Tudatos szülők – Hogyan védjük gyermekeinket a digitális veszélyektől?

2019-05-10
(Kiemelt Partnerünk híre) Családunk és szeretteink biztonsága mindenki számára kulcsfontosságú. Mindez májusban pedig különösen aktuális, hiszen az édesanyák napja mellett ebben a hónapban ünnepeljük a családokat és a gyermeknapot is. Digitális világunkban ma már sokkal többféle veszélynek van kitéve egy fiatal, mint az ezt megelőző korszakokban szüleink, nagyszüleink. Friss statisztikák szerint a mai fiatalok akár napi 10-11 órát is a "neten lógnak", ahol akár egy chatüzenetben, e-mailben vagy játékon keresztül is érkezhet vírus, amelynek segítségével távoli támadók hozzáférhetnek személyes adatainkhoz, vagy a webkamerákon keresztül leshetik meg gyermekeinket. Tudatos szülőként mindent meg kell tenni azért, hogy megóvjuk őket a neten keringő közel 900 millió vírustól, megtévesztésektől, csalóktól, pedofiloktól.
A gyerekek digitális vírusvédelme a felnőttek felelőssége
A világháló temérdek lehetőséget nyújt tanulásra, szórakozásra, információgyűjtésre, és azonnali kapcsolattartásra, amelyek az élet számos területén előnyt, gyorsaságot és kényelmet jelentenek, de fontos, hogy tisztában legyünk az online tér lehetséges veszélyeivel is. A nem megfelelő internethasználatnak ugyanis számos árnyoldala van, melyek főleg a gyanútlan kiskorúak biztonságát fenyegetik. A mai fiatalok gyakorta jártasabbak az eszközök technikai kezelésében, és számtalan modern programot, szolgáltatást, új lehetőséget ismernek és használnak napi szinten, ám online viselkedésük sok esetben nem felelősségteljes és érzelmileg sebezhetőek. Emiatt biztonságos digitális szocializációjukért a felnőttek, a szülők felelnek. A még kiegyensúlyozatlan értékrenddel rendelkező fiatal generáció tagjai ugyanis csak fokozatosan ébrednek rá az interneten rájuk leselkedő kockázatokra, vagy éppen saját tetteik felelősségére.
 
Egy 2018-as kutatás azt mutatja, hogy a millenniumi nemzedék tagjai egy nap akár 11 órát is képesek a különféle digitális eszközeiken tölteni, ez a növekvő használati tendencia pedig világszerte érzékelhető. Az internet számukra nem eszköz, hanem élettér, érdekli őket a rengeteg lehetőség, nekünk felnőtteknek pedig az a hatalmas kihívás, hogy bár közben mi is tanuljuk az online jártasságot, itt kell őket hatékonyan megvédeni. Egy európai felmérés szerint például a két éves gyermekek 30%-a használt már táblagépet, 10 %-uknak pedig a tablet volt az első szava, ami elég ijesztő statisztikai adat. Ez a határok és korlátok nélküli, túlzottan engedékeny online jelenlét, mindamellett, hogy komoly függőséget okozhat, személyiségtorzuláshoz is vezethet, hiszen a virtuális információáradat hatására fokozatosan gyengül a fiatal szervezet valóságérzete, beszűkülnek az érzelmek, és gyengül az élőbeszédes kommunikáció, egyre emelkedik az online tartalmaktól elvárt izgalmi ingerküszöb.
 
Tízből 4 gyermeket érint a „cyberbullying”
A folyamatos internethasználat mellett az online tér egyik legjelentősebb veszélye az úgynevezett „cyberbullying”, azaz az online megfélemlítés, bántalmazás, zaklatás, kiközösítés, csúfolás. Ennek sokféle megjelenési formáját ismerjük, mivel pedig online csatornákon zajló folyamatról van szó, nem zárul le, ha a tanuló kilép az iskola kapuján, hanem 0-24-ben kaphatja a becsmérlő, fenyegető üzeneteket, kommenteket. Egy korábbi budapesti iskolákban készült statisztikából is az derült ki, hogy maguk a gyerekek pontosan ettől a veszélytől félnek a leginkább. Az online világ térhódításával emellett a gyermekek már egyre fiatalabb korukban ki vannak téve a digitális tér szexuális bűnözőinek, ez ellen is fel kell készítsük, és meg kell védelmeznünk őket. Egy magyar kutatás szerint gyermekeink átlagosan 9 éves korukra már önállóan használják a világhálót. Ez az egyre korábbi életkorra tolódó tendencia pedig azt vetíti előre, hogy pár éven belül akár már az 5-6 éves korosztály tagjai is állandó felhasználóivá válhatnak az internetnek a túlzott szülői engedékenység miatt, így idővel még fiatalabbak lehetnek a célpontjai a digitális világ veszélyeinek. 
 
Értékteremtő internethasználat
A szülők, illetve a család felelős hozzáállása kulcsfontosságú szerepet tölt be a gyermekek online jelenlétét illetően. Sajnos azonban csak kevés szülő rendelkezik megfelelő tudással és tapasztalattal a tudatos internethasználatot illetően, továbbá annak veszélyeivel és kockázataival sincs teljes mértékben tisztában. 
 
Fontos, hogy hatékonyan megvédhessük családunkat, szeretteinket az internet veszélyes fenyegetéseitől, nagy részben azáltal, hogy felkészítjük gyermekeinket a biztonságtudatos, értékteremtő internethasználatra. 
 
Erre természetesen egyre inkább odafigyelnek a vírusvédelmi programokkal foglalkozó cégek is. Csizmazia-Darab István, a Sicontact Kft. IT biztonsági szakértője például arra is felhívja a figyelmet, hogy nem elegendő a hagyományos asztali számítógépek védelme, hanem kiemelten fontos a mobileszközök vírusmentességére is figyelni, valamint érdemes külön mobileszközös szülői felügyelet megoldást is választani. „Az a célunk, hogy a világhálón jelentkező veszélyektől megóvhassuk internetező gyermekeinket, ehhez pedig korszerű megoldások és eszközök kellenek, hiszen szinte naponta bukkannak fel új típusú veszélyforrások, fenyegetések.”­ – mondta a szakértő.
 
Május a családok hónapja
A gyerekek a megnövekedett online jelenlét miatt egyre gyakrabban kerülhetnek veszélybe. Technikai oldalról is kulcsfontosságú a védelmük, ugyanakkor biztonságtudatos viselkedésre is meg kell őket tanítani, amiben a tájékozott és jó példát mutató szülő felelőssége megkerülhetetlen. Tájékozottságuk, tudatosságuk az internetes térben manapság sokkal fontosabb, mint valaha, felnőve pedig munkájuk és magánéletük során ezek az ismeretek nélkülözhetetlenek lesznek. Ennek sikeréhez pedig az okos szabályokhoz kötött internet használat, a naprakész védelmi program, és az online élet történéseiről való rendszeres beszélgetés a szülőkkel, a felnőttek mutatott jó példája járulhatnak hozzá.
 
„Mindig is fontosnak tartottuk a gyerekek digitális biztonságát, amely most a családok hónapja során még inkább előtérbe kerül. Küldetésünknek tekintjük, hogy minél több család számára elérhetővé tegyük a biztonságos és minőségi vírusvédelmet” – tette hozzá Csizmazia-Darab István.
 
A májusi promócióról bővebben az alábbi linken tájékozódhat:
 
A Sicontact Kft.-ről röviden:
A Sicontact Kft. hazánkban az egyik legjelentősebb IT biztonsággal foglalkozó cég, az ESET termékek kizárólagos magyarországi forgalmazója. Mottója és küldetése, ami köré termékportfolióját kialakította: „biztonság a digitális világban”. A Sicontact Kft. Magyarországon az ESET NOD32 technológiára épülő termékeivel mind a lakossági, mind a vállalati szegmensben meghatározó piaci szereplő. A cég 2007-ben megszerezte az ESET ausztriai képviseletét, így azóta regionális piaci szereplőként tevékenykedik. A Sicontact Kft. több ízben elnyerte a kitüntető Business Superbrands díjat. Az ESET Smart Security programcsomagot többször is az év antivírus megoldásának választották. A Sicontact Kft. az ESET szoftvereit a lehető legrugalmasabb konstrukciókban, magyar nyelvű terméktámogatással kínálja. Az ESET már több mint 25 éve biztosít védelmet a digitális világ fenyegetéseivel szemben. Egy kicsi és dinamikus vállalatból mára egy több mint 100 millió felhasználót számláló és 202 országot és területet lefedő globális márkává nőtte ki magát. Rengeteg minden változott, de az alapvető törekvéseik és a hozzáállásuk változatlan maradt, továbbra is célja egy biztonságosabb digitális világ felépítése, amelyben mindenki élvezheti a biztonságos technológia előnyeit.
Letölthető állományok:

Sajtokozlemeny.pdf
6722 Szeged, Kálvária sgt. 23 Telefon: +36 62 563 480 fax: +36 62 563-499 email: kapcsolat@agoraszeged.hu www.agoraszeged.hu