49. heti Gasztrokultúra - Mézeskalács két felvonásban

49. heti Gasztrokultúra - Mézeskalács két felvonásban

 

Mézeskalács

 

Hozzávalók

  • 33 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 ek mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl méz
  • 1 db tojás

 

Elkészítés

     A mézeskalács elkészítéséhez elsőként a lisztet, a porcukrot, a fűszerkeveréket és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott vajat, a mézet és a tojást. Átkeverjük, és kézzel egynemű tésztává gyúrjuk. (kb 1 órán át pihentetjük a hűtőben)

    A mézeskalács tésztáját liszttel alaposan megszórt deszkán kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, majd karácsonyi kiszúrókkal (csillag, angyal, fenyőfa, csengettyű) tetszőleges formákat szaggatunk belőle.

    A mézeskalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel 10-15 perc alatt készre sütjük.

    Amint kihűltek, azonnal megkóstolhatjuk a mézeskalácsokat, amelyek azonnal puhák és omlósak. Lezárt dobozban hetekig puha marad.

    Tipp: Cukormázzal díszítheted.

 

 

Bögrés mézeskalács

(Megjegyzés: 1 bögre = kb. 2,5 dl)

 

Hozzávalók

  • 8 bögre liszt
  • 1.5 bögre porcukor
  • 3 tk szódabikarbóna
  • 1 ek mézeskalács fűszerkeverék (A mézeskalács fűszerkeverék helyettesíthető fahéj és szegfűszeg keverékével fele-fele arányban.)
  • 30 dkg margarin vagy vaj
  • 1 bögre méz
  • 3 db tojás

 

Elkészítés

     A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint, a mézet és a tojásokat, majd egy villával az egészet összekeverjük, majd kézzel egynemű tésztává gyúrjuk és három egyenlő részre osztjuk.

         Az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtotjuk, kb.1 centi vastagra, majd süteménykiszúróval tetszőleges formákat szaggatunk belőle.

         Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a mézeseket, és 180 fokra előmelegített sütőben, pontosan hét percig sütjük őket. Ha picit még puha a közepük, nem baj, ahogy hül, szilárdul, ne süssük tovább!

 

Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában