2. heti Könyvajánló - Molnár Ferenc

2. heti Könyvajánló - Molnár Ferenc

2. heti Könyvajánló - Molnár Ferenc

145 éve ezen a napon született Molnár Ferenc.

 

 A Pál utcai fiúk, Liliom, Játék a kastélyban - csak néhány cím Molnár Ferenc legnépszerűbb művei közül. Korának egyik legünnepeltebb írója és drámaírója volt, sikereket aratott itthon és külföldön is, a nevét mégis az egyik legismertebb ifjúsági regény szerzőjeként ismeri a közvélemény.

 

Molnár Ferenc 1878. január 12-én született Budapesten. Családi nyomásra jogot hallgatott (Genfben és Budapesten), de már egyetemistaként is újságírónak készült. Az első nagy feltűnést keltő írása Az éhes város című regény volt, amely 1901-ben jelent meg. Rá egy évvel mutatták be első önálló színpadi művét (A doktor úr). Leghíresebb regénye, A Pál utcai fiúk 1906-ban, a Tanulók Lapja című ifjúsági folyóiratban, folytatásokban jelent meg, a szerző a részleteket egy körúti kávéház karzatán írta. A regény cselekménye 1889 márciusának néhány napját öleli fel, és egy józsefvárosi üres telekért, a „grundért” való küzdelem áll a középpontjában.

 

A regény Magyarországon évtizedek óta kötelező olvasmány, de nagyon népszerű külföldön, így például Olaszországban is. Számos alkotónak meghatározó olvasmánya volt gyerekként: Grecsó Krisztián például, színpadra írta Molnár Ferenc klasszikusát.

 

 

 

 

Tudta, hogy ...

a szerző egyik gyerekkori barátjáról, Feiks Jenő festőről mintázta Nemecseket?

 

 

 

Forrás: https://konyvesmagazin.hu

 

Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában