42. heti Gasztrokultúra - Birsalma

42. heti Gasztrokultúra - Birsalma

Birsalma

 

A birsalma ugyan még ma is közkedvelt gyümölcs hazánkban, de már egyre kevesebb a birsfa vidéken is. A birsalma a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, hasonlóan az almához és a körtéhez.

Színe éretten sárga, íze pedig nyersen fanyar és kemény, ezért inkább feldolgozva fogyasztják.

A birsalmának számos egészségügyi előnye van. Nagy mennyiségű rostot tartalmaz, amely segíti az emésztést és jótékony hatással van a bélrendszer működésére. Jelentős C-vitamin-forrás, emellett tartalmaz káliumot, magnéziumot és rezet is. A birsalma gazdag antioxidánsokban, amelyek hozzájárulnak a sejtek védelméhez és az immunrendszer erősítéséhez.

 

A birsalmából készülhet krémleves, de akár birsalmachutney, de még birsalmalekvár is. A süteményeknek is jól áll, például a birsalma pite vagy a jól ismert birsalmasajt. Az ünnepi asztalnak jól áll a birsalmás-diós bejgli és igazi vendégváró falatka a birsalmás kosárka. A birsalmaszószt kínálhatjuk húsok mellé, ha pedig főétel, akkor készüljön libamáj tokaji birsalmakompóttal.

 

Mi most három recepttel szeretnénk kedveskedni!

  

Birsalma krémleves

 

Hozzávalók

    70 dkg birsalma (3-4 db, közepes birsalma)

    10 dkg cukor

    2 dl habtejszín

    0.5 db vanília (vagy vaníliás cukor)

    1 db fahéjrúd (nagyobb)

    7 db szegfűszeg

    1 fél citromból nyert citromlé

    1 evőkanál étkezési keményítő

    1 csipet só

 

 

Elkészítés

     A birsalmát megmossuk, kivágjuk a csutkáját, felszeleteljük kis darabokra. Egy fazékba tesszük, majd öntünk hozzá annyi vizet, amennyi bőven ellepi. A vaníliarudat hosszában felvágjuk, egy késsel kikaparjuk a magjait, majd hozzáadjuk a leveshez a fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral, sóval, citromlével együtt. Forrás után még 15 percig lassú tűzön főzzük.

    Besűrítjük a keményítővel, hozzáadjuk a tejszínt és még egyszer felforraljuk. Zárjuk le a tüzet alatta és botmixerrel pürésítsük.

    Langyosan vagy hidegen, akár kis tejszínhabbal a tetején fogyasszuk.

 

Recept infó

    Előkészítés ideje: 15 p

    Főzés ideje: 25 p

 

 

Birsalmás kosárkák

 

Hozzávalók

A tésztához

     15 dkg vaj

    20 dkg finomliszt

    6 evőkanál víz (hideg)

    1 csipet só

 

A töltelékhez

     75 dkg birsalma

    1 ek vaj

    3 ek cukor

    1 késhegynyi fahéj (őrölt)

 

 Elkészítés

A tésztához

     Először elkészítjük a tésztát: a lisztet egy tálba szitáljuk, szórunk rá egy csipet sót. A hideg vajat apróra vágjuk, a liszthez adjuk, és gyors mozdulatokkal összekeverjük. Hűtőbe tesszük egy órára.

    Közben elkészítjük a tölteléket. A birsalmát megmossuk, megpucoljuk, kivájjuk a magházát, és felszeleteljük.

    Felmelegítjük a vajat, a birsalmákat rádobjuk, megszórjuk cukorral és fahéjjal, és néha kevergetve sűrűre főzzük.

    Kivesszük a tésztát a hűtőből, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, (kb. 2 mm) és fánkszaggatóval kiszúrjuk.

    Vajazott-lisztezett muffinformába helyezzük a tésztakorongokat, és beleigazítjuk. (Nem kell nagyon nyomkodni, az omlós tészta nem tűri, hogy sokat macerálják.)

    Megtöltjük a birspürével, és a tetejükre helyezünk egy-egy téglalapnyi tésztát a fel nem használt hulladékból. (Ne töltsük nagyon tele, mert ha sülés közben a birs kibugyog, akkor beragasztja a kosarakat a formába, és az életben nem vesszük ki belőle. Legalábbis egyben.)

    180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és szép aranysárgára sütjük.

    Pár percet hagyjuk hűlni, majd egyszerűen kiszedjük őket a formából, és porcukorral meghintve tálaljuk. Nekem ebből a mennyiségből 15 kosárkám lett.

 

Recept infó

     Előkészítés ideje: 20 p

    Főzés ideje: 20 p

    Sütés ideje: 30 p

    Sütés hőfoka: 180 °C

    Sütés módja: alul-felül sütés

 

 

Birsalma chutney

 

Hozzávalók

     25 dkg paprika

    10 dkg vöröshagyma

    40 dkg birsalma

    10 dkg alma

    1 db chili

    2 ek olívaolaj

    1 tk kakukkfű

    75 ml fehér balzsamecet

    25 dkg cukor

    1.5 tk só

    bors ízlés szerint

  

Elkészítés

     Előkészítjük a zöldségeket, gyümölcsöket. A paprikákat megmossuk, lecsöpögtetjük, félbevágjuk, kivágjuk az ereket és a csumát. Lemérünk 25 dkg-ot, majd apró kockára vágjuk.

    A vöröshagymát megtisztítjuk, kimérjük a 10 dkg-ot, és felaprítjuk szintén.

    A birsalmákról szárazon lesikáljuk a bolyhokat, megmossuk, magházától megtisztítjuk, kimérünk 40 dkg-ot, és felkockázzuk (tegyük citromsavas vízbe az almákat, így nem barnulnak meg).

    A sima almát is megmossuk, meghámozzuk, és kiszedjük a magházakat, kimérünk 10 dkg-ot, és felkockázzuk.

    A chili paprikát megmossuk, eltávolítjuk a csumát, és szintén aprítjuk.

    Az olívaolajat egy főzőedényben felhevítjük, és megpároljuk benne a paprikát és a hagymát. Hozzáadjuk az almákat, a chili paprikát, a kakukkfüvet, a balzsamecetet és a cukrot. Az egészet állandó keverés mellett erős lángon felforraljuk, zubogva forrni hagyjuk, amíg meg nem puhulnak az almák, közben folyamatosan keverjük.

    A chutney-t sóval, borssal ízesítjük, és azonnal az előkészített, tiszta üvegekbe töltjük. Majd jól lezárjuk csavaros tetővel, és kb. 5 percre fejreállítjuk. Nem kell dunsztolni, kihűlés után tehetjük a kamrapolcra, hacsak nem bontunk meg rögtön egy adagot.

    A fenti adagból kb. két darab 3 dl-es üveggel lesz.

 

Recept infó

     Előkészítés ideje: 20 p

    Főzés ideje: 40 p

 

 

Forrás: https://www.nosalty.hu/alapanyag/birs?, https://www.egeszsegkalauz.hu 

 

Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában