Kísérletezz karanténban!

2020-06-03
A Játsszunk Tudományt! szakkör bemutatja ... (szakkörvezető: Dr. Papp Katalin)

A több mint 10 éve működő szakkörünk a járványügyi helyzet miatt sajnos szünetel. :-(

E nehéz időszakban is szeretnénk ösztönözni otthoni kísérletezésre a 6-10 éves gyermekeket. A kísérletező munkába bármely  érdeklődő  diák bekapcsolódhat, nem csak a szakkör tagjait várjuk!
Minden héten szerdán  2-2  kísérlet ötletet  közlünk. A kísérletekhez egyszerű anyagok, a háztartásban megtalálható eszközök szükségesek, a leírások alapján balesetmentesen elvégezhetők. Szívesen fogadjuk a sikeres  kísérletről  készült  rajzokat, fényképet!
 
Kérjük, az általatok elkészített kísérletről szóló fotót, névvel, életkorral, címmel ellátva küldjétek el  az szfzoltan@agoraszeged.hu címre.  A legalább 3 dokumentált kísérletet beküldők között  sorsolást tartunk, amelynek nyereményei: 
    •  részvételi lehetőség  egy nyári/őszi Bakancsos kirándulásra,
    •  meghívást egy havi szakköri részvételre, és 
    •  egy kísérletező csomagot
 
Beküldési határidő: folyamatosan, illetve legkésőbb június 15-ig !
A sorsolást az Agóra első lehetséges nagyrendezvényén tartjuk meg. Az időpontról mindenkit értesítünk!
A heti 2 új kísérlet a felsorolás legtetején található!
 
Kísérletek:
 
Fizika trükk  -  dugó-idomítás
Tölts majdnem tele vízzel egy poharat! Helyezz egy parafa dugót a pohárba és próbáld meg a vízfelszín közepén tartani. Azt fogod találni, hogy a dugó mindig kivándorol a pohár szélére. Változtass a kísérlet feltételein úgy (például teljesen tele töltöd vízzel a poharat), hogy a dugó önmagától középen maradjon! A folyadékok mely tulajdonságának ismerete segített a kísérlet elvégzésében?
 

A varázslatos hőpapír
A hőpapír (pénztárgépszalag, vasúti menetjegy, …) olyan papír, amelynek az egyik oldalán hőre érzékeny (fehér) bevonat van. Ez a réteg melegítés hatására megváltoztatja színét, többnyire megfeketedik. Helyezzünk hőpapírt érzékeny oldalával felfelé egy vízszintes és sima, de kemény felületre. Ejtsünk azonos magasságból közel azonos méretű simára csiszolódott kavicsot, csapágygolyót, tömör gumilabdát a hőpapírra. Miről tanúskodnak a kapott képek? (Érdemes lehet különböző hőpapírokkal próbálkozni.) Mi a látottak magyarázata?
 
 
Fizika trükk  -  kényes egyensúly
Próbálj egy pénzérmét egy üres pohárra tett papírlap szélén kiegyensúlyozni. Nem sikerül!
Próbálkozz vízzel teli pohárral!
Mi az oka, hogy a pénzérme most nem „billenti” le a papírlapot? Varázslat?

 

 

Fizika trükk  -  a könnyű erősebb?
Egy golyóstoll betét nélküli házán vezess keresztül egy vastag varrótű segítségével erős, kb. 60cm hosszú cérnát. Köss a cérna egyik felére egy radírt, a másik felére egy nehezebb tárgyat, pl. kulcscsomót. Fogd a kezedbe a tollat függőleges helyzetben, úgy, hogy a könnyű test (radír) legyen felül, a nehéz tárgy pedig alul. A tollat fogva csuklóddal forgasd meg a test-rendszert! Mi történik? Mi a látottak magyarázata? Próbálkozz más test-párokkal is!
 
 
Vízhordás szitában?
Töltsd meg egy palackot vízzel, és rögzíts a tetejére egy gézdarabot gumigyűrűvel. Fordítsd fel az üveget! A víz kifolyik a gézen át, vagy mégsem…? Próbálj a géz-lyukacskákba fogpiszkálót dugni! Mi történik, mi a látottak magyarázata?

 

 

Délibáb?
Egy kémcsőbe (hosszúkás üvegedénybe) tegyél egy kavicsot nehezékként, majd tedd bele ferdén egy üvegpohárba. Tegyél a csőbe egy ceruzát, és most önts lassan vizet a pohárba. Mi történik a ceruzával? És ha a kémcsőbe is öntünk vizet? Mi a látottak magyarázata?
 
 
 
Víz-domb
Egy száraz pénz érmére (pl. 5 Ft-os) csepegtess szívószállal, vagy cseppentővel tiszta vizet. Ügyelj rá, hogy a cseppek azonos nagyságúak legyenek. Számold meg, hány csepp fér az érme teljes felületére anélkül, hogy a víz lefolyna róla. Figyeld meg a vízfelület alakját! Ismételd meg a kísérletet mosószeres vízzel. Most hány csepp fért a pénzérmére? Mi a különbség magyarázata?
 
 
A rizs-szemek „ereje”
Egy bébiételes üveget tölts meg rizzsel. Egy fakanál nyelét nyomd a rizsszemek közé. A fakanalat fogva emeld meg az üveget! Mi történik? Próbáld ki a „varázslatot” más anyagokkal, eszközökkel (pl. só, cukor az üvegbe, ceruza, ecset-nyél a szemek közé)! Mi a látottak magyarázata?
 
 
Szendvics duda
A két tenyerünk közé fogott falevél, vagy selyempapír megfújásával kapott hanghoz hasonlóan állíthatunk elő hangszert két torok-vizsgáló lapka (vagy jégkrém-pálcika, vagy kemény kartonpapírból kivágott forma) közé rögzített vastag gumigyűrű (un. postás gumi) segítségével. Az egyik lapkára hosszirányba húzzuk rá a széles gumigyűrűt, A lapka és a feszített széles gumigyűrű közé „távtartónak” tegyünk a két szélére egy-egy szívószál-darabot és rögzítsük a tetejére a másik lapkát a két végén a két kicsiny gumigyűrűvel. A két lapka közé levegőt fújva „szólaltathatjuk” meg a hangszert, a kapott jellegzetes hang magasságát a széles gumi feszítettségével és a „távtartó” szívószálak helyzetével tudjuk változtatni.
 
 
 
 
Tükröm, tükröm …
Egy fényes fém evőkanalat tarts közel az arcodhoz és nézz bele! Milyen kép jelenik meg a kanálon? Változik-e ez a kép, ha arcodtól távolítod a kanalat? És ha megfordítod? Mi a látottak magyarázata?
 
 
Körömlakk-szivárvány
Egy lapos edénybe önts vizet, és az aljára fektess egy fekete kartonlapot! Cseppents színtelen körömlakkot a vízbe (a víz felszínéhez közelről)! A körömlakk vékony, kör alakú bevonatot képez majd a víz felszínén, ami néhány perc várakozás után a szélekről kiindulva kezd megszáradni. Ekkor óvatosan emeld ki a kartonlapot, ügyelve arra, hogy a vékony körömlakk-réteg a papírra ragadjon és rajta is maradjon. Hagyd megszáradni az átázott papírt. Mit tapasztalsz és mi lehet a látottak magyarázata?
 
 
 
Vállfa-trükk
Vegyél egy fém ruhafogast (drótból készült vállfát) a kezedbe úgy, hogy a kampós része lefele álljon. A felső, egyenes drót-darabot hajlítsd úgy meg a közepén egy "púpot " képezve, hogy az ujjad körül majd forgatni tudd. Tegyél egy pénzérmét a kampóra és ügyesen egyensúlyozva forgasd meg a rendszert az ujjad, mint tengely körül (lásd a képet). Mi történik a pénzérmével? Változtasd az érme nagyságát! Mit tapasztalsz? Mi lehet a magyarázat?
 
 
 
Az alábbi 2 kísérleteket felnőtt jelenlétében végezd!
 
Tornádó a befőttes üvegben
Egy befőttesüveget tölts majdnem tele vízzel és cseppents bele néhány csepp mosogatószert. Ezután szorosan zárd le a befőttesüveget a tetejével. Majd két kézzel fogva vízszintes síkban gyorsan mozgasd egy körvonal mentén körbe-körbe az üveget. Vigyázz, az üveg törékeny! Néhány kör megtétele után tedd le az üveget az asztalra és figyeld meg az vízben látható buborékok mozgását! Készíts rajzot vagy fényképet! Kísérletezz, hogy milyen további anyagok (például ételfesték, csillámpor stb.) segítségével tudnád még látványosabbá tenni a jelenséget! Mi a látottak magyarázata?
 
 
Táncoló cérnaszál
Szerezz be egy hajlítható (flexibilis) szívószálat. A harmonikaszerű részénél a szívószálat hajlítsd meg derékszögben, így egy pipa alakot állíthatsz elő. A harmonikaszerű rész alján fúrj egy kis lyukat. Óvatosan bánj a tűvel! Fűzz át egy kb. 20-25 cm hosszú cérnaszálat a lyukon és bujtasd ki azt a "szívószál pipa " rövidebb végén. A cérnaszál végeit kösd vagy ragaszd össze, azaz készíts "végtelenített" hurkot. Ezután a vízszintesen tartott szívószál hosszabbik végénél fújj erősen a szálba. Mi történik a cérnahurokkal? Mi lehet a látottak magyarázata?
 
 
 
Varázsdoboz?
Próbálj egy oldalára döntött üres, fém üdítős dobozt vízszintes, sík felületen (asztalon) elmozdítani - anélkül, hogy hozzáérnél! Sikerülne ez egy felfelé irányuló lejtőn is? Használj textillel megdörzsölt műanyag kanalat, vonalzót! Mi a látottak magyarázata?
 
 
Poharak
Az előző heti „Megfordult a világ” kísérletet fejleszd tovább úgy, hogy még egy, az előzőnél nagyobb átmérőjű, vízzel telt üvegpoharat teszel az eredeti pohár után. Nézd most a rajzodat (tárgyadat) mindkét poháron keresztül, változtasd közben a poharak és a rajzod közötti távolságot!  Mit tapasztalsz? Mi lehet a magyarázat? Milyen optikai eszközt modelleztünk a ezzel a kísérlettel?
 
 
Versenyfutás a szalvétán
Egy papírszalvéta/szűrőpapír közepére rajzolj egy vastag körvonalat nem alkoholos, fekete filctollal. Akkora kört rajzolj, hogy a papír szélén még legyen hely (4-5 cm). Ezután önts egy pohárba kevés vizet, majd a szalvétát/szűrőpapírt rakd úgy a pohárba, hogy a kör közepe érjen csak a vízbe. Ha jól megfigyeled, láthatod, hogy a víz egyre magasabbra kúszik a papíron. Ha türelmesen vársz, miután a víz elérte a fekete vonalat, nagyon érdekes és látványos jelenséget figyelhetsz meg. Próbálkozz más színű filctollal is!
Mi történt?  Mi lehet a magyarázata?
 
 
Megfordult a világ?
Rajzolj egy kisebb papírra (pl. 4x5cm) olyan alakzatot, amelynek láthatóan különbözik a két oldala (nem szimmetrikus), például, mint ez a cica. Egy hengeres üveg- poharat tölts meg vízzel és helyezd mögé a rajzodat.  Nézz keresztül a vízen, változtasd közben a pohár és a rajzod közötti távolságát!  
Mit tapasztalsz? Mi lehet a magyarázat?
(A cica- rajzot helyettesítheted egy radírba állított, zászlószerűen kihajlított iratkapoccsal.)
 

 

Süllyesztő

A víz „feszülő” felülete képes pénzérméket, vagy több gémkapcsot is megtartani, ha ügyesen helyezik őket a vízfelületre. Próbálj minél több gémkapcsot a víz felületére tenni!
Hogyan lehetne elsüllyeszteni a gémkapcsokat és pénzérméket anélkül, hogy hozzájuk érnél?
 
 
A csodálatos tavirózsa
Készíts papírból virágot! Hajtsd befelé minden szirmát a középpontja felé. Helyezd egy lapos tányérba öntött víz felületére. Mi történik a virággal? Középen megtört gyufaszálakkal (5db) a csillag alakból egyenes oldalú idomot kapsz, de vitorlás hajót, vagy mini-borítékban üzenetet is vízre bocsájthatsz. 
 
 
 
 
 
6722 Szeged, Kálvária sgt. 23 Telefon: +36 62 563 480 fax: +36 62 563-499 email: kapcsolat@agoraszeged.hu www.agoraszeged.hu