11. heti gasztrokultúra - Március 16. a Jókai-bableves napja!

11. heti gasztrokultúra - Március 16. a Jókai-bableves napja!

„Március 16-a a Jókai-bableves napja.”

"Ahány ház, annyi Jókai.”,

„Egy leves – több évszázadnyi történet.”

 

A Jókai 200 emlékév programjaihoz kapcsolódva a Kulturális és Innovációs Minisztérium március 16-án – Jókai Mór és Laborfalvi Róza március 15-ei találkozásáról is megemlékezve – hagyományőrző szándékkal meghirdeti „a Jókai-bableves napját”.

 

 

 

 

 

E heti Gasztrokultúra rovatunkba két Jókai-bableves recepttel kézültünk Önöknek!

 

A klasszikus Jókai-bableves

 

 4 főre

    500 g száraz tarkabab

    1 kg füstölt csülök

    100 ml olaj

    2 fej vöröshagyma (120 g/fej)

    6 gerezd fokhagyma

    1 ek fűszerpaprika

    só, bors

    5 db babérlevél

    2 szál sárgarépa (150 g/szál)

    1 szál fehérrépa (100 g/szál)

    2 szál zellerzöld

    1 csokor petrezselyem

    150 g parasztkolbász

    100 ml tejföl

    1 ek liszt

 

A csipetkéhez

    100 g liszt

    1 db tojás

     só

 

 

A Jókai-bableveshez a babot már előző nap érdemes hideg vízbe beáztatni, és a csülköt is megfőzhetjük egy nappal előre 3 liter vízben, 4-5 óra alatt. (A főzőlevére szükség lesz, ne öntsétek ki!) A csülökről a húst érdemes még melegen lefejteni a csontról, mert így szebb darabokat kapunk.

Egy lábasban olajat hevítünk, rádobjuk a finomra vágott hagymát, amit üvegesre párolunk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a fűszerpaprikát és felöntjük kb. 100 ml vízzel. Közepes lángon pároljuk és zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a beáztatott tarkababot, és a füstölt csülök főzőlevéből kb. 2 litert. Sózzuk, borsozzuk és babérlevelet is beledobjuk. Amikor a bab félig megfőtt, hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, a zellerzöldet és a petrezselyemzöldet is. Ha teljesen megpuhult a bab, felkarikázzuk a kolbászt, száraz serpenyőben megpirítjuk és ezt is hozzáadjuk a leveshez.

A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel és 100 ml vízzel, és hozzáadjuk a leveshez. A csülökről lefejtett húst is beletesszük. Végül elkészítjük a csipetkét: összegyúrjuk a lisztet, a tojást és egy kis sót, kis csipeteket tépkedünk belőle, és a forrásban lévő leveshez adjuk. A csipetkékkel még 2-3 percig forraljuk a levest.

 

https://streetkitchen.hu/levesek-es-fozelekek/a-klasszikus-jokai-bableves/

 

 

 Jókai bableves 2.

 

Hozzávalók

A leveshez

 

    40 dkg fejtett bab (szárazbab)

    1.3 kg füstölt sertéscsülök

    50 dkg debreceni kolbász

    1 db vöröshagyma

    4 gerezd fokhagyma

    1 kis db zeller

    20 dkg sárgarépa

    15 dkg fehérrépa

    5 dkg disznózsír

    5 dkg finomliszt

    2 dl tejföl (20%)

    4 dkg fűszerpaprika

    1 csipet só

    3 l víz

 

A csipetkéhez

 

    1 db tojás

    12 dkg finomliszt

    só ízlés szerint

 

 Elkészítés

     Lábasban tegyük fel főni a csülköt az előzőleg már beáztatott babbal, és a tisztított zöldségekkel (hagymát, fokhagymát ne adjuk hozzá). Ha füstölt kolbászt használunk debreceni helyett, akkor azt karikázzuk fel, és tegyük szintén a lábasba.

    Ha puhára főtt a csülök emeljük ki a zöldségekkel együtt, majd vágjuk kb. 2x2 cm-es kockákra a kicsontozást követően.

    A recept szerint a puhára főtt zöldségekre már nincs szükség, de ha valaki szereti, azokat is vissza lehet tenni a levesbe darabolás után.

    Zsíron pirítsuk zsemleszínűre a lisztet egy edényben, majd adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és zúzott fokhagymát, végül a fűszerpaprikát. Öntsük fel kevés hideg vízzel, és a tejföllel, majd keverjük csomómentesre, és adjuk a bableveshez.

    Lassan forraljuk készre, közben a felkockázott csülköt tegyük vissza, és adjuk hozzá a debreceniket is. Ha a debreceni megfőtt, levesünk is elkészült.

    Gyorsan készítsük el a csipetkét: liszthez üssünk fel egy tojást, sózzuk, és gyúrjunk belőle félkemény tésztát. Sós vízben főzzük puhára, majd leszűrve adjuk a leveshez.

    Tálalás előtt a debreceniket vegyük ki, vágjuk félbe, majd sűrűn irdaljuk be, és egy kevés zsiradékon süssük ropogósra.

    Tálaljuk a levest a sült debrecenivel és csipetkével.

    A csipetkét mindig külön edényben készítsük, ne főzzük össze a levessel. Tipp: egyszerre csak annyi csipetkét készítsünk, amennyi tálaláskor az adagszámok függvényében szükséges.

    Ízlés szerint tehetünk a levesbe tálaláskor egy kevés tejfölt, esetleg paprikaszínt, valamint karikára vágott zöldpaprikát is.

 

https://www.nosalty.hu/recept/jokai-bableves-2

 

Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában