6. heti Gasztrokultúra - Fánk

6. heti Gasztrokultúra - Fánk

„Frissen sül a farsangi fánk,

kívül piros, belül foszlik,

míg a vendég el nem oszlik.

S aki panasszal van bajba,

menjen a sóhivatalba !”

(József Attila: Étkek áradata- részlet)

Farsang – Fánk

 

Ezt a finomságot sokféleképpen hívják és talán még több receptje van: erdélyi neve pánkó, a Felvidéken siskának, a palócok pampuskának nevezik. Általában könnyű tojásos tésztából készül, de sok más variációja is lehet (burgonyás, csöröge). Készíthetjük töltve vagy töltetlenül is, sósan vagy édesen. Általánosan jellemzője, hogy bő zsírban vagy olajban sül.

 

 

Pihe-puha fánk sütőben sütve

hozzávalók / 6 adag

     50 dkg finomliszt

    5 dkg margarin

    7 dkg cukor

    3 dkg friss élesztő

    2 db tojássárgája

    3 dl tej

    15 teáskanál lekvár/ dzsem

elkészítés

Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, közben egy tálban a lisztet, a puha margarint és a tojásokat elmorzsoljuk. A felfuttatott élesztőt is hozzátesszük, és dagasztjuk. Ha ragad, akkor még egy kis liszt mehet bele.

Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. Ezután átgyúrjuk, és kb. 2 cm vastagságúra kinyújtjuk. Közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Nekem kb. 30 db lett ebből a mennyiségből.

Sütőpapírral kibélelt tepsire rakosgatjuk szellősen, mert még kelni fog. Stampedlis pohár aljával mélyedéseket nyomunk a közepébe, ebbe tesszük a kb. mokkáskanálnyi lekvárt. Előmelegítjük a sütőt. Közben még a tepsiben hagyjuk kelni a fánkokat. Gázsütőben 160-165 fokon kb. 20 perc alatt kész. Jó étvágyat. :)

 

 

Hagyományos édes fánk

hozzávalók / 4 adag

     50 dkg finomliszt

    1 kávéskanál só

    2.5 dkg élesztő

    3 dl tej

    4 ek cukor

    1 csomag vaníliás cukor

    1 db tojássárgája

    7 dkg margarin

    2 ek porcukor

 Sütőzsiradék

     5 dl napraforgó olaj

elkészítés

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.

A liszthez adjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a felfutott élesztőt, a szobahőmérsékletű margarint és a tojássárgáját.

Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk. Egy közepes méretű, lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

    A korongok közepébe hüvelykujjal lyukat nyomunk úgy, hogy a tészta ne szakadjon át.

    Egy magasabb falú edényben felforrósítjuk az olajat. Addig is kel még a tészta.

    Közepes lángon, többször megforgatva karamellbarnára sütjük mindkét oldalukat. Vigyázzunk, mert hamar sül.

    Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.

    Porcukorral meghintve, bármilyen ízesítésű lekvárral kínáljuk.

 

10 perces fánk

hozzávalók / 6 adag

     2 bögre finomliszt (kb. 2,5 dl-es bögre)

    2 db tojás

 

    1 ek cukor

    1 csomag sütőpor

    3 dl joghurt (2 kispohár joghurt vagy kefir)

    1 csomag vaníliás cukor

    1 csipet só

 Sütőzsiradék

     4 dl napraforgó olaj

 

elkészítés

     A hozzávalókat összekeverjük, majd kb. 10 percet hagyjuk, hogy kicsit megkeljen, s két kanál segítéségével olajba kanalazgatjuk. Ezek olyan kis golyócskák lesznek.

    Ha olajsütőben vagy több olajban sütjük, akkor nem is kell megforgatni a fánkocskákat, mert magától megfordul, ha az egyik oldala megsült.

    Az enyémek azért nem lettek golyócskák, mert nem olajsütőben és nem is nagyon sok olajban sütöttem, de ízre ugyanolyan finom lett.

 

 forrás: https://www.nosalty

 

Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában