32. heti Gasztrokultúra - Augusztusi menü ajánló

32. heti Gasztrokultúra - Augusztusi menü ajánló

Augusztusi menü ajánló

Húzzunk még bele a nyárba tökéletes augusztusi fogásokkal!

 Itt van augusztus, de hálisten még széles a választék a zöldségeseknél - használd ki, főzz színesen, roppanósan, szezonálisan, nyáriasan!

 

Tejszínes őszibarackleves

Hozzávalók

  •      1 kg őszibarack
  •     1 csipet só
  •     4 ek cukor
  •     1 ek méz
  •     1 csomag vaníliás cukor
  •     1 db citrom (karika)
  •     4 db szegfűszeg (vagy késhegynyi őrölt)
  •     2.5 dl habtejszín
  •     1 evőkanál étkezési keményítő (vagy liszt)

 Elkészítés

     A barackokat meghámozzuk, 3-4 db kivételével összedaraboljuk, és a fűszerekkel együtt bő 1,7 l vízben megfőzzük.

    A levével együtt összeturmixoljuk, visszatesszük a tűzre.

    A maradék barackokat is összedaraboljuk, a levesbe tesszük.

    A tejszínt csomómentesre keverjük a keményítővel, a forrásban lévő leveshez adjuk, felfőzzük. 1-2 perc múlva levehetjük a tűzről.

    Tálalás előtt jól kihűtjük, de még finomabb, ha előző nap készítjük el, és a hűtőben állhat egy éjszakát.

 

 

Rántott cukkinitekercs

Hozzávalók

A tekercshez

  •      1 közepes db cukkini
  •     10 szelet bacon
  •     15 dkg sajt
  •     1 csipet só

Panírozáshoz

  •      5 dkg finomliszt
  •     50 g zsemlemorzsa
  •     2 db tojás
  •     3 dl napraforgó olaj

 

 Elkészítés

A tekercshez

  1. A cukkininek levágjuk a két végét annyira, hogy egy kicsit nagyobb legyen a maradék zöldség, mint egy bacon, és meghámozzuk.
  2. Ehhez a lépéshez szükséges egy jó hámozó, amivel szép cukkini szeleteket vágunk, mintha a héjától szabadítanánk meg. Lassan vágjuk a szeleteket, hogy egyben maradjanak. Olyanokat kell, hogy kapjunk, mint egy szelet bacon, csak szélesebb egy kicsit. Késsel nem biztos, hogy sikerül a jó vastagságot eltalálni, mert ha kicsit vastagabb, akkor törik.
  3. A szeletekre rakjuk a bacont (sonkát stb. ki mit szeretne) és a szintén vékonyra szeletelt sajtot. Tekerjük fel, és tűzzük össze egy fogvájóval.

Panírozáshoz

  1. Panírozzuk be, majd süssük ki forró olajban.

 

 

Áfonyás tejföltorta

Hozzávalók

A piskótához

  •      2 db tojás
  •     4 dkg finomliszt
  •     4 dkg cukor

 A krémhez

  •      250 g     tejföl
  •     150 ml habtejszín
  •     300 g áfonya
  •     7 dkg porcukor (ízlés szerint több-kevesebb)
  •     7 db lapzselatin

 A tetejére

     150 g áfonya

 

Elkészítés

A piskótához

  1. A piskótához a tojásfehérjét nem túl kemény habbá verjük. A sárgáját kihabosítjuk a cukorral, belekeverjük a tojásfehérjét és a lisztet.
  2. Sütőpapírral kibélelt formában, 160 fokra előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt készre sütjük. Lehúzzuk a papírt az aljáról, visszatesszük a formába, kihűtjük.
  3. A zselatinlapokat hideg vízbe tesszük 5 percre. Kicsavarjuk, majd pici vízzel felöntve kis lángon, kevergetve felolvasztjuk, pár percre félretesszük hűlni.
  4. Az áfonyát megmossuk, leszárazzuk, botmixerrel pürésítjük, félretesszük.
  5. A tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük kézi habverővel a tejfölt, porcukrot, áfonyapürét. Ekkor kóstoljuk meg, ha nem elég édes, még adjunk hozzá cukrot.
  6. A krémből vegyünk ki 2-3 evőkanálnyit, és keverjük el a zselatinnal, majd adjuk a krémhez, és alaposan keverjük el.
  7. Öntsük a krémet a kihűlt piskótaalapra és egy éjszakára, de min. 4-5 órára tegyük hűtőbe.
  8. A tetejét friss áfonyaszemekkel rakjuk ki.

 

 Forrás: https://www.nosalty.hu/

 

Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában