5. heti Könyvajánló - Nyolcvan nap alatt a Föld körül

5. heti Könyvajánló - Nyolcvan nap alatt a Föld körül

5. heti Könyvajánló - Nyolcvan nap alatt a Föld körül

150 éve jelent meg Verne Gyula regénye.

„Tanuljunk könnyen, szórakozva földrajzot, társadalomtudományt, szociográfiát, kultúrtörténetet!”

"Azt hiszem, éppen nem fölösleges dolog megismerkedni a világgal."

 

A Nyolcvan nap alatt a Föld körül (Le Tour du monde en quatre-vingts jours), 

Jules Verne Franciaországban 1873-ban megjelent,

világszerte népszerű klasszikus kalandregénye.

 

A történetben Phileas Fogg, londoni úriember és újonnan alkalmazott francia inasa, Passepartout próbálja megkerülni a Földet 80 nap alatt. A világot körbeutazó, különös utazás tétje 20 ezer font. Erre az akkoriban nehezen megvalósítható, különleges utazásra lehetőséget biztosított már a közlekedés forradalma. Az új közlekedési eszközök: a vasút, a gőzhajó lerövidítette a távolságokat. Ez a regény az egyik legismertebb Verne alkotásai közül.

Magyarul először 1876-ban a Franklin Társulat adta ki Szász Károly fordításában, majd 1892-ben Győry Ilona fordításában jelent meg.

 


A lebilincselő történet mindenki fantáziáját megmozgatja, a siker garantált. Pedig már szinte a legapróbb gyerekektől a felnőttekig mindenki tudja, mi történik: Phileas Fogg úr – az előkelő londoni Reform Club tagja – vállalkozik arra, hogy fogadásból 80 nap alatt körül utazza a Földet.
A regény mégis olyan fordulatos, annyi mulatságos meglepetést tartogat, Verne olyan találóan jellemzi szereplőit, hogy az olvasók újra és újra megjutalmazzák magukat a kötet élményével. Nem csoda, hisz Phileas Fogg és Passepartout fantasztikus kalandokkal teli világ körüli útja sohasem pontosan ugyanúgy zajlik.

 

Forrás:

https://moly.hu/konyvek/jules-verne-nyolcvan-nap-alatt-a-fold-korul, https://hu.wikipedia.org

 

Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában