2. heti Gasztrokultúra rovat - Új év, akkor kezdődhet a diéta

2. heti Gasztrokultúra rovat - Új év, akkor kezdődhet a diéta

2.heti Gasztrokultúra rovatunk

 

 2. heti Gasztrokultúra rovatunk

 

Sokan fogadják meg újévkor, hogy diétába kezdenek. 

Az újévi fogadalmak között az egészséges életmódra való áttérés és a sport elkezdése mindig népszerű. Kezdőként viszont gyakran követünk el hibákat edzés, illetve a diéta közben, amik rossz élményekhez vezethetnek.

Mi most egy finom diétás menüt mutatunk Önöknek!

 

Diétás zellerkrémleves

 Hozzávalók 4adag

  •      4 közepes db sárgarépa
  •     2 közepes db burgonya
  •     1 közepes db zeller
  •     3 csipet só
  •     bors ízlés szerint
  •     3 teáskanál bazsalikom
  •     3 db leveskocka
  •     8 dl víz

Elkészítés

  1. A zöldségeket megpucoljuk, mossuk. Feldaraboljuk, vízben a fűszerekkel feltesszük főni.
  2. Ha már puhák a zöldségek, merőkanál segítségével kiszedjük, hideg vízzel beletesszük a turmixgépbe, és pépesítjük.
  3. Visszaöntjük a pépet a levesbe, elkeverjük, lehet még utána ízesíteni bazsalikommal.

1 adag: 106 kalória

 

Diétás rakott brokkoli

Hozzávalók 6 adag

  •      2 közepes db brokkoli
  •     2 ek napraforgó olaj
  •     50 dkg darált pulykahús
  •     15 dkg barnarizs (lehet gyors rizs is)
  •     2 közepes db vöröshagyma
  •     2 gerezd fokhagyma
  •     só ízlés szerint
  •     bors ízlés szerint
  •     1 teáskanál fűszerpaprika
  •     1 db tojás
  •     3 dl joghurt
  •     15 dkg sajt
  •     6 dl víz

 

Elkészítés

     Brokkolit rózsáira szedjük, sós vízben megfőzzük, majd lecsöpögtetjük.

    Megpucolt és felkockázott hagymát olajon megdinszteljük, megszórjuk fűszerpaprikával, rátesszük a darált húst, ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük, belezúzzuk a fokhagymát, kevés vízzel felöntjük, és készre főzzük.

    A (gyors) rizst sós vízben megfőzzük, majd hagyjuk kicsit kihűlni.

    Olajjal kikent, közepes tepsibe tesszük a brokkolit, elosztjuk rajta a rizst, rátesszük a húst.

    Joghurtot kikeverjük a tojással, reszelt sajttal, és ráöntjük a hús tetejére, majd készre sütjük.

1 adag: 390 kalória

 

Omlós-diétás zabkeksz

Hozzávalók 4 adag

  •      1 db tojás (nagy)
  •     60 g zabpehely (apró szemű)
  •     10 dkg zabpehelyliszt (sima zabot is ledarálhatod)
  •     30 g fehérjepor
  •     2 közepes db banán (pici tejjel leturmixolva)
  •     0.5 teáskanál szódabikarbóna
  •     1 ek édesítőszer (ízlés szerint)
  •     1 dl tej
  •     1 marék mazsola (opcionális: mazsola, mogyoró (durvára darálva), étcsoki-darabkák)

 

Elkészítés

     Mindent belevágunk egy nagy edénybe, és alaposan összekavarjuk. Aki nagyon precíz, az robotgéppel is megküldheti, de szerintem felesleges. Kell a karmunka!

    Annyi tejet adjunk a masszához, hogy kézzel könnyen formálható legyen az alapanyag! Bár a sütőpapír néha túlságosan ragaszkodó, így aki megteheti, az szilikonos sütőlapon süsse ki.

    Kis lepényszerű alakzatokat formálunk, majd előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük 170 fokon.

    Vigyázzunk, hogy ne pörköljük oda az alját, illetve ne süssük túl, mert akkor könnyen ki fog száradni! Akkor már jó lesz a kekszünk, ha a közepe egy nagyon picit még puha… Zárjuk el a sütőt, és hagyjuk benne kihűlni és megszilárdulni!

Sütés hőfoka: 170 °C

Sütés ideje: 20 perc

 

1 adag: 280 kalória

 

Forrás: https://www.nosalty.hu

 

 

 Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában