Itt az ősz, és vele együtt a szilvás, diós, káposztás, almás, fahéjas finomságok szezonja. Válogatásunkban olyan szilvás fogásokat gyűjtöttünk össze, amik nem csak tartalmasak, de igazi őszi ínyencségek. Érdemes őket kipróbálni!
Szilvakrémleves tejszínhabbal
Hozzávalók
Elkészítés
A szilvákat megmossuk, elfelezzük és kimagozzuk.
Egy lábosba tesszük a gyümölcsöt, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a fahéjat, a vaníliarudat, a szegfűszeget és a citrom reszelt héját.
Amikor a szilva megfőtt, levesszük a tűzről a levest, botmixerrel homogén állagúvá turmixoljuk. Hozzáadjuk a mézet és a joghurtot, jól elkeverjük
Az elkészült szilvakrémlevest jól lehűtjük és tejszínhabbal kínáljuk.
Csípős csirkecombok fűszeres szilvamártással
Hozzávalók
Csípős csirkecomb
Fűszeres szilvamártás
Elkészítés
Csípős csirkecomb
A páchoz a mézet a paradicsommal, a fűszerekkel és a kétféle hagymával összekeverjük, hozzáadjuk az olajat, és jól kikeverjük. A megtisztított csirkecombokat ezzel a "mázzal" jó alaposan bekenegetjük. 20-30 percig pihentetjük, majd 200 fokos sütőben fólia alatt megsütjük. Az utolsó 10-15 percben levesszük a fóliát (ha a sütőnk alkalmas rá, grillezési fokozatra kapcsolunk), hogy a mézes máz karemellizálódjon.
Fűszeres szilvamártás
Amíg a csirke sül, egy serpenyőben megolvasztjuk a mézet, hozzáadjuk a friss vagy befőtt szilvát, összeforgatjuk. Amikor már forr, ráreszeljük a fokhagymát és a gyömbért, megszórjuk ízlés szerint fahéjjal. Ismét összeforraljuk, és felöntjük 1-1,5 dl száraz vörösborral. Kiforraljuk az alkoholtartalmát, és amennyiben hígnak érezzük a mártást, kevés vajjal besűríthető.
Gyors szilvás sütemény
Hozzávalók
Elkészítés
Lisztezett felületen téglalap alakúra kinyújtjuk a leveles tésztát. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, és a kinyújtott tésztát belesimítjuk úgy, hogy pereme is legyen.
A tojásokat, a tejfölt és a cukrot krémesre keverjük, majd a fahéjjal és a rummal ízesítjük. A krémet a leveles tésztára kenjük.
A szilvát megmossuk, szárazra töröljük, kimagozzuk. A gyümölcshúst felszeleteljük, és elosztjuk a krémes rétegen.
A süteményt 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. Felszeleteljük és porcukorral meghintjük.
Forrás: https://www.nosalty.hu/recept/csipos-csirkecombok-fuszeres-szilvamartassal, https://www.mindmegette.hu/
Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában