lett belőle. Hosszú szünet következett, igaz a versírás, mint hobbi megmaradt.
2007-ben a szegedi Kárász utcán sétáltam a párommal és a képcsarnok kirakatában lévő képeket nézegettük. Akkor éreztem, szinte sugallatként, hogy szeretnék festeni. Beszereztem a kellékeket és attól kezdve, először autodidakta módon próbáltam festeni. Később rajzolni tanultam Tápén élő Simon Miklós festőművész szárnyai alatt.  Utána Ale Ildikó szegedi festőművész szintén rajzolni tanított. 5 éve vagyok tagja, a Szegeden, Márkus Imréné által működtetett, „AKIK” művészeti körnek, ahol B. Tóth Edit kecskeméti festőművész útmutatása segített a fejlődésemben.
Többféle stílusban igyekszem megtalálni a saját irányzatomat.
Terveimben igyekszem a képességeimen folyamatosan javítani.

Szegedy Székely János

6722 Szeged, Kálvária sgt. 23 Telefon: +36 62 563 480 fax: +36 62 563-499 email: kapcsolat@agoraszeged.hu www.agoraszeged.hu