15. heti Gasztrokultúra - Tavaszi desszertek

15. heti Gasztrokultúra - Tavaszi desszertek

Tavaszi desszertválogatás

 

 

Karamellás-mázas szelet

 

Hozzávalók

 

  •     A tésztához:
  •     50dkgliszt
  •     15dkgzsír
  •     10dkgcukor
  •     0.5litertej
  •     A krémhez:
  •     30dkgcukor
  •     0.5litertej
  •     4ekliszt
  •     20dkgmargarin
  •     A mázhoz:
  •     2dbtojásfehérje
  •     15dkgporcukor
  •     néhcsepp citromlé
  •     1táblaétcsokoládé

 

Elkészítés

 

    A lisztből, a zsírból és a cukorból, valamint annyi tejből, amennyit a tészta felvesz, tésztát gyúrunk. Ha kész, három egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk, a tepsibe simítjuk és a 3 tésztalapot forró sütőben aranybarnára sütjük.

    A cukrot megpirítjuk. Fél liter tejben elkeverünk 4 evőkanál  lisztet, és hozzáadjuk a karamellhez.

    Miután teljesen szétolvadt a cukor, hozzáadjuk a margarint, és addig keverjük, amíg el nem olvad. A krémmel még melegen megtöltjük a lapokat úgy, hogy a legfelső tésztalap üres maradjon.

    Elkészítjük a fehér mázat: gőz felett 2 tojás fehérjét kemény habbá verünk 15 dkg finomra szitált porcukorral és néhány csepp citromlével. Ezzel a mázzal megkenjük a sütemény tetejét, majd az olvasztott csokival csíkokat húzunk rá egy pálcika segítségével.

 

Tejfölös krémpite

 Hozzávalók

 

  •     A krémhez:
  •     3 csomag vaníliás pudingpor
  •     7,5 dl tej
  •     24 dkg cukor
  •     80 dkg tejföl
  •     1 db citrom (reszelt héja)
  •     A tésztához:
  •     60 dkg liszt
  •     30 dkg margarin
  •     20 dkg cukor
  •     2 db tojás (kicsi)
  •     4 ek tej
  •     1 csipet só
  •     1 csipet reszelt citromhéj
  •     porcukor

 

Elkészítés

     A krémhez a pudingport sűrűsödésig főzzük a tejben. Amikor besűrüsödött, belerakjuk a cukrot, elkeverjük, és amikor már langyosra hűlt, hozzákeverjük a tejfölt és a citrom reszelt héját. Félretesszük, és hagyjuk hűlni. 

    A tésztához összegyúrjuk a lisztet, a margarint, a cukrot és a tojásokat, kb. 4 evőkanál tejet öntünk hozzá, végül hozzáadunk egy csipet sót és reszelt citromhéjat. Alaposan összegyúrjuk, majd hűtőben pihentetjük kb. fél óráig.

    A tésztát kettéválasztjuk, majd egy 40 x 32 cm-es tepsi méretére kinyújtjuk őket, és az egyiket belesimítjuk a sütőpapírral bélelt tepsibe, villával megszurkáljuk. Egyenletesen rákenjük a krémet, majd beborítjuk a tészta másik felével.

    170 fokra előmelegített sütőben kb. 25 - 30 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd meghintjük porcukorral, és felszeleteljük.

 

Egyszerű sajtos-túrós pogácsa

Hozzávalók

     25dkg sajt

    25dkgtehéntúró

    15dkgfinomliszt

    8.5dkgvaj vagy margarin

    1csipsó

    1dbtojássárgája

    8.5dkgvaj

    8.5dkgmargarin

 

Elkészítés

     A sajtot, a túrót, a lisztet, a vajat és a sót egy magas falú tálban összekeverjük és összegyúrjuk. Ezután lisztezett felületen kb. 2 cm-esre kinyújtjuk és kiszaggatjuk. Mindegyik tetejét megkenjük tojássárgájával és megszórjuk sajttal.

    175 fokon - légkeveréssel - kb. 30 percig sütjük, amíg aranybarna lesz a teteje.

 

Forrás: https://www.mindmegette.hu

 

Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában