12. heti Gasztrokultúra - medvehagymás menü

12. heti Gasztrokultúra - medvehagymás menü

Medvehagymás finomságok - válogatás

Ízre a fokhagyma és a snidling ügyes keveréke. Lehet belőle levest készíteni, ízesíthetünk vele bármilyen főételt, készíthetünk vele fűszervajat, jó körözöttbe, tökéletes tésztákba, szószokba, salátákba, sőt még pogácsát is süthetünk vele. Nem mellesleg rendkívül egészséges! Megérkezett az igazi tavasz hírnöke, a medvehagyma! Próbáljátok ki a legjobb medvehagymás recepteket.

 

Medvehagyma-krémleves fenyőmaggal

Hozzávalók

 

  •     2csokmedvehagyma
  •     1fejvöröshagyma
  •     60dkgburgonya
  •     0.5tkszerecsendió
  •     3dkgvaj
  •     1tkolívaolaj
  •     0.5dltejszín
  •     1.5lvíz vagy zöldségalaplé
  •     só
  •     bors

 

Elkészítés

     A medvehagyma-krémleves elkészítéséhez a burgonyát meghámozzuk, egyformára daraboljuk. A medvehagymát megtisztítjuk, és azt is nagyobb darabokra vágjuk.

    Egy fazékba öntjük az olívaolajat, hozzáadjuk a vajat, közepes lángon melegíteni kezdjük.     A vöröshagymát meghámozzuk, félfőre vágjuk, majd amikor a vaj felhevült, hozzáadjuk, sózzuk, pár percig dinszteljük.

    Amikor a hagyma már üveges, hozzáadjuk a feldarabolt burgonyát, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük szerecsendióval, összekeverjük, majd felöntjük annyi vízzel vagy alaplével, amennyi nagyjából 1 centire ellepi a burgonyát.

    Közepes lángon elkezdjük főzni, majd ha felforrt, kicsit lejjebb vesszük a hőmérsékletet, és 30 percig főzzük.

    Ha a burgonya már megfőtt, beletesszük a medvehagymát, amivel 4-5 percig tovább főzzük, majd a kész levesalapot levesszük a tűzről, és botmixerrel krémesre pürésítjük.

    A krémlevest visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a tejszínt, és összeforraljuk. A levest tálalhatjuk pirított fenyőmaggal, parmezánnal, de krutonnal vagy pirított sonkával is isteni!

 

 

Sváb sufnudli medvehagymával

Hozzávalók

  •      40dkgburgonya
  •     20dkgliszt
  •     5dkgvaj
  •     1dbtojás
  •     1tksó
  •     bors
  •     szerecsendió
  •     10dkgszalonna
  •     kacsazsír
  •     1csokmedvehagyma
  •     tejföl
  •  

Elkészítés

     A burgonyát megmossuk, majd sós vízben héjastul megfőzzük. Ha megpuhult, leöntjük róla a vizet, és egy kicsit hagyjuk hűlni. Ha már kézmeleg, meghámozzuk és áttörjük. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, a puha vajat, a tojást, a sót és borsot és egy kevés szerecsendiót ízlés szerint.

    Lágy, de formázható tésztát készítünk belőle. A tésztából kisebb adagokat leveszünk és kb. másfél cm vastag hengert formázunk belőlük, majd azokból egyforma méretű, kb. 2 cm-es nudlikat szabdalunk.

    A nudlikat a tenyerünkbe tesszük, és a kezünket merőlegesen egymásra téve, a két végén elvékonyítva megsodorjuk. Ezután forrásban lévő vízben addig főzzük a nudlikat, amíg feljönnek a tetejére.

    A szalonnát apró kockára vágjuk, és lassú tűzön megpirítjuk. A kifőtt nudlikat forró kacsazsíron aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a szalonnát és a durvára vágott medvehagymát, átforgatjuk, majd meglocsoljuk tejföllel és tálaljuk.

 

Medvehagymás-füstöltsajtos csigák

 

Hozzávalók

  •      1csomlevelestészta
  •     20dkgfüstölt sajt
  •     1dltejföl
  •     1csok(nagy) medvehagyma
  •     1ekvaj
  •     só
  •     frissen őrölt bors

Elkészítés

     Egy serpenyőben, alacsony tűzön megolvasztjuk a vajat és megfonnyasztjuk rajta a medvehagymát.

    Kitekerjük a levelestésztát, majd megkenjük a tejföllel és rákanalazzuka medvehagymát úgy, hogy mindenhová jusson belőle, majd reszeljük rá a füstölt sajtot. Sózzuk, borsozzuk.

    Ezután feltekerjük szorosan a tésztát, majdegy éles késsel ujjnyi vastagságúra szeleteljük. Az így kapott csigákat egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

Forrás: https://www.mindmegette.hu

Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában