Dagasztás nélküli kenyér recept
500 g-os kenyérhez
Hozzávaló
360 g kenyérliszt (BL-80)
2 g szárított élesztő
6 g só
340 ml szoba-hőmérsékletű víz
A négy hozzávalót egy nagyobb tálba rakjuk, és egy fakanállal összekeverjük. Letakarjuk egy fóliával, berakjuk a sütőbe, és rázárjuk az ajtót. 12-18 órát pihentetjük itt a tésztát. Ezután kivesszük, a sütőt pedig egy kör alakú vaslábassal együtt felmelegítjük 230 fokra!
Óvatosan – nehogy szanaszét égessük magunkat – kivesszük a forró lábast, belesimítunk egy nagyobb darab jó minőségű, szilikonos sütőpapírt, a tésztát lisztes kézzel picit átforgatjuk (a tészta aljáról felhúzunk egy adagot a tetejére, ezt 4-5 alkalommal megismételjük, ettől még levegősebb lesz), de ne ijedjetek meg, ha lágynak tűnne, ez teljesen rendben van! Átrakjuk a sütőpapíros lábasba, pici lisztet szitálunk a tetejére, és rátesszük a lábas fedelét. Mehet be a sütőbe 30 percre, majd fedő nélkül újabb 20 perc pirítás következik, és kész is vagyunk!
Házi cipó
Hozzávalók
50 dkg finomliszt
1.5 dl tej
1.5 dl víz
1 teáskanál cukor
1.5 teáskanál só
0.5 dl napraforgó olaj
2 dkg friss élesztő
1 teáskanál szezámmag
Elkészítés
A tejet és a vizet összeöntjük, langyosra melegítjük, majd beleszórjuk a kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A lisztet beleszitáljuk egy kelesztőtálba, hozzáadjuk az olajat, a sót és a felfutott élesztős keveréket. Alaposan kidagasztjuk, majd lefedjük és a duplájára kelesztjük.
Ha megkelt enyhén lisztezett felületre borítjuk, és az ujjbegyünkkel szétnyomkodjuk, majd sziromhajtással meghajtogatjuk. 30 percet lefedve pihentetjük. Újból kiborítjuk egy enyhén lisztezett felületre és cipót formázunk belőle.
Sütőpapírral ellátott tepsi közepére helyezzük, lefedjük és megkelesztjük. A sütő aljába egy edénybe vagy egy másik tepsibe vizet teszünk, előmelegítjük 200 fokra, így gőzt képezünk benne. Ha megkelt a cipó, vízzel lespricceljük, megszórjuk szezámmaggal (elhagyható), tetszés szerint bevagdossuk és a sütőbe helyezzük, körülbelül 25-30 percig így sütjük.
30 perc után kivesszük a vízzel felöntött edényt vagy tepsit, és további 15-20 percet még sütjük. Langyosra vagy teljesen kihűtve szeleteljük és tálaljuk.
Előkészítés ideje: 30 p
Sütés ideje: 60 p
Sütés hőfoka: 200 °C
Sütés módja: hőlégkeveréses
Tepsi mérete: 25x30
A sziromhajtás a következőképpen történik. A tészta egyik szélét megfogjuk elkezdjük felfelé húzni, majd áthajtjuk a vele szemben lévő oldalra, közben forgatjuk a cipót és 4-5 ilyen hajtással körbeérünk a tésztán. A hajtás mindig alulra kerüljön, így a teteje feszes és szép sima lesz.
forrás: https://streetkitchen.hu/receptek/dagasztas-nelkuli-kenyer/
https://www.nosalty.hu/recept/hazi-cipo
Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában