SZÍNÉSZMÚZEUM 2024

Program
2024 02 01
15:00
2024 02 01
16:00
SZÍNÉSZMÚZEUM 2024
Szegedről indultak – és a színművészet csúcsaira érkeztek
Helyszín: Bálint Sándor Művelődési Ház, Díszterem (6726 Szeged, Temesvári körút 42.)

SZÍNÉSZMÚZEUM 2024
Szegedről indultak – és a színművészet csúcsaira érkeztek

CZENÉNÉ VASS MÁRIA
film- és színháztörténeti sorozata

PÁGER ANTAL

Szeged sok tekintetben megtartó, sok tekintetben szárnyra bocsájtó város. A fiatalabb korosztályból már kevesen tudják, hogy híres színészeink közül például Kiss Manyi, Páger Antal, Bessenyei Ferenc, Domján Edit, Kaló Flórián, Agárdy Gábor, Molnár Piroska, Lehoczky Zsuzsa, Kovács Zsuzsa, Mécs Károly, Pap Éva – pályájukat a Szegedi Nemzeti Színházban kezdték, s itteni sikereik repítették őket az országos, sőt sokukat a világhír felé.
A Színészmúzeum sorozata 2022 óta (Agárdy Gábor, Bessenyei Ferenc, Domján Edit, Kiss Manyi) a Szegedről indult nagy színészek pályáját kívánja bemutatni: sokan közülük a Nemzet Színészei, vagy a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagjai, több magyar és nemzetközi kitüntetés birtokosai. Az idősebbek közül talán többen még látták is őket a szegedi színház vagy valamelyik budapesti színház színpadán. Ha nem, filmjeik is felidézhetik vonzó személyiségüket, nagyszerű alakításaikat.
A Színészmúzeum ezen sorozatával szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a szegedi közönség büszkén emlékezzen arra, hogy e nagyszerű művészek Szegeden kezdték pályájukat.

Czenéné Vass Mária

Jáger Richárd
Jáger Richárd
tagintézmény-vezető
Tóth Attila
Tóth Attila
művelődésszervező