Birsalma
A birsalma ugyan még ma is közkedvelt gyümölcs hazánkban, de már egyre kevesebb a birsfa vidéken is. A birsalma a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, hasonlóan az almához és a körtéhez.
Színe éretten sárga, íze pedig nyersen fanyar és kemény, ezért inkább feldolgozva fogyasztják.
A birsalmának számos egészségügyi előnye van. Nagy mennyiségű rostot tartalmaz, amely segíti az emésztést és jótékony hatással van a bélrendszer működésére. Jelentős C-vitamin-forrás, emellett tartalmaz káliumot, magnéziumot és rezet is. A birsalma gazdag antioxidánsokban, amelyek hozzájárulnak a sejtek védelméhez és az immunrendszer erősítéséhez.
A birsalmából készülhet krémleves, de akár birsalmachutney, de még birsalmalekvár is. A süteményeknek is jól áll, például a birsalma pite vagy a jól ismert birsalmasajt. Az ünnepi asztalnak jól áll a birsalmás-diós bejgli és igazi vendégváró falatka a birsalmás kosárka. A birsalmaszószt kínálhatjuk húsok mellé, ha pedig főétel, akkor készüljön libamáj tokaji birsalmakompóttal.
Mi most három recepttel szeretnénk kedveskedni!
Birsalma krémleves
Hozzávalók
70 dkg birsalma (3-4 db, közepes birsalma)
10 dkg cukor
2 dl habtejszín
0.5 db vanília (vagy vaníliás cukor)
1 db fahéjrúd (nagyobb)
7 db szegfűszeg
1 fél citromból nyert citromlé
1 evőkanál étkezési keményítő
1 csipet só
Elkészítés
A birsalmát megmossuk, kivágjuk a csutkáját, felszeleteljük kis darabokra. Egy fazékba tesszük, majd öntünk hozzá annyi vizet, amennyi bőven ellepi. A vaníliarudat hosszában felvágjuk, egy késsel kikaparjuk a magjait, majd hozzáadjuk a leveshez a fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral, sóval, citromlével együtt. Forrás után még 15 percig lassú tűzön főzzük.
Besűrítjük a keményítővel, hozzáadjuk a tejszínt és még egyszer felforraljuk. Zárjuk le a tüzet alatta és botmixerrel pürésítsük.
Langyosan vagy hidegen, akár kis tejszínhabbal a tetején fogyasszuk.
Recept infó
Előkészítés ideje: 15 p
Főzés ideje: 25 p
Birsalmás kosárkák
Hozzávalók
A tésztához
15 dkg vaj
20 dkg finomliszt
6 evőkanál víz (hideg)
1 csipet só
A töltelékhez
75 dkg birsalma
1 ek vaj
3 ek cukor
1 késhegynyi fahéj (őrölt)
Elkészítés
A tésztához
Először elkészítjük a tésztát: a lisztet egy tálba szitáljuk, szórunk rá egy csipet sót. A hideg vajat apróra vágjuk, a liszthez adjuk, és gyors mozdulatokkal összekeverjük. Hűtőbe tesszük egy órára.
Közben elkészítjük a tölteléket. A birsalmát megmossuk, megpucoljuk, kivájjuk a magházát, és felszeleteljük.
Felmelegítjük a vajat, a birsalmákat rádobjuk, megszórjuk cukorral és fahéjjal, és néha kevergetve sűrűre főzzük.
Kivesszük a tésztát a hűtőből, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, (kb. 2 mm) és fánkszaggatóval kiszúrjuk.
Vajazott-lisztezett muffinformába helyezzük a tésztakorongokat, és beleigazítjuk. (Nem kell nagyon nyomkodni, az omlós tészta nem tűri, hogy sokat macerálják.)
Megtöltjük a birspürével, és a tetejükre helyezünk egy-egy téglalapnyi tésztát a fel nem használt hulladékból. (Ne töltsük nagyon tele, mert ha sülés közben a birs kibugyog, akkor beragasztja a kosarakat a formába, és az életben nem vesszük ki belőle. Legalábbis egyben.)
180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és szép aranysárgára sütjük.
Pár percet hagyjuk hűlni, majd egyszerűen kiszedjük őket a formából, és porcukorral meghintve tálaljuk. Nekem ebből a mennyiségből 15 kosárkám lett.
Recept infó
Előkészítés ideje: 20 p
Főzés ideje: 20 p
Sütés ideje: 30 p
Sütés hőfoka: 180 °C
Sütés módja: alul-felül sütés
Birsalma chutney
Hozzávalók
25 dkg paprika
10 dkg vöröshagyma
40 dkg birsalma
10 dkg alma
1 db chili
2 ek olívaolaj
1 tk kakukkfű
75 ml fehér balzsamecet
25 dkg cukor
1.5 tk só
bors ízlés szerint
Elkészítés
Előkészítjük a zöldségeket, gyümölcsöket. A paprikákat megmossuk, lecsöpögtetjük, félbevágjuk, kivágjuk az ereket és a csumát. Lemérünk 25 dkg-ot, majd apró kockára vágjuk.
A vöröshagymát megtisztítjuk, kimérjük a 10 dkg-ot, és felaprítjuk szintén.
A birsalmákról szárazon lesikáljuk a bolyhokat, megmossuk, magházától megtisztítjuk, kimérünk 40 dkg-ot, és felkockázzuk (tegyük citromsavas vízbe az almákat, így nem barnulnak meg).
A sima almát is megmossuk, meghámozzuk, és kiszedjük a magházakat, kimérünk 10 dkg-ot, és felkockázzuk.
A chili paprikát megmossuk, eltávolítjuk a csumát, és szintén aprítjuk.
Az olívaolajat egy főzőedényben felhevítjük, és megpároljuk benne a paprikát és a hagymát. Hozzáadjuk az almákat, a chili paprikát, a kakukkfüvet, a balzsamecetet és a cukrot. Az egészet állandó keverés mellett erős lángon felforraljuk, zubogva forrni hagyjuk, amíg meg nem puhulnak az almák, közben folyamatosan keverjük.
A chutney-t sóval, borssal ízesítjük, és azonnal az előkészített, tiszta üvegekbe töltjük. Majd jól lezárjuk csavaros tetővel, és kb. 5 percre fejreállítjuk. Nem kell dunsztolni, kihűlés után tehetjük a kamrapolcra, hacsak nem bontunk meg rögtön egy adagot.
A fenti adagból kb. két darab 3 dl-es üveggel lesz.
Recept infó
Előkészítés ideje: 20 p
Főzés ideje: 40 p
Forrás: https://www.nosalty.hu/alapanyag/birs?, https://www.egeszsegkalauz.hu
Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában