6. heti Gasztrokultúra - Tortilla házilag

6. heti Gasztrokultúra - Tortilla házilag

Készítsenek velünk tortillát otthon!
A tortilla az azték civilizáció fontos alapétele volt évezredeken keresztül.

A tortilla a spanyol nyelvterületek tradicionális étele.

 Az eredeti tortilla egy vastag lepény volt, amit mészvízbe áztatott, szárított, majd őrölt kukoricaszemekből készítettek (így a kukoricából ki tudott oldódni a B3-vitamin, ami bekerült a tésztába). A spanyol gyarmatosítók adták neki a tortilla nevet, amely „tortácskát” jelent.

 Mexikóban, az USA-ban és Közép-Amerikában a tortilla manapság egy palacsintaszerű lepényt jelent, amely rengeteg étel alapanyaga.

 

Mi most három különböző, otthon is elkészíthető receptet mutatunk Önöknek!

 

Házi tortillalap

 

Hozzávalók 10 darabhoz

  •  
  •     25 dkg finomliszt
  •     1 és negyed teáskanál só
  •     negyed tk sütőpor
  •     6 dkg vaj
  •     1,6 dl víz

 

Elkészítés:

 A lisztet, a sót és a sütőport keverjük össze. A vajat kisebb darabokban adjuk a lisztes keverékhez.

 Öntsünk hozzá kb. 160 milliliter kézmeleg vizet, majd gyúrjunk egynemű tésztát az alapanyagokól.

 Borítsuk ki lisztezett felületre, majd 4-5 percig gyúrjuk, míg rugalmas, homogén nem lesz a tészta.

 Ha tacónak szánnánk a tésztát, készítsünk belőle 10 egyforma méretű golyót, ha burritónak, akkor 5 nagyobbat. Fedjük le a tésztagolyókat konyharuhával, majd minimum 30 percig, de inkább 1-2 óráig hagyjuk pihenni. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztagolyókat olyan vékony köralakra, amilyenre csak tudjuk.

 Készítsünk elő egy kb. 30 centiméter átmérőjű tapadásmentes serpenyőt, tegyük közepes lángra, forrósítsuk fel. Tegyünk bele egy tortillalapot, majd addig süssük, míg a tészta itt-ott megemelkedik és az alján már látni lehet barna foltokat. Fordítsuk meg, a másik felét is süssük barnára. Egy tortillalapnak elég kb. 60 másodperc.

 

 Kukoricás tortillalapok

 Hozzávalók kb. 6 tortillához:

  •  25 dkg kukoricaliszt
  • 3 dl hideg víz
  • 1 csapott teáskanál só

 Elkészítés: A kukoricalisztet egy keverőtálba tesszük, sózzuk, összekeverjük, hozzáöntjük a víz 2/3 részét, és elkezdjük kézzel összedolgozni. Folyamatosan adjuk hozzá a maradék vizet, míg a tészta összeáll, gyurmás állagú lesz – ne várjuk, hogy ruganyossá váljon, nem fog, de a lényeg, hogy formázható legyen. 10 percet pihentetjük.

 A tésztából 6-7 egyforma gombócot készítünk, egy darab sütőpapírt kiterítünk, rárakunk egy gombóckát, kissé lenyomjuk a tenyerünkkel, majd egy másik sütőpapírt ráterítünk, és egy nagyobb serpenyőt ráteszünk, tenyérrel lenyomjunk, amíg a tészta vékonyra lelapul.

 Egy serpenyőt felforrósítunk szárazon, és a tésztalapokat oldalanként 2-2 perc alatt megsütjük, amíg barnás, pirultabb foltok megjelennek rajta. Tányérra vagy deszkára tesszük, konyharuhával leterítjük, hogy felpuhuljon és melegen maradjon, míg a többi tortillát kisütjük.

 Azon melegében fogyasztjuk mártogatóssal, szendvicskrémmel, töltve vagy saláta mellé…

 

 

Vöröslencse-tortilla

200 gramm vörös lencse  (1 bögre), 400 gramm víz (2 bögre), só és bors ízlés szerint, fokhagymapor ízlés szerint, fűszerpaprika ízlés szerint

A vörös lencsét beáztatjuk pár órára. Amikor enyhén megpuhult, mehet a turmixba a vízzel. Fűszerezzük ízlés szerint! Amikor elértük a megfelelő állagot, felmelegített, olajos serpenyőben tortillalapokat sütünk belőle.

 

+ 1 recept

Zöldséges taco

2 darab avokádót, 1 gerezd fokhagymát, sót és borsot , 35 dkg koktélparadicsomot, 1 nagy fej lilahagymát, 1 lime-ból nyert lime levét, friss zöldfűszereket ízlés szerint és 4 evőkanál olívaolajat.

 Egy turmixban daráld össze az avokádót, a fokhagymát, az olajat, a sót, a borsot és a lime-levet, a koktélparadicsomokat vágd cikkekre, és sózd be. A lila hagymát vágd fel, sózd meg, és arra is facsarj rá egy kis lime-ot. Kend meg a tortillalapokat az avokádókrémmel, és tedd rá a többi hozzávalót is!

 

Forrás: https://sobors.hu, https://cookta.hu, https://www.nosalty.hu

 

Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában