Bemutatkozás

Szentmihályt 1330-ban említi Sanctus Michael néven a szakirodalom. A település az évszázadok során többször nevet váltott. 1505-ben önállósága megszűnt, hol a szomszédos Dorozsmához, hol Szegedhez tartozott. 1973 óta közigazgatásilag Szeged része. A településen jelenleg 3200 lakos él, tagjai falusi, fél falusi életmódot folytatnak. Lakói szőlőműveléssel, dohánytermesztéssel foglalkoztak, majd a település a híres szegedi paprikatermesztés fellegvára lett. A fűszerpaprika termesztés háttérbe szorulása óta az itt élők nagy része fólia alatti zöldség termesztéssel foglalkozik. A település az elmúlt másfél évtizedben folyamatosan fiatalodik az „új osztásban” mintegy 150 ház épült, melyek lakói egyrészt Szegedről kitelepült fiatal értelmesség, másrészt az őslakosok gyermekei. Szentmihálynak van bölcsődéje, óvodája, művelődési háza, a 90-es években épült új temploma, önálló civil szervezetei és köztulajdonban lévő saját kábeltelevíziója.

 

A Móricz Zsigmond Művelődési Ház az 1960-as évek végén került kialakításra egy régi paprika malomból (Lábdy-malom). A kétszintes lapos-tetős épület 750 négyzetméteres alapterületen általános közművelődési feladatokat lát el, szervezi a település kulturális életét és fogadja Szentmihály valamennyi közösségét és nagyrendezvényeit.

 

A Művelődési Ház 1985 óta csatolt intézményként működteti a Gyálaréti Művelődési Centrumot, mely egy régi bezárt iskolaépületből került kialakításra.  Gyálarét mai településszerkezete az 1950-es években alakult, a Tisza szabályozása után a vajdasági Ógyáláról kitelepedett lakosokból. Jelenlegi lélekszáma 1600 fő. A faluban óvoda és művelődési ház működik. Az őslakosok mezőgazdasággal foglalkoznak. A település 1973 óta Szegedhez tartozik és az elmúlt évtizedben örvendetesen nőtt a városból kiköltözőknek köszönhetően a település lélekszáma. 2005. januárjában átadásra került a felújított Művelődési Centrum, mely általános közművelődési feladatokat lát el a településen, fogadja a civil szervezeteket és Gyálarét valamennyi nagyrendezvényét.

Kapcsolattartók

Beregszászy Ádám
közművelődési szakember
Máté-Tóth Andrásné
intézményvezető
Kozma Rita
közművelődési munkatárs