37. heti Gasztrokultúra - szilvás finomságok

37. heti Gasztrokultúra - szilvás finomságok

Őszi receptek - válogatás

 

Itt az ősz, és vele együtt a szilvás, diós, káposztás, almás, fahéjas finomságok szezonja. Válogatásunkban olyan szilvás fogásokat gyűjtöttünk össze, amik nem csak tartalmasak, de igazi őszi ínyencségek. Érdemes őket kipróbálni!

 

Szilvakrémleves tejszínhabbal

Hozzávalók

  •      1kg szilva
  •     3dl víz
  •     2tk őrölt fahéj
  •     1db vaníliarúd
  •     1tk őrölt szegfűszeg
  •     1db citrom reszelt héja
  •     1ek méz
  •     1k pohnatúr joghurt

 

Elkészítés

     A szilvákat megmossuk, elfelezzük és kimagozzuk.

 

    Egy lábosba tesszük a gyümölcsöt, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a fahéjat, a vaníliarudat, a szegfűszeget és a citrom reszelt héját.

    Amikor a szilva megfőtt, levesszük a tűzről a levest, botmixerrel homogén állagúvá turmixoljuk. Hozzáadjuk a mézet és a joghurtot, jól elkeverjük

    Az elkészült szilvakrémlevest jól lehűtjük és tejszínhabbal kínáljuk.

 

 

 Csípős csirkecombok fűszeres szilvamártással

 

Hozzávalók

Csípős csirkecomb

  •      3 ek méz
  •     2 ek sűrített paradicsom
  •     1 tk chili
  •     só ízlés szerint
  •     bors ízlés szerint
  •     1 gerezd fokhagyma
  •     1 közepes db vöröshagyma (apróra vágva)
  •     1.5 dl napraforgó olaj
  •     6 db csirkecomb

Fűszeres szilvamártás

  •      2 ek méz
  •     50 dkg szilva
  •     2 gerezd fokhagyma
  •     2 cm gyömbér
  •     fahéj ízlés szerint
  •     1.5 dl vörösbor

 

Elkészítés

Csípős csirkecomb

     A páchoz a mézet a paradicsommal, a fűszerekkel és a kétféle hagymával összekeverjük, hozzáadjuk az olajat, és jól kikeverjük. A megtisztított csirkecombokat ezzel a "mázzal" jó alaposan bekenegetjük.  20-30 percig pihentetjük, majd 200 fokos sütőben fólia alatt megsütjük. Az utolsó 10-15 percben levesszük a fóliát (ha a sütőnk alkalmas rá, grillezési fokozatra kapcsolunk), hogy a mézes máz karemellizálódjon.

 

Fűszeres szilvamártás

     Amíg a csirke sül, egy serpenyőben megolvasztjuk a mézet, hozzáadjuk a friss vagy befőtt szilvát, összeforgatjuk. Amikor már forr, ráreszeljük a fokhagymát és a gyömbért, megszórjuk ízlés szerint fahéjjal. Ismét összeforraljuk, és felöntjük 1-1,5 dl száraz vörösborral. Kiforraljuk az alkoholtartalmát, és amennyiben hígnak érezzük a mártást, kevés vajjal besűríthető.

 

 

 Gyors szilvás sütemény

 

Hozzávalók

  •      50dkg leveles tészta
  •     4db tojás
  •     50dkg tejföl
  •     6dkg cukor
  •     1tk fahéj
  •     1tk rum
  •     50dkg szilva
  •     1tk fahéj
  •     liszt
  •     porcukor

 

 Elkészítés

Lisztezett felületen téglalap alakúra kinyújtjuk a leveles tésztát. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, és a kinyújtott tésztát belesimítjuk úgy, hogy pereme is legyen.

A tojásokat, a tejfölt és a cukrot krémesre keverjük, majd a fahéjjal és a rummal ízesítjük. A krémet a leveles tésztára kenjük.

A szilvát megmossuk, szárazra töröljük, kimagozzuk. A gyümölcshúst felszeleteljük, és elosztjuk a krémes rétegen.

A süteményt 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. Felszeleteljük és porcukorral meghintjük.

 

 

 

Forrás: https://www.nosalty.hu/recept/csipos-csirkecombok-fuszeres-szilvamartassal, https://www.mindmegette.hu/

 

Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában