9. heti Gasztrokultúra - Böjti fogások

9. heti Gasztrokultúra - Böjti fogások

Húsmentes ételek receptjeit hoztuk el Önöknek a böjt idejére.

Lezárult a farsangi szezon, és elkezdődött a böjt. Hoztunk 3 húsmentes, laktató fogást, hogy megmutassuk, van húsmentes étel a salátán túl is!  

Gombapaprikás tejföllel

 

Hozzávalók

  •      1fejvöröshagyma
  •     olaj
  •     1tkfűszerpaprika
  •     1tksűrített paradicsom
  •     50dkggomba
  •     só
  •     bors
  •     2dltejföl
  •     1ekliszt

Elkészítés

    A tejfölös gombapaprikás elkészítéséhez a megtisztított és apró kockára vágott vöröshagymát olajon megdinszteljük. Ha elkészült, meghintjük a fűszerpaprikával, és hozzáadjuk a sűrített paradicsomot is, jól elkeverjük.

    Hozzáadjuk a szeletelt gombát, megsózzuk, megborsozzuk, és fedő alatt megpároljuk. Ha nem enged elég vizet, ezt pótolhatjuk egy kevés víz hozzáadásával.

    Közben a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel és egy kevés vízzel. Miután a gomba kellően összeesett és megpuhult, belekeverjük a tejfölt is.

    Köretnek jól illik mellé rizs, galuska, de egészségesebb változatként a bulgurral is remek párost alkotnak. És persze friss házi kenyérrel is érdemes megkóstolni.

 

Mascarponés-gombás lasagne

 

Hozzávalók

  •      25dkggomba
  •     4ekolívaolaj
  •     1fejhagyma
  •     2gerezdfokhagyma
  •     50dkgfagyasztott spenót
  •     só
  •     frissen őrölt bors
  •     50dkgMascarpone
  •     1csipőrölt szerecsendió
  •     20dkglasagne tészta
  •     30dkgsült paprika
  •     6dkgreszelt parmezán sajt

Elkészítés

A megtisztított, felszeletelt gombát 2 ek felforrósított olajon megpirítjuk, majd egy tűzálló tálba terítjük. A megmaradt olajat felhevítjük egy serpenyőben, majd üvegesre sütjük rajta a finomra vágott hagymát, és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a spenótot. Puhára pároljuk, majd sózzuk és megborsozzuk.

A mascarponét sóval, borssal és a szerecsendióval elkeverjük. A párolt gombát befedjük néhány lasagne lappal, sült paprikát terítünk rá, majd ismét tésztát. Elosszuk rajta a párolt spenótot, és az utolsó réteg tésztával fedjük be.

A tetején elsimítjuk a mascarponét, meghintjük reszelt sajttal, és 200 fokos sütőben 30 percig sütjük.

 

 

Csőben sült gombás karfiol

Hozzávalók

  •      1kgkarfiol
  •     só
  •     5dkgvaj
  •     5dkgliszt
  •     5dltej
  •     fehér bors
  •     15dkggomba
  •     1ekolívaolaj
  •     friss kakukkfű
  •  

Elkészítés

     A karfiolt megtisztítjuk és rózsákra bontjuk. Forrásban lévő, sós vízben roppanósra főzzük. Leszűrjük és csepegtetjük.

    A vajat felforrósítjuk, majd a lisztet világos színűre pirítjuk rajta. Kis adagokban, kevergetve hozzáöntjük a kissé megmelegített tejet. A mártást sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd sűrűre főzzük.

    A gombát megtisztítjuk és falatnyi darabokra vágjuk. A felforrósított olajon kissé megpirítjuk. A karfiolt és a gombát tűzálló tálba kanalazzuk, majd a besamelmártással meglocsoljuk. 180 fokos sütőbe toljuk kb. 30 percre. Néhány ág friss kakukkfűvel tálaljuk.

 

Forrás: https://www.mindmegette.hu

 

Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában