13. heti Gasztrokultúra- színes tojások

13. heti Gasztrokultúra- színes tojások

Kívül-belül színes tojások

Közeledik a Húsvét, a lányok lassan elkezdik festeni a piros tojásokat a locsolkodóknak.

Ezen a héten olyan receptválogatásssal szeretnénk kedveskedni Önöknek, ahol a tojás belseje lesz szép színes!

 

 Céklával színezett tölötött tojás

Hozzávalók:

 10 db tojás

2 db közepes cékla

2 púpozott tk só

3 ek borecet

 

A tojásos krémhez

A tojások kiszedett sárgája

3 nagy ek majonéz

1 ek tejföl

1 tk kurkuma

1 kis csokor finomra aprított snidling

Só, bors

 

 A töltött tojás elkészítéséhez a tojásokat megfőzzük:  egy edénybe tesszük  és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy 2-3 centire ellepje őket. Fedő nélkül főzni kezdjük és forrástól számított 1 perc után levesszük a tűzről, lefedjük és 12 percig állni hagyjuk, majd hideg vízben lehűtjük.  (Hagyományos módszerrel is megfőzhetjük persze a tojásokat, de így szebb marad a sárgájuk).

Párhuzamosan elkészítjük a céklás színezőlevet is: a céklát megpucoljuk, kisebb darabokra vágjuk, hozzáadjuk a sót, borecetet és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje a céklákat. 20 percen keresztül főzzük, majd félretesszük kihűlni.

A tojásokat megpucoljuk, egy tálba tesszük őket és rájuk szűrjük a cékla levét. Ha nem lepi el őket teljesen a lé, akkor vízzel pótoljuk a mennyiséget. Hagyjuk ázni kb. 25 percig, majd szűrjük le őket (a lében további tojásokat is festhetünk még később!), leitatjuk a nedvességet és a szép lila festett tojásokat félbevágjuk.

Elkészítjük a töltött tojás töltelékét: a tojásokat a sárgája körül óvatosan megnyomkodjuk, így elválik a fehérjétől és könnyen ki tudjuk belőle nyomni. Az összes sárgáját egy tálba gyűjtjük, alaposan összetörjük egy villával, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot is. Habverővel vagy villával simára keverjük. A majonéz és tejföl mennyiségét folyamatosan adagolva állítjuk be, hogy krémes, de azért formatartó sűrűségű tölteléket kapjunk. Sóval, borssal ízesítjük. A tojáskrémet habzsákba töltjük, elkötjük a száját és tálalásig hűtőbe tesszük. Habzsák nélkül persze kávéskanállal is megtölthetők a tojások, csak kicsit macerásabb a dolog.

A tojásfehérjébe visszatöltjük a kész, lehűtött krémet, a tetejét megszórjuk kevés friss zöldfűszerrel, lefotózzuk, hogy már megint milyen menőt főztünk és kiposztoljuk valamelyik közösségi oldalra.

 

 Ha más színt is szívesen kipróbálnának:

 

A KÉKHEZ:

1/4 fej lilakáposzta

0,5 tk só

1 ek ecet

1 kk szódabikarbóna

4 dl víz

4 db tojás

 

A LILÁHOZ:

1/4 fej lila káposzta

0,5 tk só

 

1 ek ecet

4 dl víz

4 db tojás

 

A SÁRGÁHOZ:

1 ek őrölt kurkuma

0,5 tk só

1 ek ecet

4 dl víz

4 db tojás

 

A ZÖLDHÖZ:

4 dl víz

néhány csepp zöld ételfesték

1/2 tk só

4 db tojás

 

 

De ha nem a külsejét, hanem a belsejét szeretnénk „kiszinezni” a tojásnak, arra is mutatunk 1-2 példát!

 

Avokádós töltött tojás

 

Hozzávalók (4 személyre):

 ♦ 8 tojás

♦ 2 érett avokádó

♦ 1 dl olaj

 

♦ 2 dl joghurt

♦ 2-3 szál petrezselyemzöld

♦ citromhéj és citromlé

♦ só

♦ fehérbors.

 

Elkészítése:

 A tojásokat megfőzzük, megpucoljuk, majd félbevágjuk, a sárgáját kiszedjük. 1 sárgáját félreteszünk a díszítéshez, a többit magas falú keverőpohárba tesszük, hozzáadjuk az egyik avokádó kikapart húsát, továbbá sót, borsot meg 2-3 evőkanál citromlevet, ráöntjük az olajat, és botmixerrel krémesre dolgozzuk. A végén kanállal belekavarjuk a joghurtot. A mártást kiszedjük egy kis tálba, helyére tesszük a másik avokádó kikapart húsát, a petrezselyemzöldet és kb. 2 evőkanál mártást, majd szintén botmixerrel krémesre dolgozzuk. Sóval, borssal, kevés reszelt citromhéjjal meg citromlével ízesítjük, csillagcsöves habzsákba kanalazzuk, végül megtöltjük vele a tojásokat. A félretett tojássárgáját ráreszeljük a mártásra, a tojásokat pedig petrezselyemlevéllel, citrommal díszítjük. Fél órára hűtőbe tesszük, majd a joghurtos mártással tálaljuk.

 

 

 

Céklás töltött tojás

 

Hozzávalók

  • 4 db főtt tojás
  • 2 szem főtt cékla
  • 1 evőkanál reszelt torma
  • 1 evőkanál majonéz
  • 1 evőkanál tejföl
  • 4 szelet bacon vagy fekete-erdei sonka
  • só, bors
  • friss bazsalikom vagy petrezselyem a tálaláshoz

 

  1. A főtt tojásokat megtisztítjuk, félbevágjuk, a sárgájukat egy tálba szedjük. Hozzáadjuk a kockákra vágott főtt céklát, majd botmixerrel pépesítjük. Összekeverjük a tejföllel, a tormával és a majonézzel. Sóval, borssal ízesítjük.
  2. A tojásokat közvetlenül tálalás előtt megtöltjük a céklás krémmel. A maradék krémet egy tányér aljára szedjük, erre ültetjük a töltött tojásokat.
  3. A bacont vagy sonkát zsiradék nélkül, serpenyőben ropogósra sütjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük lecsepegni. Amint kihűlt, késsel apróra vágjuk. Tálaláskor bazsalikom- vagy petrezselyemlevelekkel és a baconmorzsával szórjuk meg a tojásokat.

 

Forrás:

https://cookpad.com/hu/receptek/4576264-szines-toltott-tojasok

https://streetkitchen.hu/vegetarianus-etelek/husveti-toltott-tojas/

https://meglepetes.hu/konyha/2024/02/25/unokak-kedvence-ceklas-toltott-tojas-recept/

 

Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában