11. heti Gasztrokultúra - Petőfi kedvencei

11. heti Gasztrokultúra - Petőfi kedvencei

Mi volt/lehetett nemzeti költőnk nagy kedvence?

Kukoricagombócokat maga Petőfi is főzött közlegénytársai számára, mint az Úti jegyzetekben állítja. (Akkoriban a kukoricadarából gombócot gyúrtak, és ezt főzték egyszerű rántott levesbe betétnek, vagy a kihűlt puliszkából szaggatott gombócokat mákba, morzsába forgatták.)

 

A galuska és a gombóc felbukkan a János vitézben is: „Nesze, galuskának elég lesz e darab, aztán gombócot kapsz, hanem összeharapd!” – a főhőst kínálják így a kősziklákat eszegető óriások. Petőfi más irodalmi műveiben azonban az evés nem jön szóba, és leveleiben is több szó esik éhezésről, mint ételekről.

 

Petőfi-leves grízgaluskával

 

Hozzávalók

  •      2db sárgarépa
  •     2db fehérrépa
  •     1db karalábé
  •     0.25db karfiol
  •     4ek zöldborsó
  •     1db tojás
  •     2ek gríz
  •     1ek zsír vagy olaj
  •     1mk őrölt pirospaprika
  •     1db paradicsom
  •     1db zöldpaprika
  •     0.5csok. petrezselyem
  •     1db vöröshagyma

 

Elkészítés

     A zöldségeket a paradicsom és a zöldpaprika (ami sárga) kivételével meghámozzuk, feldaraboljuk, felkockázzuk.

    A tojásból, pici sóból és a grízből nokedlisűrűségű tésztát keverünk, majd félrerakjuk.

    Megdinszteljük a zsíron a vöröshagymát, majd amikor félig megvan, a többi darabolt zöldséget is hozzáadjuk, és tovább dinszteljük. Később a tűzről lehúzva hozzákeverjük a pirospaprikát, felengedjük a szükséges mennyiségű vízzel és visszatesszük a gázra. Ezután beletesszük a paradicsomot és a paprikát, és addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak.

    Amikor már puhák a zöldségek, a grízgaluskának valót beleszaggatjuk a levesbe egy kiskanállal. Amikor a grízgaluska megfőtt, megszórjuk petrezselyemmel, és tálaljuk.

 

 

Kedvelte továbbá a finom pecsenyehúsokat, a túrós tésztáról pedig az Úti levelekben is megemlékezik: „Szeretőmet, a franciákat, a túrós tésztát, és a rónaságot fülem hallatára ne gyalázza senki.”

 

 A Pilvax kávéház étlapján hosszú ideig szerepelt alábbi étel:

Sertésérmék Petőfi módra

 Hozzávalók:

  •      70 dkg sertésszűzpecsenye
  •     só
  •     4 dl olaj
  •     20 dkg liszt
  •     5 db tojás
  •     szódavíz
  •     25 dkg alma
  •     10 dkg meggybefőtt
  •  

Elkészítés:

     A szűzpecsenyét felszeleteljük, majd az érméket kiverjük, megsózzuk és egy kevés olajon mindkét oldalukat egyenletes pirosra sütjük.

    A lisztet simára keverjük a tojásokkal és annyi szódavízzel, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Az almákat meghámozzuk, és a magház kifúrása után felszeleteljük. Az almakarikákat a palacsintatésztába mártjuk, majd a maradék olajban kisütjük.

    A melegen tartott sertésérmékre egy-egy karika almát helyezünk, és meggybefőttel díszítjük. Sült burgonya vagy petrezselymes rizs illik hozzá.

 

Petőfi Sándor állítólag reggelire is szívesen kanalazott gulyást!

Nagykunsági szürkemarha gulyás - Petőfi kedvence

 

 Hozzávalók

  •      60dkg marhapofa
  •     5dkg mangalica zsír
  •     20dkg vöröshagyma
  •     4gerezd fokhagyma
  •     csemege fűszerpaprika
  •     30dkg burgony
  •     15dkg sárgarépa
  •     15dkg zeller
  •     10dkg fehérrépa
  •     10dkg paradicsom
  •     10dkg paprika
  •     5dkg csipetke
  •     1tk őrölt kömény
  •     1tk só
  •     csípőspaprika

Elkészítés

     Egy fazékban, a zsíron üvegesre pirítjuk a felkockázott hagymát és a zúzott fokhagymát.

    Lehúzzuk a tűzhelyről, elkeverjük benne a fűszerpaprikát és az őrölt köményt, majd hozzáadjuk a paradicsomot, és mérsékelt lángon pirítjuk tovább. Hozzáadjuk a kockázott paprikát, majd a felkockázott húst, kb. 15 perc után felöntjük vízzel, és enyhén besózzuk. Lassan főzzük kb. 1 órát, azután belerakjuk a kockázott zellert, a répát és a fehérrépát.

    Miután főztük még negyed órát belerakjuk a kockázott burgonyát, és 10 -15 percig, alacsony lángon tovább főzzük. Kifőzött csipetkére tálaljuk.

 

Forrás: https://www.mindmegette.hu

 

Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában