13. heti Gasztrokultúra - Húsvéti menü

13. heti Gasztrokultúra - Húsvéti menü

Közeleg a Húsvét!
Ha még nem tudjátok, mi legyen pontosan az ünnepi menü, akkor mutatunk nektek hozzá egy kis segítséget.

Húsvéti menü

 

Tejfölös-pikáns sonkaleves

 

Hozzávalók

     2ekolaj

  •     2fejlilahagyma
  •     40dkgfüstölt sonka
  •     1.5lalaplé
  •     leveszöldség
  •     2dbburgonya
  •     1fejfokhagyma
  •     majoránna
  •     3dbbabérlevél
  •     10dbegész bors
  •     1tkszárított gyömbér
  •     1tkrozmaring
  •     1tkpirospaprika
  •     szerecsendió
  •     3dl tejföl
  •     0.5dbcitrom leve
  •     2ekbarna cukor
  •     2ekliszt
  •     2ekmustár
  •     petrezselyem
  •     főtt tojás
  •     1csokfriss snidling

 

Elkészítés

     A felforrósított olajon a kockára vágott hagymát üvegesre pároljuk, majd rádobjuk a kockára vágott sonkát és addig pirítjuk, amíg a hús jól átsül.

    Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a tetszés szerint összevágott leveszöldséget és a kockára vágott krumplit. Beletesszük a kisebb fej fokhagymát, a majorannát, a babérlevelet, a borsot, a szárított gyömbért, a rozmaringot, pirospaprikát és a szerecsendiót. Kb. 1 órán át gyöngyözve főzzük, addig amíg a zöldségek megpuhulnak.

    Közben készítünk egy rendhagyó habarást. A tejfölt elkeverjük a citromlével, a barna cukorral, a liszttel, a mustárral és egy kis petrezselyemmel. A leves levéből hozzákeverünk egy kicsit, jól elkeverjük el, aztán behabarjuk vele a levest. Miután buggyant egyet, lehúzzuk a tűzről.

    Tálalásnál belerakjuk a negyedre vágott kemény tojást, és a snidlinget.

 

Sonka kenyértésztában

 

Hozzávalók

 

  •     1dkgfriss élesztő
  •     40dkgliszt
  •     10dkgteljes kiőrlésű liszt
  •     1tkkristálycukor
  •     só
  •     1dlszoba-hőmérsékletű sör
  •     1dbtojásfehérje
  •     1kgkötözött sonka
  •     25dkgfriss torma
  •     2ekcitromlé

 

Elkészítés

     Az élesztőt 2 dl langyos vízbe morzsoljuk és kevergetve feloldjuk. A kétfajta lisztet összegyúrjuk a cukorral, 1 tk sóval, a sörrel és a tojásfehérjével, majd ruganyosra dagasztjuk 3-4 perc alatt. Tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesztjük legalább 60 percig.

    Közben a sonkát egy fazékban felöntjük vízzel, és fedő alatt, lassú tűzön főzzük a forrástól számított 30 percig, vagy ameddig megpuhul. Az edényből kivéve hűlni hagyjuk 10 percig, majd lecsepegtetjük, és a kötözést eltávolítjuk.

    A tésztát átgyúrjuk, és lisztezett felületen kb. 30 x 40 cm-es lappá nyújtjuk. A rövidebb végéről derelyeszaggatóval levágunk 6 db 5 mm széles csíkot, és félretesszük. A közepére helyezzük a sonkát, és becsomagoljuk. (Ehhez a tésztát a sonkára hajtjuk, és az előzőleg vízzel megnedvesített tésztaszéleket összenyomkodjuk.)

    A sonkát az illesztéssel lefelé sütőpapírral leterített tepsibe fektetjük. A tésztaburkot vízzel megkenjük, és a félretett csíkokkal berácsozzuk. Meleg helyen kelni hagyjuk legalább 60 percig.

    A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tepsit a sütő legalsó sínjére toljuk, és a kenyértésztát aranybarnára sütjük kb. 60 perc alatt. A sütőből kivéve azonnal megkenjük hideg vízzel, ettől ropogós lesz a héja.

    A tormát megtisztítjuk, lereszeljük, és összekeverjük a citromlével, valamint 1 csipet sóval. A kenyértésztában sült sonkát felszeleteljük, és a tormával kínáljuk.

 

Répatorta krémes töltelékkel

Hozzávalók

 

    A tortához:

  •     10dkgdió + a szóráshoz
  •     35dkgsárgarépa
  •     14dkgliszt
  •     14dkgrétesliszt
  •     2tksütőpor
  •     1tkfahéj
  •     1csipsó
  •     4dbtojás
  •     30dkgbarna cukor
  •     2tkvaníliás cukor
  •     1.5dlnapraforgóolaj
  •     vaj

    A krémhez:

    5dkgvaj

    25dkgkrém sajt (Mascarpone)

    1rúdvanília kikapart belseje

    1dbcitrom reszelt héja

    20dkgporcukor

 

Elkészítés

     A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd amikor már kellően illatozik, deszkára halmozzuk, és durvára vágjuk. A répát megpucoljuk, lereszeljük.

    Egy mély tálba öntjük a liszteket, hozzákeverjük a sütőport, a fahéjat és a sót.

    Habosra verjük a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük az olajat. Hozzáöntjük a lisztes keveréket, és alaposan összedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a lecsöpögtetett reszelt sárgarépát és a pirított diót.

    Alaposan összeforgatjuk, majd kivajazott tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A répatortát kihűtjük, majd hosszában félbevágjuk.

    A nem túl hideg vajat a krémsajttal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vanília kikapart belsejét, a citrom lereszelt héját és a porcukrot. Alaposan elkeverjük.

    A mascarponés krémmel megkenjük a torta alsó részét. Rátesszük a tetejét, és körbekenjük a maradék krémmel. Néhány órára a hűtőben tesszük. Dióval megszórva kínáljuk.

 

 Forrás: https://www.mindmegette.hu

 

Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában