38. heti Gasztrokultúra - Pálinkás finomságok

38. heti Gasztrokultúra - Pálinkás finomságok

Pálinkás ételek

 

Íme néhány ínycsiklandó, pálinkás recept, amit érdemes kipróbálni, nem csak a pálinka imádóknak!

 

Pálinkás hideg meggyleves

 

Hozzávalók

  •      meggy
  •     vaj
  •     liszt
  •     főzőtejszín
  •     tej
  •     só
  •     cukor
  •     vaníliás cukor
  •     fahéj
  •     szegfűszeg
  •     mézes meggypálinka

 

Elkészítés

A meggyet kimagozom. Egy edényben az olvasztott vajhoz egy kevés lisztet keverek, majd a tűzhelyről levéve öntök hozzá tejszínt, jól elkeverem, hogy csomómentes legyen. Beleteszem a meggyet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a szegfűszeget és a fahéjat, kb. 5 percig főzöm, tejet keverve hozzá. A tűzhelyről levéve hagyom kihűlni, majd beteszem a hűtőbe. 

Mikor jól lehűlt, belekeverem a lehűtött pálinkát, s tányérba merve tálalom.

 

 

Szűzpecsenye Pálinkamester módra

 

Hozzávalók

  •      0.4 kg sertés szűzpecsenye (hártyával)
  •     1 kg burgonya (salátaburgonya)
  •     10 dkg sárgarépa
  •     10 dkg fehérrépa
  •     2 kis fej vöröshagyma
  •     3 gerezd fokhagyma
  •     2 db zellerlevél
  •     5 szál petrezselyem
  •     2 szál rozmaring
  •     6 dkg vaj
  •     1 ek napraforgó olaj
  •     1 dl víz
  •     1 tk citromlé
  •     3 ek lekvár/ dzsem (sárgadinnyedzsem)
  •     0.6 dl pálinka (Brill Szekszárdi érlelt törkölypálinka)
  •     1 ek fügelekvár
  •  

Elkészítés

  1. A húst sózzuk és borsozzuk, majd betekerjük a hártyával. Tepsibe rakjuk, öntünk alá 1,5 dl vizet. A zöldségeket (sárgarépa, gyökér, vöröshagyma, fokhagyma, zellerlevél, petrezselyem), megtisztítjuk, megmossuk, felaprítjuk (fokhagymát nem aprítjuk!), és a tepsibe, a hús köré rendezzük. Lefedjük alufóliával, és 200 C-os sütőben 35 percig sütjük.
  2. 35 perc után a fóliát levesszük, a zöldségeket egy kis edénybe kiszedjük. A hús mellé szórjuk a megtisztított saláta burgonyát és a rozmaring ágakat. 1 evőkanál olajat és 3 dkg vajat rálocsoljuk/daraboljuk a burgonyára, kicsit megsózzuk. Visszatesszük a sütőbe, és további 35-40 perc alatt készre sütjük.
  3. A hús mellől kivett zöldségekhez öntünk 3 dkg vajat és 1 dl vizet, 1 kávéskanál citromlevet.
  4. Áthevítjük a vajat a zöldségekkel, és levesszük a tűzről, majd kézi turmixgéppel összepépesítjük. A szószhoz adjuk a pálinkát és a lekvárokat, és elkeverjük.

 

 

 Pálinkás tepertős pogácsa

 

Hozzávalók

  •      A tésztához:
  •     1dltej
  •     1tkcukor
  •     5dkgélesztő
  •     40dkgliszt
  •     30dkgtepertő
  •     só
  •     1dl tejföl
  •     1dbtojás
  •     0.05dlpálinka
  •     bors
  •     1tksó
  •     A tetejére:
  •     1dbtojás

Elkészítés

     A tejet felmelegítjük, beleszórjuk a cukrot és az élesztőt. A lisztet, a tepertőt, a sót, a tejfölt, a tojást, a pálinkát, az őrölt borsot és a felfuttatott élesztőt egy tálban jól összegyúrjuk. Letakarva, meleg helyen egy órát kelesztjük.

    Lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk, késsel bevágjuk a tetejét, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A pogácsák tetejét megkenjük a felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

 

Forrás: https://www.mindmegette.hu

 

Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában