4. Heti Nyereményjáték - Januári népszokások és hiedelmek

4. Heti Nyereményjáték - Januári népszokások és hiedelmek

Januári népszokások és hiedelmek kvíz

 Januári népszokások és hiedelmek kvíz

 

1. Január 18. –  Piroska napja: A mondás szerint

  1. Piroska napján, ha süt a nap, negyven napig el nem hagy”.
  2. Piroska napján, ha esik az eső, negyven napig el nem eredő”.
  3. Piroska napján, ha fagy, negyven napig el nem hagy”.

 

2. Január 20. – Fábián és Sebestyén napja.

  1. A hagyomány szerint ez az első tavaszébresztő nap. Ekkortájt kezdenek a fák mézgásodni, nedvet szívni.
  2. A hagyomány szerint ez az első tavaszi nap. Ekkortájt kezdenek a fák virágozni, díszbe öltözni.
  3. A hagyomány szerint ez az utolsó téli nap. Ekkortájt kezdenek a bokrok rügyezni.

 

3. Január 21. – Ágnes napja.

  1. Nagyapáink megfigyelése szerint, ha ezen a napon derült az idő, akkor jó termés lesz az évben. Illetve, a hiedelem szerint, ha a lányok pogácsát esznek Ágnes napján, megálmodhatják jövendőbelijüket.
  2. Nagyapáink megfigyelése szerint, ha ezen a napon derült az idő, akkor jó termés lesz az évben. Illetve, a hiedelem szerint, ha a lányok böjtölnek Ágnes napján, megálmodhatják jövendőbelijüket.
  3. Nagyapáink megfigyelése szerint, ha ezen a napon derült az idő, akkor jó termés lesz az évben. Illetve, a hiedelem szerint, ha a lányok bort isznak Ágnes napján, megálmodhatják jövendőbelijüket.

 

4. Január 22. – Vince nap

  1. A szőlősgazdák egyik védőszentjének napja. Úgy tartják, „ha megcsordul Vince, tele lesz a pince” illetve „hogyha fénylik Vince, megtelik a pince”. A hagyomány szerint ezen a napon a szőlővesszőket a meleg szobában öblös szájú üvegbe helyezik. Ha ezek kihajtanak, akkor nem fognak elfagyni a szőlőszemek.
  2. A szőlősgazdák egyik védőszentjének napja. Úgy tartják, „ha kiürül a pince, tele lesz a kamra” illetve „hogyha fénylik Vince, megtelik a pince”. A hagyomány szerint ezen a napon a szőlővesszőket a meleg szobában öblös szájú üvegbe helyezik. Ha ezek kihajtanak, akkor nem fognak elfagyni a szőlőszemek.
  3. A szőlősgazdák egyik védőszentjének napja. Úgy tartják, „ha megünnepli Vince a névnapját, tele lesz a polc kolbásszal” illetve „hogyha fénylik Vince, megtelik a pince”. A hagyomány szerint ezen a napon a szőlővesszőket a meleg szobában öblös szájú üvegbe helyezik. Ha ezek kihajtanak, akkor nem fognak elfagyni a szőlőszemek.

 

 

5. Január 25. – Pál nap, vagy Pálforduló napja.

  1. Ha az ember meglátja az árnyékát, hosszú télre kell számítani. Ha a medve kijön a barlangjából, jó idő lesz. Általános hiedelem szerint Pál fordulásakor a tél ellenkezőjére fordul, tehát vagy jégtörő, vagy jégcsináló lesz.
  2. Ha az ember meglátja a tüközben a saját képmását, hosszú télre kell számítani. Ha a medve kijön a barlangjából, jó idő lesz. Általános hiedelem szerint Pál fordulásakor a tél ellenkezőjére fordul, tehát vagy jégtörő, vagy jégcsináló lesz.
  3. Ha az ember meglátja az árnyékát, rövid télre kell számítani. Ha a medve kijön a barlangjából, jó idő lesz. Általános hiedelem szerint Pál fordulásakor a tél ellenkezőjére fordul, tehát vagy jégtörő, vagy jégcsináló lesz.

 

 

Ezen a héten vasárnap éjfélig várjuk a megfejtéseket a szoregimuvhaz@gmail.com e-mail címünkre! Azok között, akik jó megfejtést küldenek be, egy tárgynyeremény sorsolunk ki!

A sorsolásra hétfőn kerül sor, a nyertest külön is értesítjük!

 

 

Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában