29. heti Gasztrokultúra - áfony

29. heti Gasztrokultúra - áfony

Régies vagy egyéb ismert nevei: afinya, fenyves bogyó, havasi meggy, havasi meggykóró, kukajsza, kukojca, kukojsza, kakojsza, mohabogyó, molabogyó

Ezen a héten áfonyás receptet mutatunk Önöknek!

 

Kevés olyan étel van, amely ennyire egészséges lenne, mint a kék áfonya.

Rendkívül ízletes és egészséges gyümölcsről van szó, amely méretében ugyan kicsi, de hatalmas tápértékkel bír, és minden más gyümölcsnél erősebb és hatékonyabb antioxidánsokat tartalmaz, így rengeteg betegség ellen véd.

 

Áfonyás krémpite

Hozzávalók

     A tésztához:

  •     25dkgfehér tönkölyliszt
  •     8dkgxilit
  •     15dkg vaj
  •     3dbtojássárgája
  •     1tksütőpor

    A töltelékhez:

  •     3dbtojásfehérje
  •     1csipsó
  •     15dkgxilit
  •     30dkg tejföl
  •     1pohgörög joghurt
  •     4ektönkölyliszt
  •     1dbcitrom
  •     1tkvaníliakivonat

    A szóráshoz:

  •     2ekkekszmorzsa
  •     A tetejére:
  •     15dkgáfonya
  •     1mkkardamom

 

Elkészítés

     A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összeállítjuk, majd két részre osztjuk, és folpackba csomagolva az egyik részt a hűtőbe, a másikat a mélyhűtőbe tesszük.

    A töltelék elkészítéséhez a tojásfehérjét a csipet sóval elkezdjük habbá verni, amikor már félig felverődött, kisebb adagokban hozzászórjuk az édesítőt és kemény habbá verjük.

    Simára keverjük a tejfölt, a joghurtot és a lisztet, ízesítjük citromhéjjal, vaníliával, majd óvatosan összeforgatjuk a tojáshabbal.

    A tésztát egy 25 x 25 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe nyújtjuk, az alját villával megszurkáljuk, megszórjuk kekszmorzsával és ráöntjük a tölteléket.

    A tetejére rászórjuk az áfonyát, ráreszeljük a fagyos tésztát, majd megszórjuk őrölt kardamommal.

    180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük. Teljesen hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük.

 

Forrás: https://www.mindmegette.hu

 

Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában