Lezárult a farsangi szezon, és elkezdődött a böjt. Hoztunk 3 húsmentes, laktató fogást, hogy megmutassuk, van húsmentes étel a salátán túl is!
Gombapaprikás tejföllel
Hozzávalók
Elkészítés
A tejfölös gombapaprikás elkészítéséhez a megtisztított és apró kockára vágott vöröshagymát olajon megdinszteljük. Ha elkészült, meghintjük a fűszerpaprikával, és hozzáadjuk a sűrített paradicsomot is, jól elkeverjük.
Hozzáadjuk a szeletelt gombát, megsózzuk, megborsozzuk, és fedő alatt megpároljuk. Ha nem enged elég vizet, ezt pótolhatjuk egy kevés víz hozzáadásával.
Közben a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel és egy kevés vízzel. Miután a gomba kellően összeesett és megpuhult, belekeverjük a tejfölt is.
Köretnek jól illik mellé rizs, galuska, de egészségesebb változatként a bulgurral is remek párost alkotnak. És persze friss házi kenyérrel is érdemes megkóstolni.
Mascarponés-gombás lasagne
Hozzávalók
Elkészítés
A megtisztított, felszeletelt gombát 2 ek felforrósított olajon megpirítjuk, majd egy tűzálló tálba terítjük. A megmaradt olajat felhevítjük egy serpenyőben, majd üvegesre sütjük rajta a finomra vágott hagymát, és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a spenótot. Puhára pároljuk, majd sózzuk és megborsozzuk.
A mascarponét sóval, borssal és a szerecsendióval elkeverjük. A párolt gombát befedjük néhány lasagne lappal, sült paprikát terítünk rá, majd ismét tésztát. Elosszuk rajta a párolt spenótot, és az utolsó réteg tésztával fedjük be.
A tetején elsimítjuk a mascarponét, meghintjük reszelt sajttal, és 200 fokos sütőben 30 percig sütjük.
Csőben sült gombás karfiol
Hozzávalók
Elkészítés
A karfiolt megtisztítjuk és rózsákra bontjuk. Forrásban lévő, sós vízben roppanósra főzzük. Leszűrjük és csepegtetjük.
A vajat felforrósítjuk, majd a lisztet világos színűre pirítjuk rajta. Kis adagokban, kevergetve hozzáöntjük a kissé megmelegített tejet. A mártást sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd sűrűre főzzük.
A gombát megtisztítjuk és falatnyi darabokra vágjuk. A felforrósított olajon kissé megpirítjuk. A karfiolt és a gombát tűzálló tálba kanalazzuk, majd a besamelmártással meglocsoljuk. 180 fokos sütőbe toljuk kb. 30 percre. Néhány ág friss kakukkfűvel tálaljuk.
Forrás: https://www.mindmegette.hu
Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában