Íme néhány ínycsiklandó, pálinkás recept, amit érdemes kipróbálni, nem csak a pálinka imádóknak!
Pálinkás hideg meggyleves
Hozzávalók
- meggy
- vaj
- liszt
- főzőtejszín
- tej
- só
- cukor
- vaníliás cukor
- fahéj
- szegfűszeg
- mézes meggypálinka
Elkészítés
A meggyet kimagozom. Egy edényben az olvasztott vajhoz egy kevés lisztet keverek, majd a tűzhelyről levéve öntök hozzá tejszínt, jól elkeverem, hogy csomómentes legyen. Beleteszem a meggyet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a szegfűszeget és a fahéjat, kb. 5 percig főzöm, tejet keverve hozzá. A tűzhelyről levéve hagyom kihűlni, majd beteszem a hűtőbe.
Mikor jól lehűlt, belekeverem a lehűtött pálinkát, s tányérba merve tálalom.
Szűzpecsenye Pálinkamester módra
Hozzávalók
- 0.4 kg sertés szűzpecsenye (hártyával)
- 1 kg burgonya (salátaburgonya)
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- 2 kis fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db zellerlevél
- 5 szál petrezselyem
- 2 szál rozmaring
- 6 dkg vaj
- 1 ek napraforgó olaj
- 1 dl víz
- 1 tk citromlé
- 3 ek lekvár/ dzsem (sárgadinnyedzsem)
- 0.6 dl pálinka (Brill Szekszárdi érlelt törkölypálinka)
- 1 ek fügelekvár
-
Elkészítés
- A húst sózzuk és borsozzuk, majd betekerjük a hártyával. Tepsibe rakjuk, öntünk alá 1,5 dl vizet. A zöldségeket (sárgarépa, gyökér, vöröshagyma, fokhagyma, zellerlevél, petrezselyem), megtisztítjuk, megmossuk, felaprítjuk (fokhagymát nem aprítjuk!), és a tepsibe, a hús köré rendezzük. Lefedjük alufóliával, és 200 C-os sütőben 35 percig sütjük.
- 35 perc után a fóliát levesszük, a zöldségeket egy kis edénybe kiszedjük. A hús mellé szórjuk a megtisztított saláta burgonyát és a rozmaring ágakat. 1 evőkanál olajat és 3 dkg vajat rálocsoljuk/daraboljuk a burgonyára, kicsit megsózzuk. Visszatesszük a sütőbe, és további 35-40 perc alatt készre sütjük.
- A hús mellől kivett zöldségekhez öntünk 3 dkg vajat és 1 dl vizet, 1 kávéskanál citromlevet.
- Áthevítjük a vajat a zöldségekkel, és levesszük a tűzről, majd kézi turmixgéppel összepépesítjük. A szószhoz adjuk a pálinkát és a lekvárokat, és elkeverjük.
Pálinkás tepertős pogácsa
Hozzávalók
- A tésztához:
- 1dltej
- 1tkcukor
- 5dkgélesztő
- 40dkgliszt
- 30dkgtepertő
- só
- 1dl tejföl
- 1dbtojás
- 0.05dlpálinka
- bors
- 1tksó
- A tetejére:
- 1dbtojás
Elkészítés
A tejet felmelegítjük, beleszórjuk a cukrot és az élesztőt. A lisztet, a tepertőt, a sót, a tejfölt, a tojást, a pálinkát, az őrölt borsot és a felfuttatott élesztőt egy tálban jól összegyúrjuk. Letakarva, meleg helyen egy órát kelesztjük.
Lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk, késsel bevágjuk a tetejét, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A pogácsák tetejét megkenjük a felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Forrás: https://www.mindmegette.hu
Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában