171 éve ezen a napon (1852. február 26-án) született John Harvey Kellogg sebész, a gabonapehely atyja.
Szülőhelyének kórházában orvosként dolgozott, s testvérével együtt, a kórház betegeinek gyors fegyógyulása érdekében a lábadozóknak egészséges táplálkozást ígérő gabonatermékekkel kísérleteztek. (A Kellogg család vallásos adventista lévén nagy súlyt helyezett az egészséges életmódra.) 1894-ben véletlenül állították elő a gabonapelyhet: elfeledkeztek egy adag főtt búzáról, s éjszakára kint hagyták a szabadban. A következő reggel megállapították, hogy nem a várt összeszáradt anyag lett belőle, hanem különálló, szárazpehely. William 1906-ban már saját vállalatot alapított a búza - és kukoricapehely előállítására, majd fokozatosan javította a nyersanyagok összetételét.
E heti Gasztrokultúra rovatunkban gabonapehellyel készíthető finomságokat mutatunk Önöknek.
Csirkemellcsíkok corn flakes bundában
Hozzávalók
Elkészítés
A joghurtot egy tálba öntjük, összekeverjük a zúzott fokhagymával. A csirkemellet csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd beleforgatjuk a joghurtos pácba és legalább egy órára a hűtőbe tesszük.
A kukoricapelyhet egy zacskóba tesszük és sodrófával apróra törjük, majd beleforgatjuk a csirkemellcsíkokat.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, vékonyan olajjal átkenjük és ráhelyezzük a bepanírozott csirkemell darabokat. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Tálalhatjuk rizzsel, sült krumplival, vagy mártogatóssal.
Banános-kukoricapelyhes muffin
Hozzávalók:
Elkészítés:
A sütőt 180°C-ra melegítjük. A sütőforma mélyedéseit kikenjük, vagy papírformákat teszünk bele. Egy nagy tálban alaposan elvegyítjük a lisztet a sütőporral, a sóval, a fahéjjal és a vaníliás cukorral. A kukoricapelyhet egy zacskóba téve sodrófával összetörjük, majd a liszthez keverjük. Egy másik tálban a tojást a cukorral habosra felverjük. Hozzáadjuk az olajat, az írót és alaposan elkeverjük. A banánokat meghámozzuk, egy villával összetörjük, és a tojásos keverékhez adjuk. Végül gyorsan beleforgatjuk a lisztes keveréket. A tésztát a sütőforma mélyedéseibe töltjük. Sütőbe tesszük, és középen 180°C-on körülbelül 20 perc alatt készre sütjük. A muffinokat a sütőformában pihentetjük 5 percig, majd kivesszük. A bevonót vízfürdőben megolvasztjuk, bevonjuk vele a muffinok tetejét, majd 2-2 banánchipsszel díszítjük.
Forrás: https://ezenanapon.hu, https://www.mindmegette.hu, http://receptkalauz.hu
Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában