8. heti Gasztrokultúra - Gabonapehely

8. heti Gasztrokultúra - Gabonapehely

171 éve ezen a napon (1852. február 26-án) született John Harvey Kellogg, a gabonapehely atyja.

171 éve ezen a napon (1852. február 26-án) született John Harvey Kellogg sebész, a gabonapehely atyja.

Szülőhelyének kórházában orvosként dolgozott, s testvérével együtt, a kórház betegeinek gyors fegyógyulása érdekében a lábadozóknak egészséges táplálkozást ígérő gabonatermékekkel kísérleteztek. (A Kellogg család vallásos adventista lévén nagy súlyt helyezett az egészséges életmódra.) 1894-ben véletlenül állították elő a gabonapelyhet: elfeledkeztek egy adag főtt búzáról, s éjszakára kint hagyták a szabadban. A következő reggel megállapították, hogy nem a várt összeszáradt anyag lett belőle, hanem különálló, szárazpehely. William 1906-ban már saját vállalatot alapított a búza - és kukoricapehely előállítására, majd fokozatosan javította a nyersanyagok összetételét.

 

 E heti Gasztrokultúra rovatunkban gabonapehellyel készíthető finomságokat mutatunk Önöknek.

 

Csirkemellcsíkok corn flakes bundában

 

Hozzávalók

  •      2 dl joghurt
  •     2 gerezd fokhagyma
  •     50 dkg csirkemell
  •     só
  •     bors
  •     2 bögre kukoricapehely
  •     olaj

  Elkészítés

A joghurtot egy tálba öntjük, összekeverjük a zúzott fokhagymával. A csirkemellet csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd beleforgatjuk a joghurtos pácba és legalább egy órára a hűtőbe tesszük.

A kukoricapelyhet egy zacskóba tesszük és sodrófával apróra törjük, majd beleforgatjuk a csirkemellcsíkokat. 

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, vékonyan olajjal átkenjük és ráhelyezzük a bepanírozott csirkemell darabokat. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Tálalhatjuk rizzsel, sült krumplival, vagy mártogatóssal.

 

 

Banános-kukoricapelyhes muffin

 

 Hozzávalók:

 

  •      12 darabhoz:
  •     20 dkg finomliszt
  •     2 teáskanál sütőpor
  •     1 csipet só
  •     1 teáskanál fahéj
  •     1 teáskanál vaníliás cukor
  •     8 dkg kukoricapehely (cornflakes)
  •     1 tojás
  •     12,5 dkg barna cukor

     

  •     0,6 dl olaj
  •     2 dl író
  •     2 kisebb érett banán
  •     Ezenkívül:
  •     Rama
  •     margarin a forma kikenéséhez vagy 12 papírforma
  •     10 dkg étcsokoládés bevonó
  •     24 banánchips

 

Elkészítés:

A sütőt 180°C-ra melegítjük. A sütőforma mélyedéseit kikenjük, vagy papírformákat teszünk bele. Egy nagy tálban alaposan elvegyítjük a lisztet a sütőporral, a sóval, a fahéjjal és a vaníliás cukorral. A kukoricapelyhet egy zacskóba téve sodrófával összetörjük, majd a liszthez keverjük. Egy másik tálban a tojást a cukorral habosra felverjük. Hozzáadjuk az olajat, az írót és alaposan elkeverjük. A banánokat meghámozzuk, egy villával összetörjük, és a tojásos keverékhez adjuk. Végül gyorsan beleforgatjuk a lisztes keveréket. A tésztát a sütőforma mélyedéseibe töltjük. Sütőbe tesszük, és középen 180°C-on körülbelül 20 perc alatt készre sütjük. A muffinokat a sütőformában pihentetjük 5 percig, majd kivesszük. A bevonót vízfürdőben megolvasztjuk, bevonjuk vele a muffinok tetejét, majd 2-2 banánchipsszel díszítjük.

 

Forrás: https://ezenanapon.hu, https://www.mindmegette.hu, http://receptkalauz.hu

 

Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában