Csodák vándorai - fotókiállítás

Program kezdete: 2021-05-07 16:30
Program vége: 2021-06-07 18:00
Helyszín: Agóra
Bepillantás a magyarországi zsidó zarándoklatok rejtett világába, Illyés Bence fotóiból.

Csodák vándorai fotókiállítás egy idáig többnyire ismeretlen, rejtett jelenséget és egyben egyedülálló kulturális örökségünket, a magyarországi nemzetközi zsidó zarándoklatok világát mutatja be, a jelenség univerzális, spirituális tartalmaira fókuszálva, a többségi társadalom nézőpontjából, kifejezetten a nagyközönség számára.

„Én azért jöttem, mert Te itt vagy, hogy Mi legyünk.”

Akár a fenti mondat is lehetne, a fotókiállítás mottója, hiszen a képek készítője keresztény emberként egy belső sugallatra döntött úgy, hogy felkeres egy haszid zsidó zarándoklatot Magyarországon. Információk híján előzetes elképzelés nélkül indult útnak, így az ott tapasztaltak a meglepetés varázsával hatottak rá. A rácsodálkozó látásmódjának szellemisége, az egybegyűltek lelki közösségével harmonizálva tette tiszteletét a létezés élményét ünneplő elmélyülésben. Ahol az együttlét aurájában megszülető „VAN”, a mindenkori kultúrák ideáljaival azonos teremtő erők üzenetét várja. A létrejött üzenet az emberiség felé szóló érzés, amely a fotók által most másoknak is használható kincsé lényegült át.

Az események kívülről érkező belső szemlélője által a zsidó zarándoklatok univerzális, emberi tartalma kerül a magyar közönség felé közvetítésre a kiállításon keresztül, újszerű kapcsolódást kialakítva ezzel a hagyományban élő, szinte ismeretlen közösség és a nagyobb fogyasztói társadalom között. A nem-zsidó szempontból bemutatott élő haszid tradíció a magyar kulturális örökség részeként értelmezve jelenítődik meg a Csodák vándorai kiállításon, a tisztelet hangján szólva a spiritualitásban élő és múltját mély odaadással ápoló kicsi közösségről.

A kiállítást a fotós az izraeli Meronban lévő zarándoklaton a napokban történt tragédia áldozatainak emlékére ajánlja.

Megnyitó: 2021.05.07. - 16.30 (online)

A kiállítás kirakatkiállítás formájában jön létre, így bárki ingyenesen meg tudja tekinteni az épületen kívülről, vagyis az aktuális járványhelyzetben is a lehető legbiztonságosabb módon.

A Csodák vándorai kiállítás látogatható a Szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában  június 7-ig.

A kiállítás az Amerikai Nagykövetség támogatásával jön létre.

További információk és elérhetőség az alkotóhoz, aki szívesen válaszol kérdésekre is:
https://www.facebook.com/csodakvandorai
https://www.instagram.com/csodak_vandorai/
csodakvandorai@gmail.com

A hatályos kormányrendelet értelmében a következő módon látogatható intézményünk:
http://www.agoraszeged.hu/hireink/ujranyitas

6722 Szeged, Kálvária sgt. 23 Telefon: +36 62 563 480 fax: +36 62 563-499 email: kapcsolat@agoraszeged.hu www.agoraszeged.hu