SZÍNÉSZMÚZEUM 2023 Petőfi 200

Program
2023 11 09
15:00
2023 11 09
16:00
SZÍNÉSZMÚZEUM 2023 Petőfi 200
JANKOVICS MARCELL (1941-2021)
János vitéz (1973)
Helyszín: Bálint Sándor Művelődési Ház, Díszterem (6726 Szeged, Temesvári körút 42.)

Színészmúzeum 2023
Petőfi 200

CZENÉNÉ VASS MÁRIA film- és színháztörténeti sorozata

JANKOVICS MARCELL (1941-2021)
János vitéz (1973)

Petőfi 200 Emlékév

„…Életemnek egy főcélja lesz, /S ez: a zsarnokság ellen küzdeni.” (Petőfi Sándor)
Ebben az évben világirodalmi rangú költőnk, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára emlékezünk. Országos szinten 161 település 315 programmal készült az ünnepre. Kiállítások, irodalmi estek, színházi bemutatók sora követte és követi egymást. A megújult állandó kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban igen sok látogatót vonzott, ezen kívül Buszmúzeum járja az országot, Petőfiről szóló kiállítással, a Duna televízió minden nap Petőfi verssel emlékezik a zseniális költőre, a „Költő nyomában” sorozat pedig Petőfi országjárását, s az országjárás közben a magyar tájakon született verseit mutatja be. Az Erkel-színházban az év végén koncert-szerű előadásban mutatják be a Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szerelméről szóló musicalt.
Sajnálatos, hogy Rákay Philip filmje, a 6 milliárd forintból forgatott „Petőfi”, amely minden idők legdrágább magyar filmje, nem lett készen, s nem mutathatták be a Petőfi Emlékévben.
Szegeden januárban, a Milleneumi Kávéházban nagyszabású vetélkedő nyitotta meg az emlékévet, s a rendezvények két központja a dorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Ház és a Petőfi-telepi Művelődési Ház volt. Kiállítások, Irodalmi estek, Vers-maratonok váltották egymást.
A Bálint Sándor Művelődési Ház hagyományaihoz híven a Petőfi- Emlékév második félévében kapcsolódott a rendezvényekhez.
A „Színészmúzeum” sorozat keretében szeptember végén a „Föltámadott a tenger” c filmet, s a Petőfit alakító Görbe János Kossuth-díjas művész pályáját mutatjuk be, novemberben pedig a János vitéz c. animációs film – s zseniális Jankovics Marcell pályájának bemutatása lesz „műsoron”.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Czenéné Vass Mária

Jáger Richárd
Jáger Richárd
tagintézmény-vezető
Tóth Attila
Tóth Attila
művelődésszervező