Karamellás-mázas szelet
Hozzávalók
Elkészítés
A lisztből, a zsírból és a cukorból, valamint annyi tejből, amennyit a tészta felvesz, tésztát gyúrunk. Ha kész, három egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk, a tepsibe simítjuk és a 3 tésztalapot forró sütőben aranybarnára sütjük.
A cukrot megpirítjuk. Fél liter tejben elkeverünk 4 evőkanál lisztet, és hozzáadjuk a karamellhez.
Miután teljesen szétolvadt a cukor, hozzáadjuk a margarint, és addig keverjük, amíg el nem olvad. A krémmel még melegen megtöltjük a lapokat úgy, hogy a legfelső tésztalap üres maradjon.
Elkészítjük a fehér mázat: gőz felett 2 tojás fehérjét kemény habbá verünk 15 dkg finomra szitált porcukorral és néhány csepp citromlével. Ezzel a mázzal megkenjük a sütemény tetejét, majd az olvasztott csokival csíkokat húzunk rá egy pálcika segítségével.
Tejfölös krémpite
Hozzávalók
Elkészítés
A krémhez a pudingport sűrűsödésig főzzük a tejben. Amikor besűrüsödött, belerakjuk a cukrot, elkeverjük, és amikor már langyosra hűlt, hozzákeverjük a tejfölt és a citrom reszelt héját. Félretesszük, és hagyjuk hűlni.
A tésztához összegyúrjuk a lisztet, a margarint, a cukrot és a tojásokat, kb. 4 evőkanál tejet öntünk hozzá, végül hozzáadunk egy csipet sót és reszelt citromhéjat. Alaposan összegyúrjuk, majd hűtőben pihentetjük kb. fél óráig.
A tésztát kettéválasztjuk, majd egy 40 x 32 cm-es tepsi méretére kinyújtjuk őket, és az egyiket belesimítjuk a sütőpapírral bélelt tepsibe, villával megszurkáljuk. Egyenletesen rákenjük a krémet, majd beborítjuk a tészta másik felével.
170 fokra előmelegített sütőben kb. 25 - 30 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd meghintjük porcukorral, és felszeleteljük.
Egyszerű sajtos-túrós pogácsa
Hozzávalók
25dkg sajt
25dkgtehéntúró
15dkgfinomliszt
8.5dkgvaj vagy margarin
1csipsó
1dbtojássárgája
8.5dkgvaj
8.5dkgmargarin
Elkészítés
A sajtot, a túrót, a lisztet, a vajat és a sót egy magas falú tálban összekeverjük és összegyúrjuk. Ezután lisztezett felületen kb. 2 cm-esre kinyújtjuk és kiszaggatjuk. Mindegyik tetejét megkenjük tojássárgájával és megszórjuk sajttal.
175 fokon - légkeveréssel - kb. 30 percig sütjük, amíg aranybarna lesz a teteje.
Forrás: https://www.mindmegette.hu
Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában