18. heti Gasztrokultúra - Anyák Napja

18. heti Gasztrokultúra - Anyák Napja

Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. A különböző országokban más és más napokon ünneplik, Magyarországon május első vasárnapján.

 

Ha a virág mellé, valami saját készítésű meglepetés is belefér a keretbe, egy finom és szép - mégis pofonegyszerű - süteménytől biztosan elolvad minden mami!

 

Nutellás tiramisu

 

Hozzávalók

     2dl tej

    4ek nutella

    15db babapiskóta

    2ek cukor

    5dl cukrozott habtejszín

    0.5mk vaníliakivonat

    50dkg Mascarpone

    cukrozatlan kakaópor

 

Elkészítés

 A nutellás tiramisu elkészítéséhez a tejet a mikróban felmelegítjük, és hozzáadunk 1 ek Nutellát. Összekeverjük, és belemártogatjuk a babapiskótákat, majd egy tál alját kirakjuk a nutellás babapiskótával.

    A maradék mogyorókrémes tejet ismét felmelegítjük, majd hozzákeverjük a maradék Nutellát, és félretesszük.

    A cukrot, a vaníliakivonatot robotgéppel habosra keverjük a habtejszínnel, végül belekeverjük a mascarponét is. Ezután a krém felét a babapiskótára simítjuk.

    Ráöntjük a nutellás keveréket, végül a tetejére simítjuk a maradék krémet, és a hűtőbe tesszük néhány órára. A tiramisu tetejét tálalás előtt megszórjuk a kakaóval.

 

 

Epergolyó

Hozzávalók

     30dkg eper

    1tubus sűrített tej

    20dkg zabpehely

    kókuszreszelék

Elkészítés

 

    A megmosott, kicsumázott és lecsepegtetett epret villával összetörjük, majd hozzáadjuk a sűrített tejet és a zabpelyhet.  Összegyúrjuk, majd kb. 10-15 percre a hűtőbe tesszük.

    Ezután a masszából golyókat formázunk, és meghempergetjük mindet kókuszreszelékben. Tálalásig hűtőben tartjuk.

 

 

Gesztenyés krémes sütés nélkül

Hozzávalók

A tésztához

     25 dkg kekszmorzsa

    50 dkg gesztenyemassza

    10 ml rumaroma (ízlés szerint)

    5 dkg margarin

 

A krémhez

     1 tasak vaníliás pudingpor

    4 dl tej

    20 dkg margarin

    10 dkg cukor

 

    500 ml habtejszín

    2 csomag vaníliás cukor

    1 csomag habfixáló

 

 Elkészítés

A tésztához

 A pudingot elkészítjük,majd hűtjük. A margarint habosra kavarjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a pudingot.

    A kekszet eldolgozzuk a gesztenyével, a margarinnal és a rumaromával, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk.

    Rásimítjuk a pudingos krémet,majd a habbá vert tejszínt.

    Reszelt csokival vagy kakaóval megszórva tálalhatjuk.

 

  • Tepsi mérete: 25x35

 

 

Forrás: https://www.mindmegette.hu, https://www.nosalty.hu

 

Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában