Ha Majális, akkor sör és virsli!
Lássunk most 3 virslis receptet, ami egy kicsit eltér a megszokottól!
Az amerikaiaknak van egy híres kedvencük, ez pedig a pálcikára szúrt, kukoricalisztbe mártott corn dog, amit pálcikás hot dognak is szoktak hívni. Egyszerű finomság, amit otthon is el lehet készíteni, a gyerekek imádni fogják! Ha kicsiknek készül, akkor a cayenne-borsot ki lehet hagyni. A corn dog melegen a legfinomabb, nyomj rá mustárt és ketchupot, aztán harapj egy nagyot bele.
Corn Dog
Hozzávalók
8 darab virsli
20 dkg kukoricadara
10 dkg finomliszt
1 tk. sütőpor
fél tk. cayenne-bors
só és bors ízlés szerint
2 darab tojás
3 dl író
olaj a sütéshez
( Elkészítési idő: 30 perc Előkészítési idő: 15 perc)
Elkészítés:
A lisztet, kukoricadarát, sütőport és a fűszereket keverjük egybe. Egy másik tálban verjük fel a tojásokat, öntsük hozzá az írót, dolgozzuk egybe, majd a lisztes keverékkel is keverjük egybe. A virsliket szúrjuk pálcikára, majd mártsuk őket a masszába. A masszából kivéve azonnal tegyük forró olajba és minden oldalán süssük aranybarnára (3-4 perc).
Virsli krumplis bundában
Egyszerű, házias, mégis különleges fogás a ropogós, krumplis tésztába tekert virsli.
Krumplis tésztából nemcsak gombócot vagy nudlit készíthetsz, hanem akár virslit is csavarhatsz bele. Ha bő, forró olajban sütöd ki, a bunda ellenállhatatlanul ropogós lesz.
Hozzávalók
40 dkg krumpli
8 dkg liszt
4 virsli
1 evőkanál vaj
1 teáskanál fokhagymapor
só
bors
bő olaj a sütéshez
( Elkészítési idő: 20 perc, Előkészítési idő: 30 perc)
Elkészítés:
A krumplit kockázd fel, és sós vízben főzd ki. Ha kész, szűrd le, még melegen törd össze, sózd, borsozd, keverd el a vajjal és a fokhagymaporral, és hagyd kihűlni. Amikor már langyos, adagold bele kanalanként a lisztet addig, amíg nem ragacsos, jól formázható tésztát kapsz. A virsliket felezd el. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki, vágj belőle nyolc egyenlő darabot, és mindegyikbe tekerj egy-egy fél virslit. Egy serpenyőben hevíts annyi olajat, amennyi legalább félig ellepi a virsliket, és oldalanként nagyjából három-négy perc alatt süsd őket ropogósra.
Virsli tésztában
A virsli tésztában egy nagyon egyszerű, vendégváró recept. A virslit számtalan módon el lehet készíteni, de ez a legkiadósabb változata. Ha több vendéget várunk, az adagot meg lehet duplázni. Ez az adag egy tepsire való. Salátával tálalva, egy pohár sörrel kiváló vacsora lehet.
HOZZÁVALÓK
30 dkg liszt
1,5 dkg élesztő
1 dl tej
3 dkg vaj
pici só
2 pár virsli
sajtcsíkok
1 db tojás kenéshez
ELKÉSZÍTÉS
Az élesztőt megfuttatjuk a meglangyosított tejben. A lisztben elkeverünk egy kávéskanálnyi sót, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt. Az egészet összegyúrjuk, jól kidagasztjuk, letakarva 30-40 percig szobahőmérsékleten kelesztjük.
Közben előkészítjük a virsliket. Héjukat lehúzzuk és hosszában négybe vágjuk. A sajtból 16 keskeny csíkot vágunk, a tojást felverjük.
A megkelt tésztát egy nyújtófelületen átgyúrjuk, ketté osztjuk. Egyenként vékonyra kinyújtjuk és 8-8 csíkra vágjuk. A virsliket egy-egy csíkkal spirálosan betekerjük úgy, hogy a két vége egy kicsit kilógjon.
Egy sütőpapírral kibéllet tepsibe helyezzük, a tetejét megkenjük a felvert tojással és ráhelyezzük a sajtcsíkokat. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Forrás:
https://sobors.hu, https://femina.hu, https://estebed.hu
Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában