13. heti Könyvajánló - Színházi Világnap alkalmából ...

13. heti Könyvajánló - Színházi Világnap alkalmából ...

A SZÍNHÁZI VILÁGNAP alkalmából egy gyönyörűséges könyvet ajánlunk Önöknek a színház történetéről!

Színházi Világnap

 A színházi világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását. 

A Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlése 1961-ben elhatározta, hogy megemlékeznek a Párizsban működő Nemzetek Színházának 1957-es évadnyitójáról. Az első Színházi Világnapot 1962-ben tartották.  Magyarországon is  1978. óta ünnepeljük.

 

Ezen ünnep alkalmából fogadják szeretettel:

Vibók Ildi - Színház ​az egész világ

 

Három botcsinálta boszi hajnal óta küszködik a mocsárban. Varázs-főzet készülne megrendelésre, de a lötty íze egyre inkább a babgulyásra emlékeztet. Sebaj, itt ez a másik recept, és aki írta – valami Will Shakespeare –, nagyon érthetett a bájoláshoz, az már a hozzávalók listájából látszik. A bűbájosok be is gyűjtik a szükséges lápi csúszó-mászókat, de mielőtt még az üstbe kerülnének, a jobb sorsra érdemes állatok mesélni kezdenek, és megelevenedik a színjátszás története az ősmanusok előadásaitól egészen napjainkig. Bekukkantunk az ókori Egyiptomba, Kínába, Japánba, a franciák, a görögök, a rómaiak, az angolok mind színre lépnek. Mert színház az egész világ… Mióta is? Vibók Ildi most erről mesél nekünk, és a történetet Szeidl Andrea varázslatos rajzai keltik életre.

 -----

 Vibók Ildi eredeti szakmája szerint biológus, már jó ideje gyerekkönyvíró, de szeret rajzolni és szenvedélyes társasjátékozó is. Egy világvégi házban él családjával, kutyájával és rengeteg állattal (mint Gerald Durrell Korfun), akiket mind el kell látni! A több ezer madárpók mellett nyuszi, agáma, halak, lepkék, papagájok találhatók az "állatfarmon", meg még amit csak el lehet képzelni.


Mindent tud az állatok viselkedéséről, de szenvedélyesen érdekli az ember is. Szerinte nincs olyan, amit ne lehetne egy gyereknek elmagyarázni, csak jól kell megfogalmazni. A legfőbb, hogy akár gyerek az ember, akár felnőtt, legyen kíváncsi és kérdezzen!

 

 

Forrás: https://www.pagony.hu/vibok-ildi, https://moly.hu

 

Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában