Közeledik a Húsvét, a lányok lassan elkezdik festeni a piros tojásokat a locsolkodóknak.
Ezen a héten olyan receptválogatásssal szeretnénk kedveskedni Önöknek, ahol a tojás belseje lesz szép színes!
Céklával színezett tölötött tojás
Hozzávalók:
10 db tojás
2 db közepes cékla
2 púpozott tk só
3 ek borecet
A tojásos krémhez
A tojások kiszedett sárgája
3 nagy ek majonéz
1 ek tejföl
1 tk kurkuma
1 kis csokor finomra aprított snidling
Só, bors
A töltött tojás elkészítéséhez a tojásokat megfőzzük: egy edénybe tesszük és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy 2-3 centire ellepje őket. Fedő nélkül főzni kezdjük és forrástól számított 1 perc után levesszük a tűzről, lefedjük és 12 percig állni hagyjuk, majd hideg vízben lehűtjük. (Hagyományos módszerrel is megfőzhetjük persze a tojásokat, de így szebb marad a sárgájuk).
Párhuzamosan elkészítjük a céklás színezőlevet is: a céklát megpucoljuk, kisebb darabokra vágjuk, hozzáadjuk a sót, borecetet és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje a céklákat. 20 percen keresztül főzzük, majd félretesszük kihűlni.
A tojásokat megpucoljuk, egy tálba tesszük őket és rájuk szűrjük a cékla levét. Ha nem lepi el őket teljesen a lé, akkor vízzel pótoljuk a mennyiséget. Hagyjuk ázni kb. 25 percig, majd szűrjük le őket (a lében további tojásokat is festhetünk még később!), leitatjuk a nedvességet és a szép lila festett tojásokat félbevágjuk.
Elkészítjük a töltött tojás töltelékét: a tojásokat a sárgája körül óvatosan megnyomkodjuk, így elválik a fehérjétől és könnyen ki tudjuk belőle nyomni. Az összes sárgáját egy tálba gyűjtjük, alaposan összetörjük egy villával, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot is. Habverővel vagy villával simára keverjük. A majonéz és tejföl mennyiségét folyamatosan adagolva állítjuk be, hogy krémes, de azért formatartó sűrűségű tölteléket kapjunk. Sóval, borssal ízesítjük. A tojáskrémet habzsákba töltjük, elkötjük a száját és tálalásig hűtőbe tesszük. Habzsák nélkül persze kávéskanállal is megtölthetők a tojások, csak kicsit macerásabb a dolog.
A tojásfehérjébe visszatöltjük a kész, lehűtött krémet, a tetejét megszórjuk kevés friss zöldfűszerrel, lefotózzuk, hogy már megint milyen menőt főztünk és kiposztoljuk valamelyik közösségi oldalra.
Ha más színt is szívesen kipróbálnának:
A KÉKHEZ:
1/4 fej lilakáposzta
0,5 tk só
1 ek ecet
1 kk szódabikarbóna
4 dl víz
4 db tojás
A LILÁHOZ:
1/4 fej lila káposzta
0,5 tk só
1 ek ecet
4 dl víz
4 db tojás
A SÁRGÁHOZ:
1 ek őrölt kurkuma
0,5 tk só
1 ek ecet
4 dl víz
4 db tojás
A ZÖLDHÖZ:
4 dl víz
néhány csepp zöld ételfesték
1/2 tk só
4 db tojás
De ha nem a külsejét, hanem a belsejét szeretnénk „kiszinezni” a tojásnak, arra is mutatunk 1-2 példát!
Avokádós töltött tojás
Hozzávalók (4 személyre):
♦ 8 tojás
♦ 2 érett avokádó
♦ 1 dl olaj
♦ 2 dl joghurt
♦ 2-3 szál petrezselyemzöld
♦ citromhéj és citromlé
♦ só
♦ fehérbors.
Elkészítése:
A tojásokat megfőzzük, megpucoljuk, majd félbevágjuk, a sárgáját kiszedjük. 1 sárgáját félreteszünk a díszítéshez, a többit magas falú keverőpohárba tesszük, hozzáadjuk az egyik avokádó kikapart húsát, továbbá sót, borsot meg 2-3 evőkanál citromlevet, ráöntjük az olajat, és botmixerrel krémesre dolgozzuk. A végén kanállal belekavarjuk a joghurtot. A mártást kiszedjük egy kis tálba, helyére tesszük a másik avokádó kikapart húsát, a petrezselyemzöldet és kb. 2 evőkanál mártást, majd szintén botmixerrel krémesre dolgozzuk. Sóval, borssal, kevés reszelt citromhéjjal meg citromlével ízesítjük, csillagcsöves habzsákba kanalazzuk, végül megtöltjük vele a tojásokat. A félretett tojássárgáját ráreszeljük a mártásra, a tojásokat pedig petrezselyemlevéllel, citrommal díszítjük. Fél órára hűtőbe tesszük, majd a joghurtos mártással tálaljuk.
Céklás töltött tojás
Hozzávalók
Forrás:
https://cookpad.com/hu/receptek/4576264-szines-toltott-tojasok
https://streetkitchen.hu/vegetarianus-etelek/husveti-toltott-tojas/
https://meglepetes.hu/konyha/2024/02/25/unokak-kedvence-ceklas-toltott-tojas-recept/
Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában