A tortilla a spanyol nyelvterületek tradicionális étele.
Az eredeti tortilla egy vastag lepény volt, amit mészvízbe áztatott, szárított, majd őrölt kukoricaszemekből készítettek (így a kukoricából ki tudott oldódni a B3-vitamin, ami bekerült a tésztába). A spanyol gyarmatosítók adták neki a tortilla nevet, amely „tortácskát” jelent.
Mexikóban, az USA-ban és Közép-Amerikában a tortilla manapság egy palacsintaszerű lepényt jelent, amely rengeteg étel alapanyaga.
Mi most három különböző, otthon is elkészíthető receptet mutatunk Önöknek!
Házi tortillalap
Hozzávalók 10 darabhoz
Elkészítés:
A lisztet, a sót és a sütőport keverjük össze. A vajat kisebb darabokban adjuk a lisztes keverékhez.
Öntsünk hozzá kb. 160 milliliter kézmeleg vizet, majd gyúrjunk egynemű tésztát az alapanyagokól.
Borítsuk ki lisztezett felületre, majd 4-5 percig gyúrjuk, míg rugalmas, homogén nem lesz a tészta.
Ha tacónak szánnánk a tésztát, készítsünk belőle 10 egyforma méretű golyót, ha burritónak, akkor 5 nagyobbat. Fedjük le a tésztagolyókat konyharuhával, majd minimum 30 percig, de inkább 1-2 óráig hagyjuk pihenni. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztagolyókat olyan vékony köralakra, amilyenre csak tudjuk.
Készítsünk elő egy kb. 30 centiméter átmérőjű tapadásmentes serpenyőt, tegyük közepes lángra, forrósítsuk fel. Tegyünk bele egy tortillalapot, majd addig süssük, míg a tészta itt-ott megemelkedik és az alján már látni lehet barna foltokat. Fordítsuk meg, a másik felét is süssük barnára. Egy tortillalapnak elég kb. 60 másodperc.
Kukoricás tortillalapok
Hozzávalók kb. 6 tortillához:
Elkészítés: A kukoricalisztet egy keverőtálba tesszük, sózzuk, összekeverjük, hozzáöntjük a víz 2/3 részét, és elkezdjük kézzel összedolgozni. Folyamatosan adjuk hozzá a maradék vizet, míg a tészta összeáll, gyurmás állagú lesz – ne várjuk, hogy ruganyossá váljon, nem fog, de a lényeg, hogy formázható legyen. 10 percet pihentetjük.
A tésztából 6-7 egyforma gombócot készítünk, egy darab sütőpapírt kiterítünk, rárakunk egy gombóckát, kissé lenyomjuk a tenyerünkkel, majd egy másik sütőpapírt ráterítünk, és egy nagyobb serpenyőt ráteszünk, tenyérrel lenyomjunk, amíg a tészta vékonyra lelapul.
Egy serpenyőt felforrósítunk szárazon, és a tésztalapokat oldalanként 2-2 perc alatt megsütjük, amíg barnás, pirultabb foltok megjelennek rajta. Tányérra vagy deszkára tesszük, konyharuhával leterítjük, hogy felpuhuljon és melegen maradjon, míg a többi tortillát kisütjük.
Azon melegében fogyasztjuk mártogatóssal, szendvicskrémmel, töltve vagy saláta mellé…
Vöröslencse-tortilla
200 gramm vörös lencse (1 bögre), 400 gramm víz (2 bögre), só és bors ízlés szerint, fokhagymapor ízlés szerint, fűszerpaprika ízlés szerint
A vörös lencsét beáztatjuk pár órára. Amikor enyhén megpuhult, mehet a turmixba a vízzel. Fűszerezzük ízlés szerint! Amikor elértük a megfelelő állagot, felmelegített, olajos serpenyőben tortillalapokat sütünk belőle.
+ 1 recept
Zöldséges taco
2 darab avokádót, 1 gerezd fokhagymát, sót és borsot , 35 dkg koktélparadicsomot, 1 nagy fej lilahagymát, 1 lime-ból nyert lime levét, friss zöldfűszereket ízlés szerint és 4 evőkanál olívaolajat.
Egy turmixban daráld össze az avokádót, a fokhagymát, az olajat, a sót, a borsot és a lime-levet, a koktélparadicsomokat vágd cikkekre, és sózd be. A lila hagymát vágd fel, sózd meg, és arra is facsarj rá egy kis lime-ot. Kend meg a tortillalapokat az avokádókrémmel, és tedd rá a többi hozzávalót is!
Forrás: https://sobors.hu, https://cookta.hu, https://www.nosalty.hu
Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában