Kukoricagombócokat maga Petőfi is főzött közlegénytársai számára, mint az Úti jegyzetekben állítja. (Akkoriban a kukoricadarából gombócot gyúrtak, és ezt főzték egyszerű rántott levesbe betétnek, vagy a kihűlt puliszkából szaggatott gombócokat mákba, morzsába forgatták.)
A galuska és a gombóc felbukkan a János vitézben is: „Nesze, galuskának elég lesz e darab, aztán gombócot kapsz, hanem összeharapd!” – a főhőst kínálják így a kősziklákat eszegető óriások. Petőfi más irodalmi műveiben azonban az evés nem jön szóba, és leveleiben is több szó esik éhezésről, mint ételekről.
Petőfi-leves grízgaluskával
Hozzávalók
Elkészítés
A zöldségeket a paradicsom és a zöldpaprika (ami sárga) kivételével meghámozzuk, feldaraboljuk, felkockázzuk.
A tojásból, pici sóból és a grízből nokedlisűrűségű tésztát keverünk, majd félrerakjuk.
Megdinszteljük a zsíron a vöröshagymát, majd amikor félig megvan, a többi darabolt zöldséget is hozzáadjuk, és tovább dinszteljük. Később a tűzről lehúzva hozzákeverjük a pirospaprikát, felengedjük a szükséges mennyiségű vízzel és visszatesszük a gázra. Ezután beletesszük a paradicsomot és a paprikát, és addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak.
Amikor már puhák a zöldségek, a grízgaluskának valót beleszaggatjuk a levesbe egy kiskanállal. Amikor a grízgaluska megfőtt, megszórjuk petrezselyemmel, és tálaljuk.
Kedvelte továbbá a finom pecsenyehúsokat, a túrós tésztáról pedig az Úti levelekben is megemlékezik: „Szeretőmet, a franciákat, a túrós tésztát, és a rónaságot fülem hallatára ne gyalázza senki.”
A Pilvax kávéház étlapján hosszú ideig szerepelt alábbi étel:
Sertésérmék Petőfi módra
Hozzávalók:
Elkészítés:
A szűzpecsenyét felszeleteljük, majd az érméket kiverjük, megsózzuk és egy kevés olajon mindkét oldalukat egyenletes pirosra sütjük.
A lisztet simára keverjük a tojásokkal és annyi szódavízzel, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Az almákat meghámozzuk, és a magház kifúrása után felszeleteljük. Az almakarikákat a palacsintatésztába mártjuk, majd a maradék olajban kisütjük.
A melegen tartott sertésérmékre egy-egy karika almát helyezünk, és meggybefőttel díszítjük. Sült burgonya vagy petrezselymes rizs illik hozzá.
Petőfi Sándor állítólag reggelire is szívesen kanalazott gulyást!
Nagykunsági szürkemarha gulyás - Petőfi kedvence
Hozzávalók
Elkészítés
Egy fazékban, a zsíron üvegesre pirítjuk a felkockázott hagymát és a zúzott fokhagymát.
Lehúzzuk a tűzhelyről, elkeverjük benne a fűszerpaprikát és az őrölt köményt, majd hozzáadjuk a paradicsomot, és mérsékelt lángon pirítjuk tovább. Hozzáadjuk a kockázott paprikát, majd a felkockázott húst, kb. 15 perc után felöntjük vízzel, és enyhén besózzuk. Lassan főzzük kb. 1 órát, azután belerakjuk a kockázott zellert, a répát és a fehérrépát.
Miután főztük még negyed órát belerakjuk a kockázott burgonyát, és 10 -15 percig, alacsony lángon tovább főzzük. Kifőzött csipetkére tálaljuk.
Forrás: https://www.mindmegette.hu
Tömörkény István Művelődési Ház - a kultúra szolgálatában