19. heti Gasztrokultúra - Sajttorták

19. heti Gasztrokultúra - Sajttorták

 

 

Sajt torta (12 szeletes)

 

Hozzávalók:

Tészta:

25 dkg összetört zabkeksz

10 dkg vaj

0,25 dl rum

Krém:

80 dkg mascarpone

10 dkg Philadelphia krémsajt

20 dkg kristálycukor

4 db tojás

1 vanília rúd kikapart magja

 

Elkészítés:

Az összetört zabkekszet a vajjal és a rummal elmorzsoljuk. 18 cm átmérőjű karikába egyenletesen eloszlatjuk és belenyomkodjuk.

A szobahőmérsékletű mascarponét, a krémsajtot, kristálycukrot és a vaníliát simára keverjük, majd az egész tojásokat hozzáadjuk, ügyelve, hogy ne habosodjon a krém.

Beletöltjük a karikába, majd gőzös sütőtérben 150 fokon 35 percig aranybarnára sütjük.

 

 

 Epres, zselés sajttorta

 

A sajttorta nem émelyítően édes, finom krémes, és eperrel nagyon mutatós. Nagy előnye, hogy sütni sem kell.

A gazdag ízvilágú, gyümölcsös sajttorta az egyik legegyszerűbb desszert, főleg, ha a sütés nélküli változat mellett döntesz. A krémhez bármilyen natúr, semleges ízű krémsajt használható, de a mascarpone is tökéletes. Érdemes tálalás előtti napon elkészíteni, hisz meg kell dermednie, és másnap még szebben tudod szeletelni.

 

Hozzávalók

Az alaphoz

     20 dkg keksz

    10 dkg vaj

 

A sajtkrémes réteghez

     50 dkg mascarpone

    4 evőkanál cukor

    2.5 dl habtejszín

    1 csomag habfixáló

    1 csomag vaníliás cukor

 

A tetejére

     30 dkg eper

    1 csomag tortazselé

 

Elkészítés:

 Végy elő egy kapcsos tortaformát, és béleld ki az alját sütőpapírral. A kekszet törd össze jó alaposan, vagy daráld le. A vajat olvaszd meg, majd keverd el a keksszel, és nyomkodd a tortaforma aljára. Tedd a hűtőbe addig, amíg elkészíted a krémet.

 A tejszínt verd kemény habbá a vaníliás cukorral és a habfixálóval. A mascarponét keverd ki jól a cukorral, és részletekben adagold hozzá a tejszínhabot. Simítsd a kekszes alapra, majd rakd ki megmosott, kicsumázott eperrel. A nagyobb szemeket akár ketté is veheted.

Készítsd el a tortazselét a csomagolásban leírtak szerint, majd egyengesd a süti tetejére. Tedd a hűtőbe legalább négy órára.

A vajas, omlós pitébe is tökéletes az eper. Ráadásul kétféle formában is belekerülhet a piros gyümölcs.

 

 

 

Forrás: https://mediaklikk.hu, https://femina.hu

 

Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában