RÓZSA JÁNOS EMLÉKEST

Program
2023 09 26
18:00
2023 09 26
19:30
RÓZSA JÁNOS EMLÉKEST
RÓZSA JÁNOS EMLÉKEST
Csillagokat varázsolunk ingyen
hetvenöt éve született, húsz éve hunyt el Rózsa János
Helyszín: Bálint Sándor Művelődési Ház, Díszterem (6726 Szeged, Temesvári körút 42.)

RÓZSA JÁNOS EMLÉKEST
Csillagokat varázsolunk ingyen
hetvenöt éve született, húsz éve hunyt el Rózsa János

Csillagokat varázsolunk ingyen... – ez a sor a Kufár világ című versében olvasható, amelyet népművelő kollégáinak ajánlott.

Rózsa János 1948. szeptember 26-án született a Hajdú-Bihar megyei Etyeken. Debrecenben, Tiszafüreden élt, Szolnokon érettségizett. Színésznek készült, de végül adminisztratív munkakörökben dolgozott. Szegedre 1974-ban költözött. A szegedi kórház és rendelőintézet gondnoka, majd rendkívül lelkiismeretes függetlenített szakszervezeti titkára lett, egykori munkatársai még ma is szeretettel gondolnak rá. Közben népművelés-pedagógiai diplomát szerzett a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán. Ifjúkora óta írt verseket, újságcikkeket, amelyek napilapokban jelentek meg; 1990-ben jelentek meg költeményei először antológiában.
1993. december 28-án lett a Bálint Sándor Művelődési Ház népművelője, ahol haláláig dolgozott. Nagyon jó kapcsolatot alakított ki a művelődési ház valamennyi közösségével, különösen a nyugdíjasklubbal, de könyvelt az Újszegedi Kamarazenekarnak és a Vántus-társaságnak, titkárhelyettese volt a Szegedi Írók Társaságának, önkéntes munkatársa volt a Bába Kiadónak. Mindenkit szeretett, mindenki szerette.

Itt, a művelődési házban teljesedett ki költőként: az itt töltött kilenc év alatt jelent meg két jelentősebb kötete is (Vonzások és választások, 1998; Egyszerű igék halmaza, 2003) a Bába Kiadó saját kiadványaként és gondozásában.

2003. július 30-án hunyt el, e napon minden évben megkoszorúzzuk sírját, egykori irodája 2003. szeptember 26-a óta Rózsa János Emlékszoba.

Kiss Ernő Igaz szavak özönén címmel szerkesztett irodalmi összeállítást Rózsa János verseiből. Ezen est felújításával emlékezünk rá szeptember 26-án, kedden este 6 órától a Bálint Sándor Művelődési Házban.

Jáger Richárd
Jáger Richárd
tagintézmény-vezető
Tóth Attila
Tóth Attila
művelődésszervező