12. heti Könyvajánló - Totth Benedek

12. heti Könyvajánló - Totth Benedek

Március 21.: Benedek névnap
E heti Könyvajánlónkban Totth Benedek első könyvét mutatjuk be Önöknek!

Totth Benedek - műfordító, szerkesztő, író

 Hosszabb-rövidebb kihagyásokkal 2002-tól szabadúszó műfordító, szerkesztő. Több mint ötven amerikai és angol regény jelent meg a fordításában, valamint novellák, képregények és forgatókönyvek is.

2014-ben jelent meg az első saját könyve, a Holtverseny c. regény a Magvető Kiadónál. Azóta az Élet és Irodalomban (Niki sikolya), a Hévíz folyóiratban (Hans Otto, az emberi ágyúgolyó), és a Könyvesblogon jelentek meg rövidebb írásai. Illetve a Hévíz folyóirat és a Cser Kiadó közös, 1956-os antológiájában, A másik forradalomban jelent meg egy novellája, A fekete katona címmel.

 

 

Totth Benedek - Holtverseny

Magyarország valamelyik elhagyatott, vidéki elkerülőútján egy kamaszokkal teli sportkocsi száguld a koromsötét éjszakában. Éppen elég fenyegető kezdet ez egy regényhez, de még így is váratlan, ami a folytatásban következik. Totth Benedek nem bánik kesztyűs kézzel sem regényalakjaival, sem az olvasókkal első könyvében. A kamaszregény, a krimi, a lélektani thriller és a fejlődési regény elemei keverednek ebben a különös, nyomasztó és olykor mégis humoros, kegyetlen, de nem öncélú prózában. Ha valaki a mai Magyarországra, s a benne meglehetősen elhagyatottan, néha boldogan, többnyire boldogtalanul, olykor szomorúan, de gyakrabban inkább dühösen ténfergő tizenévesekre ismer, nem téved nagyot. Mégsem a társadalomkritikán van a hangsúly, hanem a nagyon is személyes szembenézésen azzal a kamasszal, aki mi magunk is voltunk, vagy lehettünk volna ezen a sivár, nem vénnek való vidéken, ahol még a vaddisznók sem azok, amiknek látszanak.

 

 

A könyv kikölcsönözhető a Somogyi-könyvtár Szőregi fiókkönyvtárából.

 

Forrás: https://szepiroktarsasaga.hu, https://moly.hu

Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában