Bemutatkozás

Szentmihályt 1330-ban említi Sanctus Michael néven a szakirodalom. A település az évszázadok során többször nevet váltott. 1505-ben önállósága megszűnt, hol a szomszédos Dorozsmához, hol Szegedhez tartozott. 1973 óta közigazgatásilag Szeged része. A településen jelenleg 3200 lakos él, tagjai falusi, fél falusi életmódot folytatnak. Lakói szőlőműveléssel, dohánytermesztéssel foglalkoztak, majd a település a híres szegedi paprikatermesztés fellegvára lett. A fűszerpaprika termesztés háttérbe szorulása óta az itt élők nagy része fólia alatti zöldség termesztéssel foglalkozik. A település az elmúlt másfél évtizedben folyamatosan fiatalodik az „új osztásban” mintegy 150 ház épült, melyek lakói egyrészt Szegedről kitelepült fiatal értelmesség, másrészt az őslakosok gyermekei. Szentmihálynak van bölcsődéje, óvodája, művelődési háza, a 90-es években épült új temploma, önálló civil szervezetei és köztulajdonban lévő saját kábeltelevíziója.

 

A Móricz Zsigmond Művelődési Ház az 1960-as évek végén került kialakításra egy régi paprika malomból (Lábdy-malom). A kétszintes lapos-tetős épület 750 négyzetméteres alapterületen általános közművelődési feladatokat lát el, szervezi a település kulturális életét és fogadja Szentmihály valamennyi közösségét és nagyrendezvényeit.Gyálarét mai formájában 1921 óta létezik. A település viszonylag fiatal, ám maga a terület olyan múlttal büszkélkedhet, amely igencsak ritka. A régészeti ásatások 7500 éves kultúra maradványait tárták fel itt, mely Európa szerte is ritkaságnak számít. Ennek legékesebb darabja a lúdvári Vénusz, melyet 1965-ben találtak meg. Szeged városához 1973-ban csatolták a települést, de az itt élőket ma is összeköti egy sajátos identitástudat.


A Szentmihályi Móricz Zsigmond Művelődési Ház 1985 óta csatolt intézményként működteti a Gyálaréti Művelődési Centrumot, melyet egy régi bezárt iskolaépületből alakítottak át. 2005. januárjában adták át a felújított épületet, azóta a település meghatározó kulturális központja.  Évente több kiállításnak, szabadidős tevékenységeknek, táboroknak, színházi produkcióknak és magánjellegű családi rendezvényeknek, esküvőknek, keresztelőknek, születésnapoknak ad otthont. A magyar kultúra és hagyomány szempontjából jelentős események is mind itt zajlanak, ezáltal a közösség életében és megőrzésében nélkülözhetetlen szerepet játszik.

Kapcsolattartók

Beregszászy Ádám
közművelődési szakember
+36202390022
Máté-Tóth Andrásné
Művelődési Ház vezető
+36202390033
Kozma Rita
közművelődési munkatárs (Gyálarét)
+36202390066