Húzzunk még bele a nyárba tökéletes augusztusi fogásokkal!
Itt van augusztus, de hálisten még széles a választék a zöldségeseknél - használd ki, főzz színesen, roppanósan, szezonálisan, nyáriasan!
Tejszínes őszibarackleves
Hozzávalók
- 1 kg őszibarack
- 1 csipet só
- 4 ek cukor
- 1 ek méz
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db citrom (karika)
- 4 db szegfűszeg (vagy késhegynyi őrölt)
- 2.5 dl habtejszín
- 1 evőkanál étkezési keményítő (vagy liszt)
Elkészítés
A barackokat meghámozzuk, 3-4 db kivételével összedaraboljuk, és a fűszerekkel együtt bő 1,7 l vízben megfőzzük.
A levével együtt összeturmixoljuk, visszatesszük a tűzre.
A maradék barackokat is összedaraboljuk, a levesbe tesszük.
A tejszínt csomómentesre keverjük a keményítővel, a forrásban lévő leveshez adjuk, felfőzzük. 1-2 perc múlva levehetjük a tűzről.
Tálalás előtt jól kihűtjük, de még finomabb, ha előző nap készítjük el, és a hűtőben állhat egy éjszakát.
Rántott cukkinitekercs
Hozzávalók
A tekercshez
- 1 közepes db cukkini
- 10 szelet bacon
- 15 dkg sajt
- 1 csipet só
Panírozáshoz
- 5 dkg finomliszt
- 50 g zsemlemorzsa
- 2 db tojás
- 3 dl napraforgó olaj
Elkészítés
A tekercshez
- A cukkininek levágjuk a két végét annyira, hogy egy kicsit nagyobb legyen a maradék zöldség, mint egy bacon, és meghámozzuk.
- Ehhez a lépéshez szükséges egy jó hámozó, amivel szép cukkini szeleteket vágunk, mintha a héjától szabadítanánk meg. Lassan vágjuk a szeleteket, hogy egyben maradjanak. Olyanokat kell, hogy kapjunk, mint egy szelet bacon, csak szélesebb egy kicsit. Késsel nem biztos, hogy sikerül a jó vastagságot eltalálni, mert ha kicsit vastagabb, akkor törik.
- A szeletekre rakjuk a bacont (sonkát stb. ki mit szeretne) és a szintén vékonyra szeletelt sajtot. Tekerjük fel, és tűzzük össze egy fogvájóval.
Panírozáshoz
- Panírozzuk be, majd süssük ki forró olajban.
Áfonyás tejföltorta
Hozzávalók
A piskótához
- 2 db tojás
- 4 dkg finomliszt
- 4 dkg cukor
A krémhez
- 250 g tejföl
- 150 ml habtejszín
- 300 g áfonya
- 7 dkg porcukor (ízlés szerint több-kevesebb)
- 7 db lapzselatin
A tetejére
150 g áfonya
Elkészítés
A piskótához
- A piskótához a tojásfehérjét nem túl kemény habbá verjük. A sárgáját kihabosítjuk a cukorral, belekeverjük a tojásfehérjét és a lisztet.
- Sütőpapírral kibélelt formában, 160 fokra előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt készre sütjük. Lehúzzuk a papírt az aljáról, visszatesszük a formába, kihűtjük.
- A zselatinlapokat hideg vízbe tesszük 5 percre. Kicsavarjuk, majd pici vízzel felöntve kis lángon, kevergetve felolvasztjuk, pár percre félretesszük hűlni.
- Az áfonyát megmossuk, leszárazzuk, botmixerrel pürésítjük, félretesszük.
- A tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük kézi habverővel a tejfölt, porcukrot, áfonyapürét. Ekkor kóstoljuk meg, ha nem elég édes, még adjunk hozzá cukrot.
- A krémből vegyünk ki 2-3 evőkanálnyit, és keverjük el a zselatinnal, majd adjuk a krémhez, és alaposan keverjük el.
- Öntsük a krémet a kihűlt piskótaalapra és egy éjszakára, de min. 4-5 órára tegyük hűtőbe.
- A tetejét friss áfonyaszemekkel rakjuk ki.
Forrás: https://www.nosalty.hu/
Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában