3. heti Gasztrokultúra - Almás pite

3. heti Gasztrokultúra - Almás pite

2023. 3. heti Gasztrokultúra rovat- Almás pite

Almás pite egy kicsit másként!

Újragondolt recepteket mutatunk Önöknek!

Az íz változatlan, a külalak más egy kicsit.

 

 

 

Almáspite-koktél

 Hozzávalók

A koktélhoz

  •      8 dl almalé (100%-os szűrt)
  •     1 db vanília (rúd)
  •     1 fél citromból nyert citromlé
  •     1 dl vodka

A fahéjsziruphoz

  •      5 dkg cukor
  •     3 db fahéjrúd (nagyobb)

Elkészítés

A koktélhoz

 A fahéjsziruphoz a cukrot 1 dl vízben, a fahéjrudak társaságában feloldjuk. Hűlni hagyjuk, majd a fahéjrudakat kivéve, hűtőben tároljuk felhasználásig.

    Az almalevet a vaníliarúd kikapart magjaival és az üres rudakkal felforraljuk.

    Belefacsarjuk a citromlevet, hozzáöntjük a vodkát, a fahéjszirupot, egyet forralunk rajta és kész is a finom lélekmelegítő.

 

 

Almáspite-fagyi

Hozzávalók

Fagyi

  •      800 ml görög joghurt
  •     2 ek gyümölcscukor
  •     50 g mézeskalács fűszerkeverék (almás sütemény fűszerkeverék, 1 csomag)

Karamellizált alma

  •      1 nagy db alma
  •     2 ek melaszos nádcukor
  •     1 ek juharszirup

Elkészítés

Fagyi

     A joghurttal elkeverjük a cukrot és a fűszerkeveréket, majd fagylaltgépbe tesszük fél órára dermedni.

 Karamellizált alma

 Az almát meghámozzuk, 0,5 cm-es szeletekre vágjuk, a magházat kivágjuk, majd felkockázzuk a gyümölcs húsát.

    Tapadásmentes serpenyőben két kanál nádcukrot megolvasztunk, rádobáljuk az almakockákat, és hozzáadunk még egy kanál juharszirupot, 2-3 perc alatt karamellizáljuk az almákat, majd félretesszük kihűlni.

    Ha az alma teljesen kihűlt, a dermedő fagyiba keverjük. Együtt keverjük-fagyasztjuk még 10 percig, és tálalhatjuk is.

    Forró vízbe mártott fagyis kanállal, amit előtte szárazra töröltünk, adagoljuk a gombócokat.

 

 Almás pite turmix

Hozzávalók

  •      1 nagy db alma
  •     1 közepes db banán (fagyasztott)
  •     0.5 ek mandulavaj
  •     2.3 dl mandulatej
  •     1 teáskanál vaníliaaroma
  •     fahéj ízlés szerint
  •     szerecsendió ízlés szerint

Elkészítés

A banánt előző este vagy egy pár órával a turmix készítése előtt le kell fagyasztani, hogy finom és krémes állaga legyen. Ez a lépés teljes nyugalommal elhagyható, ha már valaki nem bírja kivárni azt az időt. :)

    Az almákat meg kell hámozni, és ki kell magozni. Célszerű kisebb darabokra is felvagdosni, hogy a gépnek könnyebb legyen a dolga.

    Aztán az összeset bele a turmixgépbe, és addig kell turmixolni, amíg sima vagy legalábbis kellően sima nem lesz.

    Utána csak pohárba töltjük, és ha akarjuk, akkor lehet egy kis zabpehellyel és fahéjjal díszíteni.

 

Almáspite-pohárkrém

 Hozzávalók

Tészta

  •      7 dkg vaj
  •     7 dkg finomliszt
  •     1.5 dkg gyümölcscukor
  •     1 csipet só

Almás töltelék

  •      1 ek vaj
  •     2 nagy db alma
  •     2 dkg gyümölcscukor
  •     1 kávéskanál fahéj
  •     0.5 citromból nyert citromlé
  •     0.5 citromból nyert citromhéj

Krém

  •     200 ml habtejszín
  •     25 dkg mascarpone
  •     2 ek gyümölcscukor
  •     50 ml tojáslikőr
  •     1 teáskanál vanília kivonat

Elkészítés

Tészta

     A tészta hozzávalóit késes aprítóba tesszük, és addig forgatjuk, míg homokszerű, kissé darabos tésztát kapunk.

    Ezt a tésztát szétterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsiben, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

 Almás töltelék

     Az almát meghámozzuk, szeletekre, majd kockákra vágjuk.

    Fél citrom levével meglocsoljuk.

    Egy serpenyőben megolvasztunk egy ek. vajat, és a citromos almát rádobjuk, majd rászórjuk a cukrot (én még egy csipet sót is őröltem rá), ráreszeljük fél citrom héját, megszórjuk fahéjjal, és kicsit átsütjük, míg a cukor karamellizálódik rajta. Ezt is félretesszük hűlni.

 Krém

 A tejszínt lágyra felverjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojáslikőrt (de ha van, inkább calvadost), a vanília kivonatot, végül beleforgatjuk a mascarponét is.

    Összeállítjuk a pohárkrémet. A pohár aljára kevés, kihűlt morzsát szórunk, majd rá krémet halmozunk, erre almakockát teszünk, majd újra megismételünk minden réteget. A tetejére kis morzsa dukál és esetleg némi pirított mandulapehely.

 

Forrrás: https://www.nosalty.hu

Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában