Február 5. hivatalosan a nemzetközi Nutella nap!
Ezen alkalomból megmutatunk mindent, amit csak tudni érdemes a kedvenc mogyorókrémünkről!
A világhírű mogyorókrém 1964 óta boldogítja az embereket a Földön töretlen sikerrel.
Az olasz krém a világ 160 országában kapható, ebből kifolyólag elég sok üveggel gyártanak belőle: az egy év alatt forgalomba helyezett termékek összessége 1000 focipályát fedne le.
1806-ban néhány torinói csokoládékészítő mogyoróval kezdte el bekeverni a csokit, ebből jött létre a gianduja, a Nutella elődje. Majd később az olasz Pietro Ferrero 1946-ban újra elővette a gianduja receptjét, melyet 1964-ben fia, Michele nevezett el Nutellának.
Egy 400 grammos üveg Nutellában megközelítőleg 52 darab mogyoró van, ez nagyjából az összetevők 13%-át teszik ki. Világviszonylatban mérve a Nutella által fölhasznált mogyoró mértéke az egész éves termés negyede, nagyjából 100.000 tonna.
Nutella mousse-os brownie torta
Hozzávalók (8 adag)
A tésztához
A mousse-hoz
Elkészítés
A tésztához
Egy 24 cm-es kapcsos tortaformában fél adag brownie tésztat sütünk- Kivajazzuk, kilisztezzük a sütőformát. Egy edénybe beletesszük a vajat, felolvasztjuk, lehúzzuk a tűzről, majd belekeverjük a kakaóport. Egy tálban géppel összekeverjük a lisztet, a kristálycukrot, a tojásokat, az olajat és a vaníliaaromát. Ehhez hozzáadjuk a kakaós masszát, kézzel finoman homogénre keverjük, majd a tepsibe öntjük. 180 fokon előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Tűpróba! Ez nem olyan krémes - ragacsos fajta, mint a brownie-k általában - bár lehet olyanra is sütni, ha előbb kivesszük a sütőből. Ha megsült és kihűlt, levesszük a keretet, és egyenesre vágjuk a tortalap tetejét. (A levágott darabkákat eperlekvárral és tejszínhabbal egy jó film közben elcsipegethetjük.)
Közben elkészítjük a Nutella mousse-t, és kb. egy órára hűtőbe tesszük. (Én most a tojásmentes verziót készítettem, csak tejszínhabbal, mert hosszú utazás várt a tortára. Ennek arányai: 15 dkg Nutella 4 dl habtejszínnel.)
Miután már kicsit megszilárdult, visszakapcsoljuk a tortaforma keretét és rásimítjuka tésztára.
Ezzel tesszük hűtőbe legalább 3-4 órára.
Ha megdermedt, a kés tompa felével körbe szántunk a keret mentén, hogy a hab elváljon a formától. Csak ezután vegyük le róla, különben széthúzza a habot.
A tetejét kevés felolvasztott Nutella és étolaj keverékével megcsurgatva díszítjük.
Tejszínhabbal kínáljuk.
A mousse-hoz
A vajat (nem margarint) kis lángon felolvasztjuk. Épp csak annyira, hogy langyos legyen. Beleevezzük a Nutellát és néhány ek tejszínt. Óvatosan melegítjük, és simára keverjük és hagyjuk kihűlni.
A tojások sárgáját vízfürdő felett porcukorral fehéredésig habosra keverjük.
A Nutellához keverjük.
Felverjük a fehérjét, ez is mehet hozzá.
A vége a tejszín. Felverjük, mehet ez is bele.
Addig suvickoljuk, amíg szép egynemű nem lesz. Egy órára hűtőbe tesszük dermedni.
(Gyorsabb eredmény érhető el, ha a felolvasztott Nutellához egyszerűen részletekben hozzádolgozzuk a felvert tejszínhabot és így hűtjük be - tojások nélkül. Úgy is nagyon finom.)
(664 kalóra/adag, Előkészítés 15perc, Sütés 30perc)
Forrás: https://www.nosalty.hu/ajanlo/ma-van-nutella-vilagnapja
Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában