TELEPAVATÓ 94. ÉVFORDULÓ

TELEPAVATÓ 94. ÉVFORDULÓ

2022. augusztus 13-án koszorúzással emlékeztünk városrészünk névadójára, valamint a telep létrejöttének 94. évfordulójára.

TELEPAVATÓ 94. ÉVFORDULÓ

„A telep életében az első, az egész közösséget érintő, egyúttal közösségteremtő esemény 1928. augusztus 12-én a telepavató, a háborúban elesett hősöknek felállított kereszt - és a polgári kör díszzászlójának szentelési ünnepélye volt.”

Szeged Megyei Jogú Város Kecskés István városrész önkormányzati képviselőjének kezdeményezésére, és Kecskési Civilek a Környezetünkért Érdekvédelmi Egyesület támogatásával Bánvölgyi László szobrászművész elkészítette a településrész névadójának Kecskés Istvánnak a mellszobrát. A szobor avatására 2021. augusztus 14-én került sor ünnepélyes keretek között.

2022. augusztus 13-án koszorúzással emlékeztünk városrészünk névadójára, valamint a telep létrejöttének 94. évfordulójára.

A megemlékezést Komjáti Ágnes és Majoros Péter előadásában Ady Endre „Imádság háború után” című verse nyitotta meg.

A műsort követően Dr. Simon-Fiala Donát önkormányzati képviselő úr megemlékező gondolatait hallhatták a jelenlévők, majd Dr. Kecskés László, Kecskés István unokája a leszármazottak nevében megköszönte, hogy ilyen nagy tisztelettel őrzi a településrész a nagyapja emlékét.

A beszédek után a Délikert Napsugár Néptánccsoport tagjainak  közreműködésével koszorút helyezett el Szeged Megyei Jogú Város nevében dr. Simon-Fiala Donát képviselő úr, a településrész nevében pedig Papp Zoltán egykori képviselő.

Az ünnepség az elismerések átadásával folytatódott.

A településrész családjai érdekében végzett munkája elismeréseként a Pro Communione Kecskesiensis díjat Szekeres Eszter védőnő vehette át. A díjat átadta és a díjazottat méltatta Papp Zoltán a városrész rendszerváltás utáni első képviselője.

A Csongrád Megyei Honismereti Egyesület javaslatára Honismereti Munkáért Érmet vehetett át Dr. Markos Gyöngyi néprajzkutató, muzeológus a több évtizedes kutató-, szervező munkája, kiállítások rendezése, és írásai elismeréseként.

A díjat Dr. Marjanucz László a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület elnöke adta át, a díjazottat Gergelyné Bodó Mária titkár asszony méltatta.

A szobor avatás első évfordulójára egy fotó összeállítás készült "Hogyan készült a Kecskés István szobor..." címmel, melyet a Művelődési Ház kerítésén elhelyezett fotótablókon tekinthetnek.

Az ünnepség után a Művelődési Ház kiállítótermébe "A HŐSÖK KERESZTJE" című Helytörténeti füzetek 1. kötetének bemutatóján vehettek részt az érdeklődők. A kiadványt a szerző dr. Markos Gyöngyi mutatta be. Az érdeklődők ajándék példányokat vihettek haza.

A családokat a művelődési ház belső udvarán a Habakukk gyermekzenekar műsora, a Napsugaras kézművesek és a Partiscum Csillagászati Egyesület programjai várták.

A jelenlévőknek ezúton köszönjük, hogy velünk együtt emlékeztek!