5. heti Gasztrokultúra - Nutella világnapja

5. heti Gasztrokultúra - Nutella világnapja

Ma van a Nutella világnapja!

Február 5. hivatalosan a nemzetközi Nutella nap!

 

 

 

 

Ezen alkalomból megmutatunk mindent, amit csak tudni érdemes a kedvenc mogyorókrémünkről!

A világhírű mogyorókrém 1964 óta boldogítja az embereket a Földön töretlen sikerrel.

Az olasz krém a világ 160 országában kapható, ebből kifolyólag elég sok üveggel gyártanak belőle: az egy év alatt forgalomba helyezett termékek összessége 1000 focipályát fedne le.

1806-ban néhány torinói csokoládékészítő mogyoróval kezdte el bekeverni a csokit, ebből jött létre a gianduja, a Nutella elődje. Majd később az olasz Pietro Ferrero 1946-ban újra elővette a gianduja receptjét, melyet 1964-ben fia, Michele nevezett el Nutellának.

Egy 400 grammos üveg Nutellában megközelítőleg 52 darab mogyoró van, ez nagyjából az összetevők 13%-át teszik ki. Világviszonylatban mérve a Nutella által fölhasznált mogyoró mértéke az egész éves termés negyede, nagyjából 100.000 tonna.

 

 

 

 

Nutella mousse-os brownie torta

 

Hozzávalók (8 adag)

A tésztához

  •      60 g cukrozatlan kakaópor
  •     75 g vaj
  •     150 g cukor
  •     60 g finomliszt (vagy darált mandula, dió)
  •     3 db tojás
  •     0.5 dl napraforgó olaj
  •     10 ml vaníliaaroma

 A mousse-hoz

  •      8 ek nutella
  •     4 db tojás
  •     2 csapott ek porcukor
  •     6 dkg vaj
  •     4 dl habtejszín

Elkészítés

A tésztához

    Egy 24 cm-es kapcsos tortaformában fél adag brownie tésztat sütünk- Kivajazzuk, kilisztezzük a sütőformát. Egy edénybe beletesszük a vajat, felolvasztjuk, lehúzzuk a tűzről, majd belekeverjük a kakaóport. Egy tálban géppel összekeverjük a lisztet, a kristálycukrot, a tojásokat, az olajat és a vaníliaaromát. Ehhez hozzáadjuk a kakaós masszát, kézzel finoman homogénre keverjük, majd a tepsibe öntjük. 180 fokon előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Tűpróba! Ez nem olyan krémes - ragacsos fajta, mint a brownie-k általában - bár lehet olyanra is sütni, ha előbb kivesszük a sütőből. Ha megsült és kihűlt, levesszük a keretet, és egyenesre vágjuk a tortalap tetejét. (A levágott darabkákat eperlekvárral és tejszínhabbal egy jó film közben elcsipegethetjük.)

    Közben elkészítjük a Nutella mousse-t, és kb. egy órára hűtőbe tesszük. (Én most a tojásmentes verziót készítettem, csak tejszínhabbal, mert hosszú utazás várt a tortára. Ennek arányai: 15 dkg Nutella 4 dl habtejszínnel.)

    Miután már kicsit megszilárdult, visszakapcsoljuk a tortaforma keretét és rásimítjuka tésztára.

    Ezzel tesszük hűtőbe legalább 3-4 órára.

    Ha megdermedt, a kés tompa felével körbe szántunk a keret mentén, hogy a hab elváljon a formától. Csak ezután vegyük le róla, különben széthúzza a habot.

    A tetejét kevés felolvasztott Nutella és étolaj keverékével megcsurgatva díszítjük.

    Tejszínhabbal kínáljuk.

 

A mousse-hoz

     A vajat (nem margarint) kis lángon felolvasztjuk. Épp csak annyira, hogy langyos legyen. Beleevezzük a Nutellát és néhány ek tejszínt. Óvatosan melegítjük, és simára keverjük és hagyjuk kihűlni.

    A tojások sárgáját vízfürdő felett porcukorral fehéredésig habosra keverjük.

    A Nutellához keverjük.

    Felverjük a fehérjét, ez is mehet hozzá.

    A vége a tejszín. Felverjük, mehet ez is bele.

    Addig suvickoljuk, amíg szép egynemű nem lesz. Egy órára hűtőbe tesszük dermedni.

    (Gyorsabb eredmény érhető el, ha a felolvasztott Nutellához egyszerűen részletekben hozzádolgozzuk a felvert tejszínhabot és így hűtjük be - tojások nélkül. Úgy is nagyon finom.)

 

(664 kalóra/adag, Előkészítés 15perc, Sütés 30perc)

 

Forrás: https://www.nosalty.hu/ajanlo/ma-van-nutella-vilagnapja

 

Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában