Bemutatkozás

"Múlt és jelen"

Könyvtár és Művelődési Ház – Szántó Kovács János utca 28.


Az egyetemi könyvtár 1952-ben hozta létre Petőfitelepen az első fiókkönyvtárát, mely a 3. utcában (ma Sólya utca 39.) álló Kultúrházban, egy udvari bejáratú helyiségben kapott helyet. Az 50es, 60as években a művelődési házban mozi is működött, heti rendszerességgel vetítettek.

Amikor a mozigépész nem ért rá, a református tiszteletes látta el a feladatot. A hatvanas években költözött a könyvtár a Göndör sor és a Benczúr Gyula utca sarkára. 1972-ben a városi tanács új intézmény felépítését határozta el, mivel a régi balesetveszélyessé vált, le kellett bontani.

A művelődési ház a November 7. Művelődési Központ hálózati intézményeként kezdte meg működését, mint klubkönyvtár.

350 m2 alapterületű új művelődési intézmény 1977 júliusában készült el sok társadalmi munkával a lebontott iskola helyén (Szántó Kovács János utca - Fő tér, a volt 5. utca sarka). Felépítése és berendezése mintegy 4 millió forintba került. 1945 után ez volt az első közművelődési építkezés Szegeden. Az épület egyetlen közművelődési feladat ellátására alkalmas közösségi térrel rendelkezett, ahol rendszeresen képzőművészeti tárlatokat rendeztek és beindult a klub élet is. 1977 és 1979 között Eszik Zoltán vezette az intézményt, amelyben egy nagyon jól működő Ifjúsági Klub is helyet kapott, amit Rózsavölgyi Anna vezetett. A művelődési ház 1979-től a Bartók Béla Művelődési Központ intézményeként működött tovább. Olyan intézményvezetőkkel mint T. Molnár Gizella (később főiskolai tanár, tanszékvezető), Pacsika Emilia (textilművész), Csala Gabriella (Szeged Városi Tv munkatársa) és Rafai Gábor (újságíró). Érdekes fejezete volt az intézmény történetének, amikor a 1991 és 1993 között maga a központ költözött ki Petőfitelepre, mert a Bartók Béla Művelődési Központ városi épületében Kaszinó nyílt.

Az intézmény jelenlegi arculatát, egy nagyszabású felújítás, bővítés eredményeként 2006-ban nyerte el. Színházterme 200 fő befogadására alkalmas, 50-60 fő befogadására alkalmas kiállítóterme és 10 fős kézműves foglalkoztatója pedig változatos tematikájú eseményeknek biztosít helyszínt. Az intézményben működik a Somogyi Könyvtár Petőfitelepi fiókkönyvtára, amely az átalakítási munkálatokkal áthelyezésre került, és galériával bővült. Az épület átadása 2006. március 15-én történt meg. Az intézményben a szakmai feladatokat a művelődési ház vezetőjén kívül (további) kettő szakalkalmazott látja el. A munkát egy fő nyolc órás gondnok-takarító munkatárs segíti. A művelődési házak centralizációja folytán az intézmény 2022-től a Szent-Györgyi Albert Agóra hálózati intézményeként folytatja a munkáját.

Továbbra is nagy hangsúlyt fektet a helyi identitás erősítésére, a közösség kulturális életének változatossá tételére, hogy újabb generációk adhassák tovább mottóját: A ház, ahova visszajársz…