2022. 51. heti Gasztrokultúra - Bejgli

2022. 51. heti Gasztrokultúra - Bejgli

Bejgli = karácsony

A bejgli akkor csábító, ha szép márványos a teteje!

Készítsenek velünk együtt egy finom, illatozó bejglit az ünnepekre!

Bejgli = karácsony

A bejgli akkor csábító, ha szép márványos a teteje!

Készítsenek velünk együtt egy finom, illatozó bejglit az ünnepekre!

 

Hozzávalók:

  •     30 dkg finomliszt
  •     1 csipet só
  •     12 dkg vaj
  •     1 dl tej (hideg)
  •     30 g porcukor
  •     10 g élesztő (friss)
  •     1 darab tojássárgája
  •     1 darab tojás

 

Elkészítés:

 A lisztet és a sót keverjük egybe, majd adjuk hozzá a vajat, a hideg tejben elkevert porcukrot, élesztőt, tojássárgáját, gyúrjuk sima tésztává.

 A begyúrt tésztát osszuk két cipóra, csomagoljuk folpackba, és 30 percre tegyük a hűtőbe pihenni.

A pihentetett tésztát nyújtsuk ki és töltsük meg a választott töltelékkel, majd a hosszabbik felétől szorosan tekerjük fel, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.

 A tojást válasszuk szét, kenjük meg a sárgájával a bejglit, majd tegyük a hűtőbe száradni 15-30 percre, utána a megszáradt sárgájára kenjük rá a tojásfehérjét, szobahőmérsékleten várjuk meg, míg rászárad a tésztára (15-25 perc). A bejglit szurkáljuk meg fogpiszkálóval, utána toljuk 160 fokosra előmelegített sütőbe 25-30 percre.

 

Forrás: https://sobors.hu/receptek

 

Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában