18. heti Könyvajánló - Frida Kahlo

18. heti Könyvajánló - Frida Kahlo

„Az élet túl szép, túlságosan színes ahhoz, hogy csak elviseljük. Én élvezni akarom, örömöt érezni és szeretni akarok!”

 Egy egyedi nő - Frida Kahlo

 

  • Frida Kahlo (bár születési évét a mexikói forradalom tiszteletére 1910-ben jelölte meg) 1907-ben született Mexikóváros egyik külvárosában, Coyoacánban, a Kék Házban.
  • Frida életének több magyar vonatkozása is van, az édesapja révén ugyanis magyar származású a mexikói festőnő. Apai nagyszülei Magyarországról települtek át Németországba, és Frida apja, a fényképész, Guillermo Kahlo innen érkezett Mexikóba. Kahlo az élete utolsó éveiben már hangsúlyozta, higy részben magyarnak tartja magát.
  • 250 művet festett az élete során, ezek közül nagyjából 80 önportré. Elmondása szerint azért, mert:

„Azért festem magamat, mert oly gyakran vagyok egyedül,

s magamat ismerem a legjobban.”

 

Frida Kahlo a 20. század egyik legemblematikusabb alakjának tekinthető. Élettörténete magával ragadó: olykor megrendítő és elborzasztó, máskor pedig lebilincselő, felemelő és motiváló.

Frida Kahlo, teljes nevén Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón, mexikói festőművészként és életrajzíróként vált széles körben ismertté. 1907. június 6-án látta meg a napvilágot Mexikóváros egyik külvárosában, és itt is nevelkedett fel három testvérével együtt. Hatéves korában járványos gyermekbénulás következtében deformálódott az egyik lába, később pedig egy buszbaleset következtében ágyhoz kötött beteg lett hosszú hónapokra. Az unalom és a testi fájdalmak elől Frida a művészethez menekült. Szabadidejében csodálatos önarcképeket festett a mennyezetre szerelt tükör segítségével, illetve a rokonairól is egyedi ábrázolásokat készített.

A betegségéből nagyrészt teljesen felépült Frida 1928-ban csatlakozott egy mexikói művészekből álló kultúrkörhöz, ahol megismerkedett Diego Riverával, a hírhedt nőcsábász festővel. Rövid időn belül szoros kötelék alakult ki kettejük között a nagy korkülönbség ellenére, és alig egy évvel később Frida már hozzá is ment a nála huszonegy évvel idősebb férfihoz. Kapcsolatuk eleinte virágzott. Diego sokszor állította gyönyörű fiatal feleségét az alkotásainak középpontjába, rengeteget inspirálódott általa. Őszintén csodálta gyönyörű felesége alkotásait, melyeket rendkívül különlegesnek és egyedinek gondolt.

A fiatal pár három évet élt az Egyesült Államokban. Bár a szerelemben sok csalódás érte, a karrierje lendületes fejlődésnek indult. Az 1930-as évek végén egyre többen kezdtek érdeklődni az egyedi atmoszférával rendelkező festményei iránt. Mexikóban, később pedig New Yorkban volt lehetősége bemutatni a műveit egy önálló kiállításon, 1939-ben pedig még Párizsba is eljutott, ahol a Louvre megvásárolta az egyik festményét.

Kahlo különösen az egyedi önarcképeiről vált híressé, melyek tökéletesen ábrázolják az aktuális lelkiállapotát. Bár sokan úgy tartják, hogy művészete szürreális, valójában nagyon is valóságos. Szimbólumai könnyen értelmezhetők, hiszen leginkább az élet, a szerelem és a halál szolgáltak az inspirációja fő forrásaként önnön arcképén kívül. 

 

 

Frida Kahlo és az élet színei olyan Frida Kahlo könyv, mely hiteles és átfogó képet ad az olvasónak a művésznő életének legszebb és legszörnyűbb pillanatairól, továbbá elvezet egészen a gyökerekhez, ahol minden kezdődött.

 

 

Forrás: https://www.szukits.hu/frida-kahlo-konyv

 

A könyv kikölcsönözhető a Somogyi-könyvtár Szőregi fiókkönyvtárából.

Forrás: moly.hu

 

 

Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában