SZÍNÉSZMÚZEUM - 2023 GÁRDONYI 100

SZÍNÉSZMÚZEUM - 2023 GÁRDONYI 100
Program
2023 01 26
15:00
2023 01 26
16:00
SZÍNÉSZMÚZEUM - 2023 GÁRDONYI 100
SZÍNÉSZMÚZEUM - 2023 GÁRDONYI 100
Helyszín: Herman Ottó Kollégium (6726 Szeged, Temesvári körút 50.)

Színészmúzeum – 2023
Gárdonyi 100


Gárdonyi Géza: A lámpás
„A néptanító szívét vasból alkotta az Isten, hogy elbírja azt a sok kegyetlen lábat, amivel a sorsa meggázolja.”
A regényből 1972-ben film is készült, Hajdúffy Miklós rendezésében.
A főszerepben: Kozák András.


2023-ban még tart a Gárdonyi Emlékév, amelynek keretében Gárdonyi Géza, az egyik legnépszerűbb magyar író halálának 100. évfordulójára emlékezünk.
Ha Gárdonyi nevét kimondjuk, azonnal Eger, és halhatatlan regénye, az Egri csillagok jut az eszünkbe. Valóban, pályakezdőként csak néhány évet újságíróskodott Szegeden, de ezeknek az éveknek az élményei egész írói pályájára kihatottak. Ebben a korban a vidéki irodalomban kétségtelenül Tisza-parti városunk írói töltötték be a legjelentősebb szerepet. Mikszáth innen indult el az országos hírnév felé, Tömörkény pár év múlva ide tért vissza a katonáskodásból, hogy Gárdonyi örökébe lépjen. Nem is beszélve a szegeden alkotó „nagyokról”: Juhász Gyuláról, vagy Móra Ferencről. A szegedi irodalom Dugonics Andrástól, az első magyar regény megalkotójától kezdve erős hagyományokat és sajátos színt, ízlést fejlesztett ki. Az írók parasztfiguráit ez a „szögediesség” tette egyetemes magyar parasztivá.
Gárdonyi 1888-ban jött városunkba, s először a Szegedi Híradó c. laphoz szegődött. Először vicclapot bíztak rá- a Szegedi Paprikát - s ponyva-sikerekkel kellett beérnie. A Szegedi Napló, ahová később irodalmi tervei vezették, már sokkal igényesebb lap volt. Igazán otthon azonban a Hungária Szállóban - újságírók, zenészek, művészek bohém társaságában érezte magát. Egyik legjobb barátja Pósa Lajos volt, s amikor ő Pestre távozott, Dankó Pistát, a híres cigányprímást és dalszerzőt ültették a bohémek törzsasztaluk fő helyére.
Pályáján tehát nyomot hagyott a szegedi iskola. S mi szegediek, akik nagyon büszkék vagyunk gazdag irodalmi életünkre, hiszen Dugonicstól Darvasiig oly sok zsenit ajándékoztunk a magyar irodalomnak- Dugonics András, Tömörkény István, Móra Ferenc, Juhász Gyula mellett jó szívvel emlékezünk meg Mikszáthról és Gárdonyiról, tehát azokról az írókról, akik itt kezdték pályájukat.
A Bálint Sándor Művelődési Ház 2023. januárjától májusig – kiváló hagyományaihoz híven – a Színészmúzeum sorozat folytatásával és a halhatatlan Gárdonyi művekből készült filmek bemutatásával, valamint az e filmekben szereplő nagyszerű művészek életművének bemutatásával kapcsolódik be a Gárdonyi Emlékév országos programjaiba.
S május végén, a „Gárdonyi 100” Emlékév záróprogramjaként lehetőség nyílik arra is, hogy a szegedi közönség játékos formában számot adjon arról, milyen tudással gazdagodott Gárdonyi Géza életművével kapcsolatban, a művelődési ház Gárdonyi-Vetélkedőjén.


Czenéné Vass Mária

Jáger Richárd
Jáger Richárd
tagintézmény-vezető
Tóth Attila
Tóth Attila
művelődésszervező