„Március 16-a a Jókai-bableves napja.”
"Ahány ház, annyi Jókai.”,
„Egy leves – több évszázadnyi történet.”
A Jókai 200 emlékév programjaihoz kapcsolódva a Kulturális és Innovációs Minisztérium március 16-án – Jókai Mór és Laborfalvi Róza március 15-ei találkozásáról is megemlékezve – hagyományőrző szándékkal meghirdeti „a Jókai-bableves napját”.
E heti Gasztrokultúra rovatunkba két Jókai-bableves recepttel kézültünk Önöknek!
A klasszikus Jókai-bableves
4 főre
500 g száraz tarkabab
1 kg füstölt csülök
100 ml olaj
2 fej vöröshagyma (120 g/fej)
6 gerezd fokhagyma
1 ek fűszerpaprika
só, bors
5 db babérlevél
2 szál sárgarépa (150 g/szál)
1 szál fehérrépa (100 g/szál)
2 szál zellerzöld
1 csokor petrezselyem
150 g parasztkolbász
100 ml tejföl
1 ek liszt
A csipetkéhez
100 g liszt
1 db tojás
só
A Jókai-bableveshez a babot már előző nap érdemes hideg vízbe beáztatni, és a csülköt is megfőzhetjük egy nappal előre 3 liter vízben, 4-5 óra alatt. (A főzőlevére szükség lesz, ne öntsétek ki!) A csülökről a húst érdemes még melegen lefejteni a csontról, mert így szebb darabokat kapunk.
Egy lábasban olajat hevítünk, rádobjuk a finomra vágott hagymát, amit üvegesre párolunk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a fűszerpaprikát és felöntjük kb. 100 ml vízzel. Közepes lángon pároljuk és zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a beáztatott tarkababot, és a füstölt csülök főzőlevéből kb. 2 litert. Sózzuk, borsozzuk és babérlevelet is beledobjuk. Amikor a bab félig megfőtt, hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, a zellerzöldet és a petrezselyemzöldet is. Ha teljesen megpuhult a bab, felkarikázzuk a kolbászt, száraz serpenyőben megpirítjuk és ezt is hozzáadjuk a leveshez.
A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel és 100 ml vízzel, és hozzáadjuk a leveshez. A csülökről lefejtett húst is beletesszük. Végül elkészítjük a csipetkét: összegyúrjuk a lisztet, a tojást és egy kis sót, kis csipeteket tépkedünk belőle, és a forrásban lévő leveshez adjuk. A csipetkékkel még 2-3 percig forraljuk a levest.
https://streetkitchen.hu/levesek-es-fozelekek/a-klasszikus-jokai-bableves/
Jókai bableves 2.
Hozzávalók
A leveshez
40 dkg fejtett bab (szárazbab)
1.3 kg füstölt sertéscsülök
50 dkg debreceni kolbász
1 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 kis db zeller
20 dkg sárgarépa
15 dkg fehérrépa
5 dkg disznózsír
5 dkg finomliszt
2 dl tejföl (20%)
4 dkg fűszerpaprika
1 csipet só
3 l víz
A csipetkéhez
1 db tojás
12 dkg finomliszt
só ízlés szerint
Elkészítés
Lábasban tegyük fel főni a csülköt az előzőleg már beáztatott babbal, és a tisztított zöldségekkel (hagymát, fokhagymát ne adjuk hozzá). Ha füstölt kolbászt használunk debreceni helyett, akkor azt karikázzuk fel, és tegyük szintén a lábasba.
Ha puhára főtt a csülök emeljük ki a zöldségekkel együtt, majd vágjuk kb. 2x2 cm-es kockákra a kicsontozást követően.
A recept szerint a puhára főtt zöldségekre már nincs szükség, de ha valaki szereti, azokat is vissza lehet tenni a levesbe darabolás után.
Zsíron pirítsuk zsemleszínűre a lisztet egy edényben, majd adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és zúzott fokhagymát, végül a fűszerpaprikát. Öntsük fel kevés hideg vízzel, és a tejföllel, majd keverjük csomómentesre, és adjuk a bableveshez.
Lassan forraljuk készre, közben a felkockázott csülköt tegyük vissza, és adjuk hozzá a debreceniket is. Ha a debreceni megfőtt, levesünk is elkészült.
Gyorsan készítsük el a csipetkét: liszthez üssünk fel egy tojást, sózzuk, és gyúrjunk belőle félkemény tésztát. Sós vízben főzzük puhára, majd leszűrve adjuk a leveshez.
Tálalás előtt a debreceniket vegyük ki, vágjuk félbe, majd sűrűn irdaljuk be, és egy kevés zsiradékon süssük ropogósra.
Tálaljuk a levest a sült debrecenivel és csipetkével.
A csipetkét mindig külön edényben készítsük, ne főzzük össze a levessel. Tipp: egyszerre csak annyi csipetkét készítsünk, amennyi tálaláskor az adagszámok függvényében szükséges.
Ízlés szerint tehetünk a levesbe tálaláskor egy kevés tejfölt, esetleg paprikaszínt, valamint karikára vágott zöldpaprikát is.
https://www.nosalty.hu/recept/jokai-bableves-2
Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában